Przejdź do treści

Co warto wiedzieć o witaminie C?

    Co warto wiedzieć o witaminie C?

    Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest szalenie istotną i niezwykle popularną witaminą. Pisząc popularną, mam na myśli jej obecność w świadomości społecznej, a przez to częste wykorzystywanie jej suplementów.

    Witamina C odpowiada za szereg procesów w naszych organizmach, ale jej podstawową cechą, która interesuje wszystkich aktywnych fizycznie ludzi, jest właściwość antyoksydacyjna. Oznacza to, że kwas askorbinowy świetnie zwalcza wolne rodniki*, których „produkcja” wzmaga się w czasie intensywnych wysiłków fizycznych.

    Witamina C wpływa też na wiele innych procesów. Między innymi ułatwia przyswajanie żelaza z przewodu pokarmowego i uczestniczy w budowie kolagenu, z którego powstaje tkanka łączna kości, chrząstek i zębów. Kwas askorbinowy uszczelnia naczynia krwionośne, uczestniczy w przemianach aminokwasów i syntezie hormonów. Poza wymienionymi cechami warto wiedzieć, że przypisuje się jej również właściwości odtruwające w stosunku do toksycznego wpływu niektórych związków chemicznych, np. ołowiu lub złota. Prawdziwym hitem jest jednak nie do końca udowodniona właściwość neutralizacji jadów błonnicy i tężca.

    Witamina C

    Warto wiedzieć, że witamina C jest wyjątkowo nietrwała – wrażliwa na promieniowanie UV, wysokie temperatury, a nawet tlen. Podczas gotowania, smażenia itp. straty jej straty mogą sięgać nawet 70%. Mimo wszystko mrożenie znosi doskonale. Jeśli możemy wybierać pomiędzy suplementem, a przyjmowaniem wit. C z naturalną dietą, nasz sposób uzupełniania jej niedoborów powinien skupiać się na tej drugiej propozycji. Dlaczego? Przewaga występowania witaminy C w naturalnych produktach polega na obecności związków flawinowych, które wspomagają jej działanie. Poza tym przyswajalność kwasu askorbinowego jest 50% większa z naturalnych produktów niż w przypadku jej syntetycznego odpowiednika.

    Skutki niedoboru witaminy C

    • szybkie męczenie się
    • brak łaknienia
    • zaczerwienienie i krwawienie dziąseł
    • bóle stawowo-mięśniowe
    • szkorbut

    Skutki nadmiaru witaminy C

    Niezwykle trudno jest przedawkować witaminę C, ponieważ jej nadmiar usuwany jest przez nerki wraz z moczem. Mimo wszystko w ekstremalnych przypadkach może występować kamica nerkowa oraz wydalanie cukru z moczem.

    Źródła witaminy C

    • owoce dzikiej róży
    • czarne porzeczki
    • owoce cytrusowe
    • poziomki, jagody, agrest, maliny
    • papryka
    • pomidory
    • ziemniaki

    Zalecenia dziennego spożycia witaminy C:

    • dzieci i młodzież: 50 – 70 mg
    • dorośli: 70 mg
    • kobiety ciężarne i karmiące: 80-100 mg
    • sportowcy: 100-150 mg
    • sportowcy w czasie zawodów: 200-400 mg
    Polecane artykuły