Dolegliwością coraz powszechniejszą we współczesnym świecie są rozmaite niedomagania, choroby wątroby. Spotyka się je nawet u dzieci co, zdaniem lekarzy, przed laty rzadko miało miejsce.

DLACZEGO WĄTROBA NIE WYRABIA?

Czym uzasadnia się tego rodzaju cywilizacyjną plagę? Na pierwszym miejscu należy postawić błędy dietetyczne i stresy. Ten drugi czynnik dostrzegano i znano od dawna, co znajduje potwierdzenie w licznych powiedzonkach: „z gniewu żółć go zalewa”, „jest smutny, bo coś mu leży na wątrobie”.

Trzecim i obecnie coraz bardziej szkodzącym wątrobie czynnikiem są najrozmaitsze środowiskowe trucizny, chemikalia, środki ochrony roślin, proszki, które trafiają do naszych organizmów wraz z wdychanym zanieczyszczonym powietrzem, zjadaną doprawioną chemikaliami żywnością, szczególnie tą konserwowaną na różne sposoby, złą wodą.

Z tego wszystkiego musi odtruć organizm głównie wątroba, jeden z najważniejszych organów ciała ludzkiego. Oprócz odtruwania spełnia ona jeszcze co najmniej kilkanaście ważnych funkcji, między innymi wytwarza żółć, witaminę A z karotenu, cholesterol, lecytynę, magazynuje niektóre biopierwiastki.

KTO MUSI ZADBAĆ O WĄTROBĘ?

Z reguły wątrobowcy doskonale wiedzą, jakie są objawy jej niedomagań. Ale tak naprawdę wszyscy, którzy skarżą się na zaburzenia trawienne, zanik energii, drażliwość, czują się rozbici, rozstrojeni psychicznie i fizycznie, mogą być prawie pewni, że i u nich z wątrobą nie jest najlepiej i dobrze byłoby chociaż trochę o nią się zatroszczyć.

RUSZAJ SIĘ I ODDYCHAJ GŁĘBOKO

Jak radzić sobie z dolegliwościami i chorobami wątroby

Zdaniem naturalistów, do najprostszych środków należy odpowiednia ilość ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. Pomaga wątrobie także głębokie oddychanie, będące równocześnie masażem tego organu, ułatwiającym dopływ natlenionej krwi. Szkodzi jej palenie papierosów.

JEDZ ŚWIEŻE WARZYWA I OWOCE

Korzystne jest jadanie wszelkich świeżych owoców i warzyw, pokarmów i ziół bogatych w witaminy C, PP, K, E, zespół witamin z grupy B oraz A, także w postaci prowitaminy. Najprościej chronić wątrobę, korygując dietę. Powszechnie znane są klasyczne zalecenia lekarskie. A oto co radzono pacjentom chorym na wątrobę w sławnej przedwojennej naturalistycznej klinice dr. Apolinarego Tarnawskiego w Kosowie.

PORADY ZE SŁAWNEJ KLINIKI

Przede wszystkim trzeba jadać raczej mało i od czasu do czasu zrobić sobie nawet pełen post, pijąc tylko w tym dniu dużo płynów. Naturaliści twierdzą, że podawanie choremu organizmowi dużej ilości płynów, np. zwykłej wody, jest bardzo wskazane i usprawnia gospodarkę żółcią. Post może mieć również łagodniejszą formę. Wtedy jada się świeże owoce i warzywa. W czasie postów nie jest zalecany wysiłek fizyczny, choć ruchu nie należy unikać. Nie wolno objadać się na noc. Lepiej również lekko nie dojadać przy każdym posiłku, odchodzić po prostu od stołu lekko głodnym. Szczególnie unikać trzeba ciężko strawnych produktów i dbać o regularne wypróżnienia. Zaleganie kału bowiem bardzo obciąża ten gruczoł.

PORANNA SZKLANKA WODY

Jak radzić sobie z dolegliwościami i chorobami wątroby

Korzystne dla wątroby, ale I również nerek, bywa wypijanie rankiem na czczo, koniecznie powoli i łykami, szklanki zimnej wody. Jest to najprostsza i kuracja wspomagająca wątrobę, warto ją stosować profilaktycznie w zasadzie przez całe życie. W trakcie spotkań na temat kuracji ziołowych często potwierdzano jej dużą skuteczność. Zamiast samej wody można też wypić szklankę napoju miodowego (na szklankę wody bierze się łyżeczkę lub łyżkę miodu i pozostawia na noc) z dodatkiem soku owocowego albo soku z cytryny.



