Ludzie na całym świecie używają nieprzywierających garnków i patelni teflonowych do codziennego gotowania. Nieprzywierająca powłoka jest idealna do przyrządzania naleśników, mięsa lub smażenia jajek. Może być przydatna do gotowania delikatnych potraw, które w przeciwnym razie mogłyby przylgnąć do garnka.

Istnieją kontrowersje wokół powłok nieprzywierających, takich jak teflon. Niektóre źródła mówią, że są szkodliwe i powiązane z chorobami, takimi jak rak, podczas gdy inne twierdzą, że gotowanie z nieprzywierającymi naczyniami jest całkowicie bezpieczne.W tym artykule szczegółowo opisano naczynia kuchenne nieprzywierające, ich wpływ na zdrowie oraz to, czy można z nimi bezpiecznie gotować.

Co to jest teflon?

Naczynia nieprzywierające, takie jak patelnie i rondle, zostały pokryte materiałem zwanym politetrafluoroetylenem (PTFE), powszechnie znanym jako teflon.

Teflon to syntetyczny związek chemiczny złożony z atomów węgla i fluoru.

Został stworzony po raz pierwszy w latach 30 i zapewnia niereaktywną, nieprzywierającą i prawie pozbawioną tarcia powierzchnię. Nieprzywierająca powierzchnia sprawia, że ​​naczynia pokryte powłoką teflonową są wygodne w użyciu i łatwe do czyszczenia. Wymagają również niewielkiej ilości oleju lub masła, dzięki czemu jest to zdrowy sposób gotowania i smażenia potraw.

Teflon ma wiele innych zastosowań. Służy również do wykonywania powłok z drutu i kabli, osłon tkanin i dywanów oraz wodoodpornych tkanin na odzież wierzchnią, np. płaszcze przeciwdeszczowe.

Jednak w ostatnim dziesięcioleciu badano bezpieczeństwo naczyń nieprzywierających. Obawy koncentrowały się na substancji chemicznej zwanej kwasem perfluorooktanowym (PFOA), która była wcześniej używana do produkcji nieprzywierających naczyń kuchennych, ale nie jest obecnie używana.

Ekspozycja na teflon i PFOA

Obecnie wszystkie produkty teflonowe nie zawierają PFOA. Dlatego skutki zdrowotne narażenia na PFOA nie są już powodem do niepokoju. Jednak PFOA był używany do produkcji teflonu do 2013 roku. Podczas gdy większość PFOA w garnkach była zwykle wypalana w wysokich temperaturach podczas procesu produkcyjnego, niewielka ilość pozostała w produkcie końcowym.

Mimo to badania wykazały, że naczynia kuchenne z teflonu nie są znaczącym źródłem narażenia na PFOA .

PFOA powiązano z wieloma schorzeniami, w tym zaburzeniami tarczycy, przewlekłą chorobą nerek, chorobą wątroby i rakiem jąder. Jest to również związane z niepłodnością i niską masą urodzeniową. Co więcej, znaleziono go we krwi ponad 98% osób, które wzięły udział w amerykańskim badaniu zdrowia i żywienia w latach 1999–2000 (NHANES).

Program zarządzania PFOA, zainicjowany w 2006 r. Przez amerykańską Agencję Ochrony Środowiska (EPA), zachęcił do wyeliminowania PFOA z produktów teflonowych. Obejmował osiem wiodących firm PFOA, w tym producenta teflonu, i miał na celu zmniejszenie zagrożeń dla zdrowia i środowiska związanych z narażeniem na PFOA poprzez wyeliminowanie stosowania PFOA i emisji do 2015 roku.

Wszystkie firmy spełniły cele programu, więc produkty Teflonowe, w tym nieprzywierające naczynia kuchenne, są wolne od PFOA od 2013 r.

Niebezpieczeństwo przegrzania

Patelnia teflonowa

Ogólnie mówiąc, teflon jest bezpiecznym i stabilnym związkiem. Jednak w temperaturach powyżej 300°C powłoki teflonowe na nieprzywierających naczyniach kuchennych zaczynają się rozkładać, uwalniając toksyczne chemikalia do powietrza. Wdychanie tych oparów może prowadzić do gorączki oparów polimeru, znanej również jako grypa teflonowa.




Gorączka dymu polimerowego składa się z przejściowych objawów grypopodobnych, takich jak dreszcze, gorączka, ból głowy i bóle ciała. Początek występuje po 4–10 godzinach ekspozycji, a stan zwykle ustępuje w ciągu 12–48 godzin. Niewielka liczba badań udowodniła poważniejsze skutki uboczne narażenia na przegrzany teflon, w tym uszkodzenie płuc.

