Przejdź do treści

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wapń?

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wapń?

Wapń to pierwiastek niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kojarzony jest on przede wszystkim jako główny budulec kości i zębów. Jego zadaniem jest również aktywacja wielu enzymów, regulowanie niektórych hormonów oraz skurczy mięśni szkieletowych i serca, przewodzenie impulsów nerwowych. Wapń bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Ma także wpływ na proces dzielenia się i regeneracji komórek. Nie powinno więc go zabraknąć w naszej codziennej diecie. W jakiej ilości powinniśmy przyjmować ten pierwiastek na dobę?

Ile spożywać dziennie wapnia?

Aby przyjmować odpowiednią ilość wapnia każdego dnia należy na początku ustalić zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Trudno jednak o jednoznaczne wytyczne. W celu ustalenia optymalnej dziennej dawki należy wziąć pod uwagę różne zmienne, np. płeć. Zapotrzebowanie na wapń zmienia się wraz z wiekiem. Przyjmuje się, że osoba dorosła powinna średnio przyjmować 1000 mg wapnia. Norma ta jednak rośnie do 1200-1500 mg w przypadku kobiet w ciąży i w okresie laktacji oraz osób po 65 roku życia, a także do 1500 mg w przypadku kobiet po menopauzie. O zwiększoną ilość wapnia w diecie powinny zadbać osoby po długotrwałym unieruchomieniu, a także pacjenci w okresie rekonwalescencji po złamaniach kości. Pierwiastek wspiera leczenie przeziębień i chorób alergicznych. Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje również w przypadku dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu. Aby dokładnie określić, ile konkretnie potrzebujemy wapnia, warto skorzystać ze specjalnego kalkulatora: https://calperos.pl/kalkulator-wapnia/.

Z jakich produktów czerpać wapń?

Wapń jest dostępny w wielu produktach spożywczych. Skomponowanie samczej i bogatej w ten pierwiastek diety nie jest więc problemem. Cennym źródłem wapnia jest przede wszystkim mleko oraz produkty mleczne jak śmietana, kefir, jogurt czy maślanka. Warto wprowadzić do diety ryby (zwłaszcza sardynki i szprotki), warzywa (m.in. kapustę, brokuły, pietruszkę) oraz owoce (przede wszystkim cytrusy). Warto także postawić na rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Więcej o produktach bogatych w wapń. Trzeba jednak pamiętać, że pewne używki utrudniają wchłaniania wapnia lub przyśpieszają jego wydalanie z organizmu. Należą do nich papierosy, alkohol i kawa. Dobrze jest także ograniczyć spożycie soli, tłuszczów zwierzęcych oraz napojów gazowanych z kwasem fosforowym.

Co zrobić, kiedy zapotrzebowanie na wapń jest duże?

W niektórych okresach naszego życia zapotrzebowanie na wapń jest naprawę duże. W takich przypadkach warto sięgnąć po suplementację. Dzięki niej możemy mieć pewność, że nasz organizm otrzymuje dokładnie tyle wapnia, ile potrzebuje. Suplementacja wapnia to także ważny element w profilaktyce osteoporozy. W aptekach nie brakuje preparatów z wapniem. Który jednak z nich wybrać? Polecić można Calperos. Jest to produkt leczniczy będący źródłem zjonizowanego wapnia, który jest najlepiej przyswajany przez ludzki organizm. Ma on formę trwałych kapsułek, które należy przyjmować w trakcie posiłków. Dawkowanie najlepiej skonsultować jest z farmaceutą lub lekarzem. Nie powinno się jednak przyjmować więcej niż 1200 mg jonów wapnia na dobę. Choć Calperos ma status leku, jest dostępny w aptekach bez recepty. Preparat cieszy się zaufaniem lekarzy. Statystyki pokazują, że jest to najczęściej przepisywany preparat wapniowy w Polsce.

Nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować bez wapnia. Pierwiastek wpływa na wiele procesów, wpływając pośrednio na nasz poziom energii, odporność, a także nastrój. Długotrwałe niedobory wapnia będą powodować szereg nieprzyjemnych objawów m.in. skurcze mięśni, zwolnienie akcji serca, mrowienie i drętwienie kończyn, napady duszności, drżenie twarzy. Będą one również zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy. Warto więc zadbać o to, co znajduje się na naszym talerzu, a w niektórych przypadkach dobrze jest postawić na suplementację.