Przejdź do treści

Wzdęcia

    Wzdęcia polegają na gromadzeniu się zbyt dużej ilości gazów w żołądku lub jelitach. Chorzy odczuwają przykre uczucie pełności i rozpierania w jamie brzusznej.

    Wzdęcie jest jedną z najczęstszych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

    OBJAWY WZDĘĆ

    • uczucie pełności w górnej części jamy brzusznej
    • oddawanie gazów z nadmierną częstością
    • odbijanie; normalne jest odbijanie po posiłkach kilka razy dziennie; jeśli jest zbyt częste, może być objawem choroby, np. choroby wrzodowej lub refluksowej
    • rozdęcie brzucha
    • ból i dyskomfort w jamie brzusznej.

    Do lekarza należy udać się, gdy:

    • wzdęciom towarzyszą bóle brzucha i niemożliwe staje się oddanie kału i gazów
    • wzdęcia i gazy jelitowe nie znikają same po kilku dniach lub powodują silne dolegliwości.

    PRZYCZYNY WZDĘĆ

    Gazy w przewodzie pokarmowym mogą pochodzić z 2 źródeł. Po pierwsze – wraz z pokarmami połykane przez powietrze, a po drugie – gaz powstaje wewnątrz przewodu pokarmowego.

    Główne przyczyny wzdęć:

    • nadmiar połykanego powietrza (w trakcie jedzenia, jak i nieświadomie – między posiłkami), czemu sprzyja:
      • żucie gumy
      • ssanie cukierków
      • picie napojów gazowanych
      • zbyt szybkie spożywanie posiłków
    • nadmiar gazu pochodzącego z wnętrza jelit; część pokarmów, które dostają się do przewodu pokarmowego, nie jest wystarczająco szybko trawiona i z tego powodu zaczynają ulegać procesom gnilnym; w ich trakcie powstaje duża ilość gazu; może do tego dojść w następujących sytuacjach:
    • przy niedoborze enzymów:
      • niedobór laktazy trawiącej laktozę (cukru obecnego w mleku i produktach mlecznych), co powoduje fermentację produktów mlecznych
      • niedobór enzymów trzustkowych, np. w przewlekłym zapaleniu trzustki
    • pozostałości niektórych pokarmów:
      • fasoli, brukselki, szparagów, pomidorów, kukurydzy, makaronów, mąki, produktów pszennych
      • cebuli, karczochów, gruszek, alkoholi: ciemnego piwa i czerwonego wina
      • niektórych owoców: jabłek, brzoskwiń, śliwek
      • słodzika dodawanego do produktów
      • niektórych produktów zawierających błonnik
    • gdy transport pokarmu przez przewód pokarmowy jest zwolniony (np. w zaparciach), bakterie mają dłuższy dostęp do , pokarmów i zachodzą procesy gnilne (zwłaszcza gdy florą bakteryjna jest nadmiernie rozwinięta)
    • zmiany w czynności jelit w wyniku: obecności pasożytów, chorób zapalnych jelit, choroby uchyłkowej, niedoczynności tarczycy, raka
    • niedrożność mechaniczna jelit, spowodowana przez masy kałowe.

    Nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym może być także objawem choroby, np. choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, zapalenia jelit. Może wynikać również z utrudnionego wchłaniania niektórych pokarmów – jest to zespół złego wchłaniania.

    DIAGNOSTYKA WZDĘĆ

    Badania pomocne w rozpoznaniu przyczyn wzdęcia:

    • szczegółowa rozmowa z lekarzem o diecie i trybie życia chorego
    • badanie per rectum (badanie palcem przez odbyt)
    • zdjęcie RTG jamy brzusznej, również po podaniu specjalnego środka kontrastowego, który umożliwia dokładniejsze uwidocznienie przewodu pokarmowego
    • kolonoskopia, czyli badanie polegające na wprowadzeniu do jelita grubego przez odbyt specjalnej cienkiej rurki zakończonej kamerą, dzięki której można dokładnie obejrzeć wnętrze jelita grubego
    • jeśli podejrzewa się nietolerancję laktozy, to lekarz może zalecić czasową rezygnację ze spożywania produktów mlecznych i obserwować, czy po takim zabiegu objawy ustępują
    • pomiar zawartości wodoru w wydychanym powietrzu; bakterie wytwarzają go w trakcie fermentacji; chory spożywa pokarm podejrzany o powodowanie dolegliwości, a następnie dokonuje się pomiaru zawartości wodoru w wydychanym powietrzu; zwiększenie się zawartości świadczy o nietolerancji pokarmu jako o przyczynie dolegliwości
    • próby wykluczenia innych chorób, np. cukrzycy, raka, zaburzeń wchłaniania, marskości wątroby lub niedoczynności tarczycy.

    LECZENIE WZDĘĆ

    Przewlekłe wzdęcia, trudności w wydalaniu gazów i oddawaniu stolca połączone z bólami w jamie brzusznej wymagają porady lekarskiej, czasami nawet leczenia szpitalnego.

    Metody leczenia wzdęć:

    • antybiotykoterapia, jeśli przyczyną jest nadmierny rozwój flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym
    • zaparcia (leczy się głównie przez spożywanie większej ilości błonnika lub środków przeczyszczających)
    • herbatki z anyżu, kminku, rumianku, kopru włoskiego i szałwii z cytryną łagodzą dolegliwości związane ze wzdęciami
    • istnieje wiele leków zapobiegających wzdęciom i łagodzących je
    • w razie silnych bólów brzucha można zastosować środki rozkurczowe.

    PORADY LEKARZA

     NALEŻY:

    • ograniczyć spożywanie pokarmów mogących powodować wzdęcia, np. roślin strączkowych, kapusty
    • unikać nawyków pokarmowych mogących doprowadzać do połykania powietrza w nadmiernej ilości (żucie gumy, ssanie cukierków, szybkie jedzenie dużymi kęsami).

     NIE NALEŻY:

    • spożywać potraw słodzonych fruktozą (cukrem owocowym) lub sztucznymi słodzikami
    • jeść ciężkostrawnych, tłustych pokarmów
    • pić alkoholu i napojów gazowanych
    • objadać się.

     

    Choroba uchyłkowa

    Choroba uchyłkowa

    Wzdęcia

    Wzdęcia

    Niestrawność (Dyspepsja)

    Niestrawność (Dyspepsja)

    Hemoroidy

    Hemoroidy