Liście orzecha włoskiego są tak ważne jak i owoce.  Nie od dziś wiadomo, że spożywanie orzechów włoskich ma zbawienny wpływ na nasz organizm, naszą pamięć i właściwości odżywcze.

Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak duże znaczenie mają liście z tego drzewa.

Jakie właściwości posiadają liście orzecha?

Przede wszystkim działają antybakteryjnie, ściągająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo, a przede wszystkim przyśpieszają gojenie się ran. Co więcej przyjmowane doustnie mają zbawienny wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi, jak i również poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

W jaki sposób zbierać liście orzecha?

Wystarczy zebrać liście pod koniec maja, ale również w czerwcu.

Liście orzecha włoskiego

Należy zwrócić uwagę na to, by były dobrze rozwinięte, jak i również by nie posiadały żadnych objawów chorobowych. Następnie należy je suszyć, ale po ususzeniu liście nadal powinny zostać w kolorze zielonym, jeśli zmienią barwę na brązową, należy je wyrzucić.

Napar z liści orzecha?

Wystarczy łyżkę rozdrobnionych i wysuszonych liści zalać wrzątkiem i odczekać godzinę. Jedna porcja wystarcza na jeden dzień, należy ją stosować przed każdym posiłkiem.

Liście orzecha włoskiego

Napar można wypijać w przypadku stanu zapalnego, biegunki, ale wiele osób co jakiś czas stosuje tego typu kuracje zapobiegawczo.



Nalewka z młodych orzechów

Będziemy potrzebować ok. 10 zielonych i młody orzechów (najlepiej miękkich, aby można było przebić je widelcem), następnie orzechy myjemy i kroimy na małe kawałki po czym wkładamy do słoika i zasypujemy 6 łyżeczkami cukru. W kolejnym kroku dodamy 200 ml wódki powstałej najlepiej ze spirytusu.

Pamiętajmy o użyciu rękawiczek, gdyż orzechy bardzo brudzą skórę!

Naszą nalewkę odstawiamy na 3 tygodnie, po tym czasie przecedzamy ją najlepiej przez gazę wprost do ciemnych butelek.

Nalewkę stosuje się od 2 do 3 razy dziennie, pozwoli to na zwalczenie bólów żołądka i jelit jak również oczyszczenie organizmu.

Liście orzecha włoskiego

Kąpiele w liściach orzecha

Pół kilo zmielonych liści orzecha wlej do litry wody, następnie gotuj przez 25 minut na wolnym ogniu. Dozuj 1:1 z gorącą wodą. Kąpiel stosuje się w leczeniu chorób stawów i skóry.