Wino domowej produkcji, najlepsze jakie kiedykolwiek piliście. Musisz go wypróbować! Jest bardzo proste w przygotowaniu.
Potrzebujesz jedynie czasu oraz tylko tych oto składników:
- 3 kg czarnych porzeczek
- 5 litrów wody
- 2 kg cukru
Przygotowanie wina domowej produkcji:
Na wstępie przebierz owoce. Pamiętaj, aby ich nie płukać, ponieważ pozbawisz ich w ten sposób naturalnych składników i drożdży. Przy użyciu dłoni lub praski zmiażdż dokładnie owoce. Następnie rozpuść 1,5 kg cukru w wodzie i zalej nią porzeczki. Przygotuj wysokie naczynie do fermentacji. Uważaj, aby nie było wypełnione bardziej niż do 2/3 objętości.
Umieść naczynie w ciepłym miejscu. Najlepsza temperatura to 18-25 stopni.
Odczekaj 3 tygodnie, dodaj pozostały cukier, po czym sprawdź smak, jeśli wydaje Ci się zbyt kwaśny, odstaw go jeszcze na 3 tygodnie.
Wino jest gotowe po upływie 6 tygodni. Przelej je cedząc do butelek. Trzymaj w chłodnym miejscu. Z otrzymanych ilości powinieneś otrzymać około 7 litrów wina. Idealnie będzie ono pasować do dań mięsnych, wędzonych i pieczonych oraz pikantnych potraw.