„Czerwony diament Wschodu” lub „eliksir młodości” tak nazywane są jagody goji. I słusznie, bo od lat należą one do produktów, które działają cuda w naszym organizmie. Z czego zatem wynika ich super moc i jakie są ich właściwości?

Jagody goji i ich dobroczynne właściwości

Jagody goji są zupełnie inne od tych, które zbieramy w lesie. Mają one czerwony kolor i znaleźć je można na krzewie Lycium Barbarum. Należy pamiętać o tym, iż nie można ich dotykać, ponieważ, mimo że nam kontakt z tą rośliną nie zaszkodzi, jednak owoce mogą na tym ucierpieć i zmienić odcień na czarny. Dzieje się tak, ponieważ dochodzi przez to do procesu oksydacji. Dlatego zbiór owoców odbywa się poprzez strząsanie z gałęzi na specjalne maty. Trzeba mieć również na uwadze fakt, że jagód goji nie wolno zjadać bezpośrednio po zerwaniu, ponieważ grozi to zatruciem. Idealne do spożycia jagody, to te, które są dobrze wysuszone. Mają one mnóstwo drogocennych właściwości dla naszego zdrowia.

Owoc Goji

Jagody goji zwalczają cukrzycę i nowotwory

Cechą charakterystyczną tych owoców jest niski indeks glikemiczny, dzięki czemu, podczas ich spożycia nie grozi nam wzrost poziomu cukru we krwi. Ponadto obecność związków polisacharydowych sprawia, że poprawie ulega regulacja stężenia glukozy we krwi. Jak pokazują badania, które przeprowadzano na zwierzętach, związki te mogą poprawić wrażliwość na insulinę oraz zmniejszyć hiperglikemię. Stąd wniosek, że owoce te idealnie poradzą sobie w walce z insulinoopornością. To nie wszystko, ponieważ polisacharydy, znajdujące się w jagodach goji mają również mnóstwo innych właściwości. Działają jako przeciwutleniacz, są doskonałym środkiem przeciwbólowym i przeciwalergicznym, wzmacniają nasz układ odpornościowy i co najważniejsze– indukują śmierć komórek nowotworowych!

Na tym nie koniec…

Ten cudowny owoc nie bez przyczyny został nazwany „eliksirem młodości”. Posiada on aż 19 różnych aminokwasów, 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także 21 pierwiastków śladowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zawiera witaminy z grupy A, C i E oraz błonnik.

Chyba już nikt nie powinien wątpić w cudowną moc tego owocu…

Owoce Goji

Dzienna dawka

Jagody goji można spożywać osobno, jak również wzbogacać nimi wiele potraw kulinarnych. Dzienna dawka spożycia to około 12 g tych owoców dziennie. Taka ilość w zupełności wystarcza, aby wszystkie dobroczynne właściwości oddziaływały na nasz organizm.

Warto wiedzieć!

Owoce Goji powinny spożywać zwłaszcza kobiety, u których w rodzinie pojawiały się choroby raka szyjki macicy. Znajdujący się w owocach czynnik przeciwzapalny tzw. cyceron zapobiega oraz pomaga zwalczyć ten rodzaj nowotworu. Ponadto jagody goji łagodzą również bóle miesiączkowe, jednakże nie powinny sięgać po nie kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią. Są one przeciwwskazaniem również dla osób, które stosują leki przeciwzakrzepowe.