Według aktualnych zaleceń konieczne jest podawanie witaminy K noworodkom już w pierwszej dobie życia, co minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby krwotocznej. Jednak u osób dorosłych odpowiedni poziom tej substancji jest równie ważny, a co istotne – wpływa nie tylko na prawidłową krzepliwość krwi.
Od kiedy w latach 30. XX w. odkryto i opisano witaminę K, wciąż przybywa dowodów na jej ogromne znaczenie w organizmie człowieka. Uczestniczy ona bowiem w wielu istotnych procesach: od krzepnięcia krwi, przez mineralizację kości, po utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej.
Występowanie witaminy K
Mimo że substancja ta pełni tak wiele istotnych funkcji, człowiek nie jest w stanie sam jej wytworzyć. Jedynie niewielką część witaminy K2 produkują bakterie w jelitach. Pozostałą, kluczową jej ilość musimy dostarczać sobie z dietą. Witamina K1, czyli fitochinon, znajduje się w roślinnych produktach spożywczych, takich jak otręby pszenne, kalafior, szpinak, kapusta, ziemniaki, pomidory, sałata i truskawki. W przypadku niewystarczającej jej ilości, w ramach uzupełnienia normalnej diety, lekarz może zalecić suplementację witaminą K2 MK7 o nieco szerszym spektrum działania. Tego typu suplementy można nabyć np. na stronie internetowej Mito-Pharma, prowadzącej sprzedaż mitoceutyków.
Najlepsza witamina K2
Jako koagulant witamina K przede wszystkim pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, a tym samym zapobiegać ich pękaniu, co wpływa na prawidłową krzepliwość krwi. Odpowiada m.in. za aktywację niektórych czynników krzepnięcia krwi (II, VII, IX, X) białek C i S. Regulacyjny wpływ witaminy K na te procesy wynika też z jej roli w regulowaniu gospodarki wapniowej organizmu. Ponadto magazynowana jest w wątrobie, gdzie warunkuje produkcję protrombiny – białka, z którego powstaje skrzep, odgrywający najistotniejszą rolę przy krzepnięciu krwi. Bez tego czynnika nawet małe skaleczenie może być przyczyną długotrwałego krwawienia.
Witamina K a leki przeciwzakrzepowe
Nadmiar lub duże wahania spożycia witaminy K mogą istotnie zaburzać działanie leków przeciwzakrzepowych, które mają działać odwrotnie do niej. Nie dotyczy to jednak wszystkich farmaceutyków – witamina K2 nie ma wpływu na działanie tzw. nowych leków przeciwkrzepliwych. Jakie ilości są w tym przypadku bezpieczne? Generalnie dawkowanie witaminy K2 MK7 u osób stosujących leki przeciwzakrzepowe należy bezwzględnie ustalić z lekarzem.
Więcej niż koagulant
Witamina K2 MK7 odgrywa również ważną rolę w profilaktyce osteoporozy i próchnicy zębów. Przede wszystkim uczestniczy w mineralizacji kości i utrzymywaniu ich prawidłowej gęstości. To ona rozwiązuje również tzw. paradoks wapniowy. Oznacza to, że dzięki niej wapń nie odkłada się w naczyniach krwionośnych, tylko przedostaje się do kości – czyli tam, gdzie jest potrzebny. Tym samym witamina K2 pomaga chronić układ krążenia.
Witamina K2 wykazuje też działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jak zatem widać, jej roli nie można sprowadzić wyłącznie do koagulanta!
Kto jest narażony na niedobory?
Na koniec warto wspomnieć, że witamina K jest magazynowana w naszym organizmie w znikomych ilościach, dlatego szybko możemy odczuć skutki jej niedoboru. U dorosłych radykalne obniżenie stężenia tej substancji notowane jest w przypadku niedożywienia lub nieprawidłowej diety (np. ubogiej w zielone warzywa), częstych hospitalizacji oraz antybiotykoterapii. Warto zatem zapytać lekarza o zasadność suplementacji witaminą K2 MK7 w rekonwalescencji po tego typu zdarzeniach, która pomoże w uzupełnieniu niedoborów i uniknięciu ich konsekwencji.