Przejdź do treści

Wrzos zwyczajny (Calluna Vulgaris)

    Wrzos zwyczajny

    Wrzos zwyczajny to zimozielona krzewinka wyrastająca do wysokości od 30 do 80 cm. Cienkie, szarobrązowe gałązki są gęsto ulistnione. Drobne, siedzące, igiełkowate liście, ułożone ciasno w czterech szeregach zachodzą na siebie dachówkowato. Są błyszczące, brzegiem krótko orzęsione. Kwiaty barwy lilioworóżowej, liliowej, rzadko białej są zebrane w jednostronne, luźne, wielokwiatowe grona. Wrzos kwitnie w sierpniu i we wrześniu, a owocuje od września do października. Owocem jest pękająca komorowo torebka.

    Występowanie i zbiór – wrzos zwyczajny

    Występowanie i zbiór - wrzos zwyczajny

    Roślina występuje łanowo, tworząc wrzosowiska spotykane często w suchych, słonecznych borach sosnowych, dąbrowach i buczynach, pod drzewostanami, na polanach i obrzeżach lasów, a także na torfowiskach, zdegradowanych łąkach górskich i skalnych grzbietach. Lubi suche i ubogie gleby bielicowe, a unika gleb wapiennych. W Polsce jest pospolita na całym niżu i w górach. Rośnie na Azorach, w Azji Mniejszej i w Norwegii. Można ją nawet spotkać w Islandii.




    Surowcem leczniczym jest kwiat wrzosu i ziele wrzosu. Zbiór przeprowadzamy w początkowym okresie kwitnienia rośliny. Nie należy go opóźniać, gdyż przekwitające kwiaty brązowieją w czasie suszenia i stanowią surowiec o małej wartości. Ścinamy ukwiecone części pędów, które po wysuszeniu odrywamy z kwiatów lub ocieramy, a następnie oczyszczamy dokładnie z domieszki gałązek i liści. Aby otrzymać ziele wrzosu, ścinamy tylko rozkwitające szczyty pędów.

    Surowiec rozkładamy cienką warstwą w suszarni naturalnej lub ogrzewanej do 40°C. Suszarnia powinna być dobrze zacieniona, gdyż światło prowadzi do wyblaknięcia kwiatów, które powinny zachować naturalną barwę. Z 1 kg świeżego surowca otrzymuje się nieco ponad 20 dag kwiatów i 30 dag ziela. Susz jest aromatyczny, o lekko gorzkim smaku.

    Skład chemiczny – wrzos zwyczajny

    Skład chemiczny wrzosu zwyczajnego to:

    • garbniki ok. 7%,
    • flawonoidy (wśród nich kwercytryna i mirycytryna),
    • alkaloid erykodyna, arbutyna,
    • związki nieorganiczne (azotan potasowy, krzemionka),
    • kwasy organiczne (cytrynowy i fumarowy),
    • śluz,
    • substancja goryczkowa.

    Działanie lecznicze kwiatów wrzosu zwyczajnego

    Działanie lecznicze kwiatów wrzosu zwyczajnego

    Kwiaty wrzosu (działanie flawonoidów) zwiększają ilość wydalanego moczu, a wraz z nim sód i chlor. Działają lekko rozkurczowo (olejek) i silnie przeciwbakteryjnie (arbutyna). Działanie bakteriobójcze wrzosu, polega na tym, że arbutyna ulega w moczu hydrolizie i uwalnia hydrochinon, który zabija różne szczepy chorobotwórcze, wśród nich i te, które są oporne na antybiotyki. Pomocnicze działanie przeciwbakteryjne wywierają także związki polifenowe zbliżone do garbników. Właściwe garbniki oddziaływują w przewodzie pokarmowym, w którym łagodzą stany zapalne i hamują rozwój flory bakteryjnej. Gorzka substancja zawarta w surowcu działa korzystnie na trawienie, gdyż zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.



    Zastosowanie kwiatów wrzosu w leczeniu chorób

    Napary z kwiatów wrzosu i odwary z jego ziela stosuje się w następujących schorzeniach:

    • stany zapalne miedniczek nerkowych, nerek, moczowodu i pęcherza,
    • kolka nerkowa,
    • nieżyt żołądka i jelit,
    • brak łaknienia,
    • łagodne biegunki,
    • stany podniecenia nerwowego,
    • bezsenność,
    • gościec, dna (lek pomocniczy),
    • schorzenia wątroby i dróg żółciowych,

    W kamicy nerkowej i pęcherzowej stosuje się wrzos wraz z innymi ziołami, jak: ziele połonicznika, korzeń wiżyny ciernistej, strączki fasoli, ziele nawłoci.

    Napar i odwar z kwiatów wrzosu

    Napar: Jedną do półtorej łyżki kwiatów zalewamy 2 szklankami wrzątku i zaparzamy pod przykryciem 15 minut. Przecedzamy  i pijemy po 1/3 – 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie, przy chorobach dróg moczowych po posiłkach, natomiast przy chorobach żołądka 30 minut przed jedzeniem.

    Odwar: 20-40 g ziela zalewamy litem wody i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Pijemy 3-4 razy dziennie po 1/2 szklanki odwaru.

    Więcej z kategorii: Zioła