Przejdź do treści

Dieta śródziemnomorska – jakie płyną korzyści ze stosowania diety?

    Dieta śródziemnomorska

    Nieprawidłowe żywienie jest jedną z głównych przyczyn choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz otyłości. Obecnie dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych diet, zalecaną przez ministerstwo zdrowia.

    Od lat wiadomo, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego cieszą się dobrym zdrowiem i są długowieczni, co związane jest głównie z dietą oraz trybem życia, jaki prowadzą. W Grecji średnie roczne spożycie produktów diety śródziemnomorskiej wynosi 461 kg na osobę, podczas gdy w Polsce 160 kg. Jednocześnie odnotowuje się tam najniższą na świecie zachorowalność na choroby układu krążenia i niektóre nowotwory złośliwe.

    Dieta śródziemnomorska co oznacza i skąd pochodzi

    Dieta śródziemnomorska jest zwyczajem żywieniowym mieszkańców obszarów takich, jak Kreta, Grecja czy południowe Włochy. Odnalazła swoje miejsce także w Polsce, jest uznawana za doskonały wzorzec żywienia oraz za dietę przyszłości.

    Dieta śródziemnomorska zbudowana jest w kształcie piramidy, składa się z produktów zbożowych, warzyw i owoców oraz ograniczonej ilości produktów zwierzęcych, a także minimalnej ilości tłuszczów i słodyczy.

    Piramida diety śródziemnomorskiej

    Jest to dieta głównie wysoko-węglowodanowa. Podstawą jest spożywanie dużych ilości produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, warzyw i owoców, średnie spożycie mleka i nabiału, ryb i drobiu, niskie spożycie czerwonego mięsa i wyłączne spożycie oliwy z oliwek.



    Produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej

    1. Produkty zbożowe: ryż, kasze, proso, zboża, pieczywo pełnoziarniste:

    • dają uczucie sytości i na dłużej zaspokajają głód dzięki zawartej w nich skrobi;
    • dostarczają błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom oraz nowotworom jelita grubego;
    • są źródłem witamin z grupy B oraz żelaza, cynku i magnezu.

    2. Orzechy i migdały.

    3. Makarony, najlepiej z pełnego przemiału:

    • dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego mają właściwości obniżania poziomu cholesterolu;
    • chronią przed nowotworem jelita grubego.

    4. Rośliny strączkowe, cenne źródło białka roślinnego, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

    5. Oliwa z oliwek:

    • zawiera znaczną ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i stosunkowo mało nasyconych kwasów tłuszczowych;
    • jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydacyjnej witaminy E, dostateczna ich podaż w pożywieniu nie tylko zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach, lecz także zmniejsza poziom cholesterolu, w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej około 40% dziennej dawki kalorii pochodzi z tłuszczu, ale ryzyko chorób układu krwionośnego jest bardzo niskie.

    6. Owoce morza: ostrygi, kraby, małże, krewetki:

    • są bogatym źródłem potasu, fosforu i magnezu oraz cynku niezbędnego do prawidłowej pracy systemu nerwowego.

    7. Ryby:

    • są źródłem dobrze przyswajalnego białka, wapnia i fosforu, które pomagają utrzymać układ kostny w prawidłowym stanie;
    • zawierają cenny dla tarczycy jod;
    • zawierają najważniejsze dla organizmu kwasy omega-3, które chronią przed miażdżycą i chorobą wieńcową; badacze informują, że jedzenie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu owocuje zmniejszoną zapadalnością na chorobę niedokrwienną serca.





    8. Warzywa i owoce:

    • dostarczają niezbędnych witamin oraz składników mineralnych;
    • stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego;
    • regulują przemianę materii;
    • mają działanie opóźniające procesy starzenia organizmu;
    • wysokie spożycie świeżych owoców i warzyw chroni organizm przed chorobami serca i nowotworami.

    9. Przyprawy: czosnek i cebula:

    • mają właściwości przeciwbakteryjne;
    • obniżają ciśnienie.

    10. Zioła: czynią dania smaczniejszymi, łatwiejszymi do strawienia i pozwalają ograniczyć spożycie soli oraz tłustych sosów mięsnych.

    11. Wino czerwone, w niektórych rejonach wino miesza się z wodą:

    • obecne w winie związki mają właściwości obniżające poziom cholesterolu oraz chroniące przed miażdżycą;
    • spożywanie niewielkich ilości napojów alkoholowych zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej u osób w podeszłym wieku, jednak picie alkoholu nigdzie nie zostało zatwierdzone w prewencji chorób serca.

    Produkty zabronione w diecie śródziemnomorskiej

    • tłuszcze nasycone;
    • białe pieczywo;
    • słodycze;
    • tłuste mięso czerwone i białe (np. skóra z kurczaka), tłuste wędliny;
    • tłuste sosy.

    Zalecane sposoby przyrządzania potraw w diecie śródziemnomorskiej

    • gotowanie;
    • pieczenie;
    • warzywa i owoce w formie surowej.




    Ogólne zalecenia diety śródziemnomorskiej

    1. Codziennie należy spożywać olej, najlepiej z oliwek, oraz sery i jogurty. Kilka razy w tygodniu zaleca się spożycie ryb i drobiu.

    2. Jaja ograniczyć do 3-4 sztuk w tygodniu.

    3. Trzeba jeść dużo warzyw i owoców.

    4. Należy mocno ograniczyć słodycze.

    5. Mięso czerwone należy jadać kilka razy w miesiącu, a nie codziennie, jak preferowane jest w polskiej diecie.

    6. Należy pić dużo wody mineralnej, najlepiej niegazowanej.

    7. Należy spożywać o połowę mniej pełnego mleka, śmietanki i masła.

    8. Trzeba pamiętać o codziennej aktywności fizycznej.

    Jakie są korzyści ze stosowania diety śródziemnomorskiej?

    Dieta śródziemnomorska chroni naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Warto pamiętać, że dopiero połączenie wszystkich składników diety śródziemnomorskiej sprawia, że jej stosowanie jest korzystne i wskazane dla zdrowia.

    Dieta śródziemnomorska zapobiega również:

    • miażdżycy;
    • nowotworom;
    • chorobom serca;
    • stanom zapalnym mózgu;
    • cukrzycy;
    • otyłości;
    • nadciśnieniu tętniczemu.
    Polecane artykuły