Wielkimi krokami zbliża się zima, a wraz z nią – okres wzmożonych zachorowań na grypę, infekcje wirusowe i przeziębienie. W tej nierównej walce ze skokami temperatur i ogólnym osłabieniem pomocna będzie zbilansowana dieta uzupełniona odpowiednimi suplementami – m.in. witaminą D3. Jakie są wskazania do jej zażywania? Czy prawdą jest stwierdzenie, że przyspiesza ona rekonwalescencję i łagodzi objawy infekcji grypopodobnych?

Naturalne źródła witaminy D3

Głównym źródłem witaminy D3 jest słońce. Latem i wiosną, gdy promieniowanie UVB jest silne, ludzki organizm samodzielnie syntezuje tę witaminę na poziomie, który pokrywa dzienne zapotrzebowanie aż w 90%. Szacuje się, że u osoby z jasną karnacją już 15 minut ekspozycji ramion i nóg na słońce wystarczy, by wyprodukować dzienną dawkę tej witaminy. Inaczej sprawa wygląda, kiedy większość dnia spędzamy np. w biurze, szkole czy na uczelni oraz w miesiącach, kiedy promieniowanie UVB jest znacznie mniejsze. W Polsce taki stan występuje przez około pół roku – od września aż do kwietnia. Wówczas, by wyrównać ten deficyt, można wprowadzić do codziennego jadłospisu odpowiednie produkty.

Dobrym, naturalnym źródłem witaminy D3 są przede wszystkim ryby: węgorz, śledź, dziki łosoś, tuńczyk. Również inne pokarmy pochodzenia zwierzęcego – takie jak masło, produkty mleczne i żółtko jaja kurzego – mogą pomóc uzupełnić niedobór tej ważnej substancji. Osoby, które świadomie (np. na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej) lub z innych przyczyn (np. alergia pokarmowa) nie mogą włączyć do swojego menu takich produktów, powinny sięgnąć po inne rozwiązanie.

Witamina D3 w tabletkach

Na rynku leków i suplementów znajduje się witamina D3 pod różnymi postaciami. Innowacyjną formą jest mikroenkapsułowana witamina D. Ta metoda wytwarzania jest nowoczesnym procesem, który polega na powlekaniu rozdrobnionych cząsteczek substancji aktywnej preparatu inną substancją – w celu zwiększenia stabilności. Dzięki temu składniki z tabletki można łatwiej kontrolować, gdy zostają uwalniane w organizmie. Wystarczy jedna kapsułka dziennie, by uzyskać korzystne działanie.

Czy witamina D3 jest dobra na przeziębienie?

Szacuje się, że u osób, które regularnie przyjmują witaminę D3, ryzyko wystąpienia infekcji grypopodobnej jest od 36% do nawet 50% mniejsze niż u grupy ludzi, która jej nie zażywa. Z czego to wynika? Jedno z nadrzędnych zadań, jakie witamina D3 pełni w ludzkim organizmie, to wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Innymi słowy: dzięki niej układ immunologiczny jest znacznie bardziej odporny na przeziębienie oraz infekcje wirusowe i bakteryjne. Co istotne, gdy jednak choroba się pojawi, czas jej trwania będzie znacznie krótszy, a cały przebieg łagodniejszy. Ponadto witamina D3 wspiera limfocyty T w walce z chorobą, a także przyspiesza rekonwalescencję i zwiększa odporność – by w przyszłości skuteczniej chronić organizm przed infekcjami.

Zalecana dzienna dawka witaminy D3

Jaką ilość witaminy D należy przyjmować? Zależy to przede wszystkim od wieku, ale i od innych okoliczności. Zalecana dawka dzienna, przyjmowana doustnie w suplemencie, to 2000 j.m./50 µg. Będzie ona odpowiednia dla osób dorosłych, kobiet planujących ciążę, kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, dla dzieci od 6. roku życia do wieku nastoletniego oraz dla osób po 60. roku życia. Mniejsza zalecana dzienna dawka obowiązuje w przypadku:

  • noworodków i niemowląt do 6. miesiąca życia: 400 j.m. na dobę,
  • niemowląt od 6. miesiąca życia: 400–600 j.m. na dobę,
  • dzieci od 1. do 6. roku życia: 600–1000 j.m. na dobę.

Artykuł sponsorowany