Seler naciowy, niepozorny a o wielkiej sile działania. Niedoceniany, pomijany w codziennym jadłospisie, kryje w sobie istne bogactwo składników mineralnych. Poznajcie seler naciowy, warzywo bez żadnego feleru!

Historia selera

Te chrupiące, zielone łodygi selera mogą poszczycić się mianem jednego z najstarszych warzyw, bo już starożytni Egipcjanie zrywali dziko rosnący seler naciowy i dodawali go do swoich potraw. Był uprawiany również w starożytnej Grecji i w Rzymie, kiedy to oprócz miejsca w kuchni stawał się nagrodą dla zwycięzców w rywalizacjach sportowych. Nasiona selera naciowego od wieków stosowano w medycynie ludowej jako skuteczny środek na niestrawność i problemy gastryczne. Seler naciowy uważano za warzywo przynoszące szczęście, dlatego wieszano je przy wejściu do domów i miejsc spotkań.

Znany był również jako remedium na zapalenie oskrzeli, wspomagał leczenie astmy a nawet działał jako afrodyzjak. Pękami selera naciowego obdarowywano już w starożytnym Rzymie Plutona, boga podziemnego świata i jego mrocznych uciech, a później, w czasach Ludwika XV, towarzyszył najbardziej wykwintnym potrawom na dworze Madame de Pompadour.

Seler zagościł na stałe w codziennym jadłospisie począwszy od epoki wiktoriańskiej, kiedy to stał się tradycyjnym warzywem sałatkowym, które w towarzystwie różnych gatunków serów urozmaicało koniec posiłków. Obecnie w kuchni włoskiej czy hiszpańskiej jest tak popularny, jak w polskiej marchew, kapusta czy cebula.

Seler strażnikiem Twojej wagi

Seler strażnikiem Twojej wagi

Seler naciowy jest znakomitą przekąską – jedna łodyga to tylko 10 kalorii, ale za to jakich! Warto w tym miejscu wspomnieć, że seler przyspiesza metabolizm, ułatwia kontrolę wagi i doskonale poprawia trawienie. Jest absolutnie niezbędny w diecie odchudzającej i w walce z obrzękami, znakomicie nawadnia organizm, bo składa się głównie z wody, jest więc świetną przekąską podczas upałów.Ma jedynie 16 kcal w 100 g i jest nie tylko bombą witaminową, bo oprócz witamin A, C, K i niektórych z grupy B, zawiera wapń, magnez, potas i kwas foliowy, ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy.

Kalorie, indeks glikemiczny, wartości odżywcze selera

ZAWARTOŚĆ W100g PRODUKTU:

  • ENERGIA 16 kcal
  • BIAŁKO 0,69g
  • TŁUSZCZ 0,17g
  • WĘGLOWODANY 2,97g
  • BŁONNIK 1,6g
  • SÓD 80mg

WARTOŚĆ IG:

  • IG<50 = produkty o małym IG
  • IG 55–70 = produkty o średnim IG
  • IG >70 = produktu o dużym IG 15

Miej ciśnienie na seler

Dlaczego warto mieć ciśnienie na to popularne u nas warzywo? Oto powody:

  1. Zawiera aż 86 różnych substancji, które pozytywnie działają na zdrowie.
  2. Dzięki zawartości składników usprawniających krążenie i wysokiej zawartości potasu.
  3. Obniża ciśnienie krwi.
  4. Zawiera związek chemiczny o nazwie phthalide, który działa uspokajająco i rozluźniająco na mięśnie gładkie układu krwionośnego, co przyczynia się do zmniejszenia wysokiego ciśnienia krwi i do regulacji jej przepływów.
  5. Jest bogaty we flawonoid, jakim jest apigenina, ma znakomite działanie przeciwzapalne, pomaga leczyć choroby jelit i stawów, może również łagodzić trądzik.
  6. Zawarta w selerze witamina A oraz przeciwutleniacze – luteina i zeaksantyna – poprawiają i chronią wzrok a także zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy.
  7. Nazywany jest „warzywem miłości”, ze względu na substancje takie jak androsteron i androstenol, które przyciągają płeć przeciwną.

Seler w kuchni

Seler w kuchni

Warzywo to dostępne jest w dwóch odmianach:

  • pascal – o ciemnozielonym zabarwieniu,
  • seler naciowy złocisty – o żółtej barwie liści i jasnych łodygach.

Seler naciowy jest cudownie chrupiący i ma lekko pikantny smak. Swoje właściwości zawdzięcza wyjątkowej budowie, jego ściany są zbudowane z mocniejszych komórek, aby móc utrzymać roślinę w pionie na wysokości około 50 cm.

Selera najlepiej spożywać na surowo w postaci orzeźwiającego koktajlu w towarzystwie jabłek i cytryny, ale świetnie smakuje również w sałatce z zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewkami, z dodatkiem lekkiego, cytrynowego dressingu. Dodany do farszu do pierogów ruskich sprawia, że mają one lżejszy i zaskakujący smak. Świetnie pasuje do dań z pomidorów, do chłodnika z migdałami, tzatzyków czy dipu z twarogu i ziół.

Seler – ciekawostki

W starożytnym Rzymie noszono wieńce z selera naciowego wierząc, że przeciwdziała on bólom głowy po wypiciu zbyt dużej ilości wina popularny drink Krwawa Mary, który pojawił się po raz pierwszy w Harry’s New York Bar w Paryżu w 1920 roku, od lat 60-tych jest podawany z pałeczką selera naciowego, która służyła do mieszania składników. Spontaniczny sposób serwowania drinka, który wymyślił barman w jednym z hoteli w Chicago, rozpowszechnił selera naciowego również w takiej postaci. Seler naciowy to zdecydowanie łodygi idealne, które trzeba mieć w swojej kuchni, a kupisz je naprawdę wszędzie.

Polecane artykuły