Choroba Hashimoto to poważne zaburzenie autoimmunologiczne, które jest chronicznym zapaleniem tarczycy. Podczas jego leczenia niezwykle ważna jest odpowiednia dieta. Przy zastosowaniu właściwego jadłospisu, walka z chorobą przynosi szybsze i lepsze rezultaty oraz bardzo pozytywnie wpływa na samopoczucie.

Jak przebiega Hashimoto?

Choroba Hashimoto to choroba mająca podłoże autoimmunologiczne, które związane jest ściśle z układem odpornościowym naszego organizmu. Nieleczone Hashimoto prowadzi do długotrwałego stanu zapalnego tarczycy. Niestety medycyna wciąż nie poznała dokładne źródła zaburzenia, jednak dobrze zna jej przebieg. Sprowadza się on do trzech etapów:

  1. Pojawienie się nagłej zmiany w organizmie – jej przyczyną jest atak własnych komórek odpornościowych na tarczycę. Z tego zjawiska wynika stan zapalny, który powolnie wyniszcza cały organizm.
  2. Etap utajony – wiele osób w tym etapie nie zdaje sobie sprawy z tego, iż jest chorych na Hashimoto. Proces wyniszczania tarczycy odbywa się powoli i nie daje żadnych objawów.
  3. Etap, w którym zaczyna brakować hormonów tarczycy. Podczas tego etapu pojawiają się problemy zdrowotne, a Hashimoto przestaje działać w utajeniu i pokazuje zewnętrzne objawy.

Dieta w chorobie Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto powinna być przede wszystkim systematyczna. Zalecane jest spożywanie 5 regularnych posiłków w ciągu dnia. Ważne jest, aby pierwszy posiłek został zjedzony do 30 minut po wstaniu z łóżka, zaś ostatni trzy godziny przed snem. Niedoczynność tarczycy powoduje spowolnienie metabolizmu. Wiąże to z tym, iż osoby chorujące na Hashimoto często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Udowodniono jednak, że kuracja leczenia Hashimoto może być skuteczniejsza, gdy hormony osoby chorej zostaną ustabilizowane, a jej masa ciała będzie prawidłowa. Nie należy jednak stosować zbyt restrykcyjnych diet, które mogą doprowadzić do nagłego stanu zdrowia, a w konsekwencji utrudnić leczenie zapalenia tarczycy.

Co powinny zawierać produkty spożywane podczas choroby tarczycy?

Pacjenci z Hashimoto powinny zastosować w swojej diecie głównie takie składniki pokarmowe, które zawierają makroelementy poprawiające pracę gruczoły tarczycy. Są to między innymi:

  • witamina D,
  • selen,
  • żelazo,
  • jod,
  • cynk,
  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • antyoksydanty.

Ponadto, dieta podczas leczenia Hashimoto powinna się składać z około 25% białka. To w proteinach znajdują się aminokwasy, w szczególności tyrozyna, która wspomaga kurację leczenia tarczycy.

Przykładowy jadłospis w Hashimoto

Przykładowy jadłospis w Hashimoto

Przy układaniu jadłospisu warto wziąć pod uwagę produkty, które są łatwo dostępne. Bardzo często, składniki potrzebne na zdrowe śniadanie znajdują się w promocji w ogólnodostępnych supermarketach. Gazetka Biedronka wielokrotnie oferuje nam dobre ceny, dlatego też dieta nie musi być droga.

Poniżej przykładowy jadłospis z wykorzystaniem łatwo dostępnych produktów:

Śniadanie 1 omlet z białka jaj ze świeżymi warzywami polanymi oliwą z oliwką,

Śniadanie 2 sałatka zawierająca w sobie burak, pomidory, kaszę kuskus, ser mozzarellę oraz rukolę

Obiad ryba (najlepiej łosoś), sos jogurtowy z dodatkiem koperku, ziemniaki gotowane na wodzie, surówka

Podwieczorek naturalny jogurt z dodatkiem granoli

Kolacja kanapki z żytnim chlebem oraz jajkiem ugotowanym na twardo

Więcej z kategorii: Dieta i zdrowe odżywianie