Mniszek lekarski zwany inaczej mleczem, od soku, który pojawia się po zerwaniu jakiekolwiek części rośliny należy do roślin zielnych, wieloletnich. Mniszek występuję głównie na łąkach i murawach oraz w widnych lasach i jest uznawany za pospolity chwast ogrodowy.

Kiedy zbierać i jak przygotować?

Mniszek lekarski - kiedy zbierać i jak przygotować

Korzenie mniszka wykopuje się od sierpnia aż do początku października, wybierając tylko te grube, powyżej 0,5 cm średnicy. Korzenie kroimy na kawałki, myjemy, a następnie suszymy najlepiej w suszarce do grzybów. Ziele zawiera substancje goryczowe, inulinę, oraz związki trójterpenowe i garbniki.  Suszeniu poddajemy też liście i kwiaty mniszka, ale zawierają one o wiele mniej substancji czynnych.




Liście mniszka lekarskiego można spożywać na surowo jako dodatek do sałat. Najsmaczniejsze będą te zbierane wczesną wiosną, przed kwitnieniem.

Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego

Susz z mniszka lekarskiego posiada inulinę, dzięki której obniża poziom cukru we krwi; jest pomocny w leczeniu początkowych objawów cukrzycy. Kwiaty i korzenie stosuje się zapobiegawczo przeciwko marskości wątroby, w przypadku, gdy zachodzi duże ryzyko uszkodzenia wątroby przez antybiotyki i substancje toksyczne.

Wyciągi z mniszka lekarskiego jak i jego soki pomagają pobudzić wydzielanie żółci przez wątrobę i kwasów solnych w żołądku, dzięki czemu jest on doskonałym lekiem na problemy z układem trawiennym. Natomiast biały sok mniszka zawiera przeciwutleniacze, żywice oraz związki antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest idealnym lekarstwem na różnego rodzaju przypadłości skórne – pomaga zwalczyć trądzik, łupież czy brodawki.

Mniszek lekarski ma działanie antynowotworowe, dlatego może być stosowany jako pomocnicza kuracja antyrakowa. Zawsze należy zażywać go pod ścisłą kontrolą lekarza.

Syrop (miód) z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • 500 g kwiatów mlecza
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

Kwiaty mlecza należy umyć, oczyścić i wrzucić do garnka po czym zalać wodą. Gotować przez 15 minut. Następnie odstawić w chłodne miejsce. Po ok. 24 godzinach przecedzić, dodać sok z cytryny oraz cukier. Gotować na małym ogniu do czasu, aż wywar będzie miał konsystencję lejącego miodu.

Syrop zaleca się przy infekcjach górnych dróg oddechowych i kaszlu, a także wspomagająco w infekcjach dróg moczowych.




Zapraszamy również do obejrzenia filmu „Babci Ewy”, na którym sama pokazuje ja wykonać syrop.

 

Wino z mniszka lekarskiego

Wino z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • 250 g kwiatów mniszka
  • 1 kg cukru
  • 2 litry wody
  • 50 g drożdży winnych

Przygotowanie:

Kwiaty umyć i rozdrobnić, zasypać cukrem, zalać przegotowaną wodą i dodać drożdże, całość mieszając. Wstawić w ciemne miejsce na ok. 5-6 tygodni. Po tym czasie zlać wino do butelek i przechowywać w również w ciemnym miejscu. Spożywaj wino przynajmniej 2 razy dziennie łyżę stołową – pomaga uregulować miesiączki.

Zobacz również: Lista ziół, które leczą