NAJZDROWSZA DIETA

Warto ograniczać spożycie tłuszczów zwierzęcych. W diecie zastępuje się je olejami, ale najlepiej tylko zimno tłoczonymi, takimi jakie produkowano dawniej, o krótkim okresie trwałości, oraz oliwą z oliwek. Warto dodać, że obecnie wytwarzane oleje o długim okresie przydatności do spożycia są tłoczone metodą „na ciepło” i rafinowane, przez co tracą część korzystnych właściwości. Warto zainteresować się olejami tłoczonymi na zimno (najlepiej ekologicznymi), którymi można np. polewać sałatki warzywne.

WYSTRZEGAJ SIĘ MARGARYNY

Bardzo przetworzonym produktem jest margaryna, której warto unikać ze względu na obecność utwardzonych tłuszczów oraz dodatków. Margaryna może być źródłem złego cholesterolu, bardziej groźnym niż smalec czy masło. Potwierdzają to nawet badania naukowe przeprowadzone w USA i Danii. Chorujący na wątrobę powinni więc unikać wszelkich ciast i ciasteczek, do których sporządzania używa się dużo margaryny, bądź też analizować składy takich produktów (często występuje tam właśnie margaryna albo olej palmowy, który również ma złą sławę).

MLECZNE PRODUKTY

Dla dobrej kondycji wątroby warto ograniczyć spożycie masła. Polecane są natomiast mleczne produkty na bazie fermentacji: jogurt, kwaśne mleko, kefir, maślanka. Z serów polecany jest twaróg. Wystrzegać się trzeba świeżego i to jeszcze niewypieczonego pieczywa z białej mąki. Bardzo obciąża ono cały układ trawienny. Godny polecenia jest chlebek w formie sucharków. Mięso, ryby jadać gotowane i oczywiście nietłuste.

MNIEJ CUKRU

Jak radzić sobie z dolegliwościami i chorobami wątroby

Naturaliści zalecają także, aby ograniczyć słodzenie pokarmów. A jeżeli już, to używać melasy, miodu (ale także z umiarem) czy też lukrecji.



OSTROŻNIE ZE WZDYMAJĄCYMI WARZYWAMI

Jak radzić sobie z dolegliwościami i chorobami wątroby

Trzeba unikać wzdymających warzyw: fasoli, grochu, kapusty i kalafiorów, i to w każdej postaci. A gdy je jemy, koniecznie dodać przyprawy trawienne, zwłaszcza majeranek i kminek. Niewskazane są kawa, papierosy, herbata i alkohol. Warto pijać dużo soków warzywnych i owocowych, najlepiej świeżych. Korzystnie działa też jadanie jako posiłków gotowanej pszenicy.

JEDZ SPOKOJNIE

Na koniec dwie ogólniejsze wskazówki. Należy dobrze i powoli gryźć, żuć wszystkie składniki pokarmów, najlepiej aż do zmiany w płynną masę i unikać potraw pieczonych i smażonych. Konieczny jest w czasie posiłków spokój. Nie wolno się spieszyć. Warto też zachowywać pogodę ducha. Irytacja powoduje zastoiny w woreczku

żółciowym. Z kolei kamienie tworzą się nie z nadmiernej ilości żółci, ale właśnie z jej braku. Lepiej jadać mniej niż więcej i unikać dogryzania, jadania szybko, byle czego i byle jak. Wielu zielarzy praktyków twierdzi, że bez zachowania tych warunków wszelkie kuracje są znacznie mniej skuteczne.

CHROŃ WĄTROBĘ

Chroniąc wątrobę, nie zawsze trzeba przestrzegać wszystkich powyższych zaleceń dietetycznych, ponieważ ten organ to wielki indywidualista i często pomagają mu lub szkodzą nie zawsze te same rzeczy. Trzeba więc obserwować ten organ i tak korygować dietę, by go nadmiernie nie obciążać.



Zapalenie wątroby

Zapalenie wątroby
Zapalenie wątroby to reakcja narządu na czynniki uszkadzające. Zapalenie wątroby może być spowodowane wieloma przyczynami. Najczęściej wywołują je: czynniki infekcyjne, ...
Czytaj Dalej

Marskość wątroby

Marskość wątroby
Marskość wątroby jest to przewlekła choroba wątroby polegająca na nieodwracalnej zmianie jej prawidłowej budowy i utracie właściwych funkcji na skutek ...
Czytaj Dalej

Badanie Dopplera (USG)

Badanie Dopplera (USG)
Badanie Dopplera jest odmianą ultrasonografii, czyli USG. Metoda ta oparta jest na tzw. zjawisku Dopplera, czyli zmianie częstotliwości fali akustycznej ...
Czytaj Dalej

Rak wątroby

Rak wątroby
Rak wątroby powstaje w wyniku niekontrolowanego podziału komórek wątroby. Występuje rzadko, najczęściej w 50 - 60 roku życia, u mężczyzn ...
Czytaj Dalej