Zatrucie jadem kiełbasianym jest groźną postacią zatrucia, najczęściej pokarmowego, wywołanego działaniem silnej toksyny wytwarzanej przez bakterię zwaną laseczką jadu kiełbasianego.

OBJAWY ZATRUCIA JADEM KIEŁBASIANYM

Objawy kliniczne występują 12-36 godzin od spożycia toksyny. Okres wylęgania może być jednak zróżnicowany w zależności od ilości toksyny oraz od postaci zakażenia (zakażenie przez przewód pokarmowy, zakażenie przyranne).

Oprócz typowego zatrucia jadem kiełbasianym, w którym toksyna dostaje się do organizmu człowieka przez przewód pokarmowy, istnieje również postać przyranna (toksyna bakteryjna powstaje w ranie na skutek jej zanieczyszczenia laseczkami jadu kiełbasianego).

U małych dzieci może dojść do zatrucia jadem kiełbasianym wskutek wytwarzania toksyny w świetle jelita, jeżeli dziecko zjadło ziemię lub miód pszczeli zanieczyszczony formami przetrwalnikowymi bakterii jadu kiełbasianego.

Początkowe objawy (w niektórych przypadkach mogą w ogóle nie występować):

  • nudności
  • wymioty
  • niekiedy luźne stolce.

W dalszej kolejności pojawiają się objawy charakterystyczne dla zatrucia jadem kiełbasianym.

Właściwe objawy zatrucia jadem kiełbasianym:

  • zaburzenia widzenia, polegające na „podwójnym widzeniu”, „widzeniu jak przez mgłę” (występują najczęściej i najwcześniej)
  • pojawia się światłowstręt
  • uczucie suchości w jamie ustnej
  • całkowite zahamowanie wydzielania śliny i związane z tym trudności w połykaniu i odkrztuszaniu (podczas spożywania pokarmów lub przyjmowania płynów może dojść do zachłyśnięcia)
  • suchość błon śluzowych
  • objawy uszkodzenia układu nerwowego – głos początkowo ochrypły przechodzi w szept lub bezgłos
  • objawy uszkodzenia nerwów obwodowych:
    • skurcze, paraliż mięśni, wstrząs
    • opadanie powiek
    • wzdęcia i uporczywe zaparcia
    • zaburzenia w oddawaniu moczu trudności w oddychaniu
    • może dojść także do zatrzymania czynności serca.

Nieleczone objawy zatrucia mogą prowadzić do śmierci.

PRZYCZYNY ZATRUCIA JADEM KIEŁBASIANYM

Przyczyną wystąpienia choroby jest ciężkie zatrucie silną toksyną (jedna z najsilniejszych znanych trucizn bakteryjnych) wytwarzaną przez laseczki jadu kiełbasianego Clostridium botulinum. Toksyna botulinowa bardzo silnie działa na układ nerwowy człowieka, powodując objawy porażenne. Zarażenie następuje wskutek spożycia żywności zanieczyszczonej laseczkami jadu kiełbasianego.

Do rozwoju bakterii dochodzi wyłącznie w środowisku pozbawionym tlenu, stąd źródłem zakażenia są najczęściej przetwory wekowane i konserwy (zwykle produkty mięsne, rybne, warzywne oraz owocowe).

Zatrucie jadem kiełbasianym tylko wyjątkowo może wystąpić po spożyciu produktu niekonserwowanego, zwykle jednak nieodpowiednio przechowywanego.

DIAGNOSTYKA ZATRUCIA JADEM KIEŁBASIANYM

Rozpoznanie choroby opiera się na wnikliwej analizie objawów oraz badaniu lekarskim. Konieczne jest zabezpieczenie resztek spożytego pokarmu do badań laboratoryjnych.

PORADY LEKARZA

 W celu zapobiegania zatruciom NALEŻY:

  • odpowiednio przechowywać i przygotowywać produkty spożywcze;
  • odpowiednio przygotowywać konserwy domowe;
  • właściwie przechowywać konserwy i produkty wekowane.

✓ W przypadku zatrucia NALEŻY:

  • niezwłocznie zasięgnąć porady lekarskiej, szczególnie w przypadku niemowląt i małych dzieci, w celu ustalenia leczenia zapobiegającego odwodnieniu.

 W celu zapobiegania zatruciom NIE NALEŻY:

  • spożywać przeterminowanych konserw;
  • konserw z uwypuklonym wieczkiem (bombażem);
  • produktów spożywczych i konserw o nieprzyjemnym zapachu;
  • podawać dzieciom do 2 roku życia miodu pszczelego (mogą się w nim znajdować formy przetrwalnikowe laseczek jadu kiełbasianego).
Więcej z kategorii: Choroby zakaźne i pasożytnicze