Jednak we wszystkich zgłoszonych przypadkach osoby były narażone na opary z rozgrzanego naczynia teflonowego w ekstremalnych temperaturach co najmniej 390° C na dłuższy okres co najmniej czterech godzin. Podczas gdy skutki zdrowotne przegrzanego teflonu mogą być poważne, stosowanie zdrowego rozsądku podczas gotowania pomoże uniknąć narażenia.

Jak zminimalizować ryzyko podczas gotowania?

Jeśli przestrzegasz podstawowych zasad bezpieczeństwa, gotowanie na naczyniach nieprzywierających jest bezpieczne, zdrowe i wygodne.

Możesz zminimalizować ryzyko podczas gotowania, postępując zgodnie z tymi wskazówkami:

1. Nie podgrzewaj pustej patelni: puste patelnie mogą osiągnąć wysokie temperatury w ciągu kilku minut, potencjalnie powodując wydzielanie się oparów polimeru. Przed podgrzaniem upewnij się, że masz trochę jedzenia lub oleju w garnkach i patelniach.

2. Unikaj gotowania na dużym ogniu: gotuj na średnim lub niskim ogniu i unikaj pieczenia, ponieważ ta technika gotowania wymaga temperatur wyższych niż zalecane dla naczyń nieprzywierających.

3. Przewietrz swoją kuchnię: kiedy gotujesz, włącz wentylator wyciągowy lub otwórz okna, aby usunąć wszelkie opary.

4. Używaj drewnianych, silikonowych lub plastikowych przyborów: Metalowe przybory mogą prowadzić do zadrapań i rys na nieprzywierającej powierzchni, skracając żywotność naczyń kuchennych.

5. Mycie ręczne: delikatnie myj garnki i patelnie gąbką i mydłem w ciepłej wodzie. Unikaj używania myjek ze stali, ponieważ mogą one porysować powierzchnię.

6. Wymień stare naczynia kuchenne: gdy powłoki teflonowe zaczną się wyraźnie pogarszać z nadmiernymi zadrapaniami, łuszczeniem się, odpryskami, są gotowe do wymiany.




Alternatywa dla naczyń nieprzywierających

Żeliwne naczynia kuchenne

Nowoczesne naczynia nieprzywierające są ogólnie uważane za bezpieczne. Jeśli jednak nadal martwisz się potencjalnymi skutkami zdrowotnymi, możesz wypróbować kilka świetnych alternatyw wolnych od teflonu:

  • Stal nierdzewna: doskonale nadaje się do smażenia i przyrumieniania potraw. Jest trwała i odporna na zarysowania. Można ją również myć w zmywarce, co ułatwia czyszczenie.
  • Żeliwne naczynia kuchenne: gdy jest odpowiednio konserwowane jest nieprzywierające. Jest trwałe i może wytrzymać temperatury znacznie powyżej temperatur uważanych za bezpieczne dla nieprzywierających garnków i patelni.
  • Kamionka: jest używana od tysięcy lat. Grzeje równomiernie i nie przypala się. Jest również odporna na zarysowania i może być podgrzewana do bardzo wysokich temperatur.
  • Ceramiczne naczynia kuchenne: to stosunkowo nowy produkt. Mają doskonałe właściwości nieprzywierające, ale powłokę można łatwo zarysować.
  • Silikonowe naczynia kuchenne: silikon jest syntetycznym kauczukiem stosowanym głównie w naczyniach do pieczenia i przyborach kuchennych. Nie wytrzymuje dobrze wysokich temperatur, więc najlepiej nadaje się do pieczenia.

Podsumowanie

Naczynia nieprzywierające znajdują się w wielu kuchniach na całym świecie. Nieprzywierająca powłoka wykonana jest z substancji chemicznej zwanej PTFE, znanej również jako Teflon, dzięki czemu gotowanie i zmywanie jest szybkie i łatwe. Agencje zdrowia zgłosiły obawy dotyczące związku PFOA, który był wcześniej używany do wytwarzania teflonu. Jednak teflon nie zawiera PFOA od 2013 roku.

Dzisiejsze naczynia nieprzywierające i teflonowe są całkowicie bezpieczne do normalnego gotowania w domu, o ile nie przekraczają temperatury 300°C .

Możesz więc używać nieprzywierającego naczynia do gotowania na płycie kuchennej przy niskim lub średnim ogniu, ale nie używaj go przy maksymalnym ogniu lub do grillowania.

Źródła: www.ncbi.nlm.nih.gov (1,2,3,4,5)

Polecane artykuły