Kocha je prawie każdy, kobiety, mężczyźni, dzieci i dorośli. Nie ma chyba w Polsce gospodarstwa domowego, w którym kakao nie grałoby roli karty przetargowej w grze pt. „zjedz śniadanie”. Nie ma też chyba domu, w którym przynajmniej jedna osoba nie byłaby miłośnikiem tego słodkiego, brązowego napoju. Nie wiedzieć czemu, z reguły są to dzieci, także te dorosłe. 😊

Czy jednak wiesz, które kakao wybrać, żeby nie naciąć się na produkt kakaopodobny, jak np. proszek kakao wymieszany pół na pół z cukrem? Wbrew pozorom, nie jest to wcale proste pytanie. Wiele z treści, które znajdziesz w polskim Internecie na temat kakao to albo teksty pisane bez należytego rozeznania, przez co nie do końca oddające istotę rzeczy, albo po prostu pisane w celu jak najszybszego i najlepszego osiągnięcia dobrego miejsca w wyszukiwarkach.  Właśnie dlatego masz nas. 😉

Wszystkim miłośnikom kakao, zarówno tym zagorzałym, jak i „niedzielnym” (no kto nie lubi sobie wypić gorącego kakałka z rana?) możemy obiecać, że dołożyliśmy wszelkich starań, aby raz na zawsze rozprawić się z „kakaowymi mitami”. Zatem, do dzieła!

Kakao a kakao

Kakao

Zaraz, co? Jak to kakao a kakao? Co to za żarty? Nie do końca chodzi o aspekt humorystyczny. To, co znasz jako kakao, to tak naprawdę proszek kakaowy, podczas  gdy kakao to po prostu nasiona z owoców kakaowca, z którego uzyskuje się wspomniany już wyżej proszek, ale także masło kakaowe czy masę kakaową, której używa się np. do przekładańców z andrutów.

Skoro już ustaliliśmy zeznania, pora na konkrety.

Jakie są rodzaje kakao i co można z nim zrobić?

Oczywiście opinie na ten temat będą różne, jednak panuje zgoda co do najważniejszej rzeczy: na rynku najpopularniejsze są dwa rodzaje kakao:

1. kakao naturalne – nazwa oczywiście nie oznacza, że inne rodzaje kakao nie są naturalne. 😉 Chodzi tu o proszek kakaowy, który powstaje z obróbki nasion kakaowca poprzez odtłuszczenie i wysuszenie. Charakteryzuje się gorzkim smakiem, który wynika z naturalnej kwasowości nasion kakaowca.

Przy pieczeniu ciast wpływa na intensywny, czekoladowy smak np. pieczonego ciasta. Używa się go głównie w przepisach zawierających sodę oczyszczoną, która potrzebuje kwasowego środowiska, żeby działać jako spulchniacz do ciasta.

Ten rodzaj kakao dominuje głównie na rynku amerykańskim, a kolorem przypomina kurkumę lub curry i jest ciemnożółte. Do najbardziej popularnych marek kakao naturalnego należą  produkowane przez Nestlé oraz Hershey’s.

2. kakao holenderskie – ta nazwa jest myląca i wynika z błędu w   importowanego towaru (po angielsku: Dutch-process cocoa). Prawidłowa polska nazwa to kakao alka(l)izowane.

Jest to najpopularniejszy rodzaj kakao w Europie, charakteryzuje się ciemniejszą, brązową barwą i mniejszą kwasowością, przez co jest też mniej gorzkie.

W jego produkcji kluczowym jest dodatkowy etap, jakim jest płukanie ziaren roztworem potasowym, który wypłukuje „nadprogramową” kwasowość z ziaren.

Jest jeszcze trzeci rodzaj proszku kakaowego, tzw. ciemne kakao. Niestety, musimy Cię zmartwić – jest ono po prostu bardzo mocno przetworzonym kakao alkalizowanym, którego używa się głównie do „podkręcenia” koloru wypieków, np. domowej roboty ciasta  , mieszając je z jednym z dwóch pozostałych rodzajów. Jest dość trudno dostępne, więc sugerujemy się  , jak tylko je zauważysz!

Oczywiście wypieki to nie jedyne zastosowanie kakao, jest ich całe mnóstwo. Oto dwa, naszym zdaniem, najciekawsze i najpraktyczniejsze.

Co jeszcze mogę zrobić z kakao?

Co jeszcze mogę zrobić z kakao?

Kakaowa polewa do ciasta

Propozycja nr jeden ma nieco wspólnego z wypiekami, a mowa o polewie do ciasta. Tu również jest wiele wariantów, jednak wariant podstawowy to:

  • masło lub margaryna – 100 g,
  • kakao – 3 łyżki,
  • cukier – wedle uznania (im więcej, tym słodsza polewa),
  • mleko lub woda – 3 łyżki

Polewę przygotowujesz poprzez rozpuszczenie tłuszczu na wolnym ogniu (Uwaga! Pamiętaj, żeby go nie przypalić!), dosypanie kakao i cukru oraz dolanie mleka lub wody. Potem tylko mieszaj, podgrzewając, dopóki polewa nie nabierze jednolitej konsystencji. Gotowe!

Jeżeli chcesz upiec pyszny tort i wykończyć go polewą z przepisu skorzystaj z oferty sklepu online wyposażenie cukierni.

Śliwkowo-kakaowe „smarowidło”

Lubisz Nutellę? Kto nie lubi. 😉 Nie da się jednak ukryć, że Nutella do najzdrowszych nie należy. Tu przychodzą nam na ratunek kakao oraz śliwki węgierki, z których połączenia wychodzi domowej roboty, pyszna i co najważniejsze zdrowsza (choć nie do końca fit 😉) wersja Nutelli.

Przepis na domową Nutellę ze śliwek:

  • kilogram śliwek węgierek,
  • cukier – wedle uznania, im więcej, tym mniej fit 😉 Im bardziej dojrzałe śliwki, tym mniej cukru potrzeba, proponujemy zacząć od około 150 g,
  • kakao – 70 g,

i to wszystko. Umyte i osuszone śliwki bez szypułek przetnij na pół i wypestkuj, następnie umieść w wysokim garnku i zasyp cukrem. Wymieszaj i odstaw na jakiś czas tak, żeby śliwki oddały sok. Następnie umieść garnek na średnim ogniu i duś przez około 45 minut. Jeżeli poczujesz, że śliwki zaczynają się rozpadać, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj owoce na gładką masę, a następnie duś przez około pół godziny. Pamiętaj, że cukier łatwo się przypala, więc koniecznie cały czas mieszaj. Gdy owoce zgęstnieją, dodaj do nich przesiane kakao. Po połączeniu się składników zdejmij garnek z ognia.




Gorące śliwki z kakao zawekuj i gotowe! Zawekowane przetwory zachowają swoją świeżość przez około roku.

Jeżeli chcesz, możesz dodać gorzkiej czekolady, najlepiej powyżej 80% zawartości kakao, pół na pół z proszkiem kakaowym. Tak przygotowane „powidła” można zjeść klasycznie z chlebem, ale też z naleśnikami, plackami, albo lodami czekoladowymi.

Do powidła idealnie pasuje chleb z przepisu na blogu Urządzenia Piekarnicze – jak upiec chleb.

Jeszcze dwa zastosowania kakao

Kiedy już myślałeś, że to koniec, okazuje się, że kakao ma jeszcze więcej zastosowań, które wcale nie są tak oczywiste.

Kakaowy stek

Kakao użyjesz do pieczenia, do gotowania, czy do sporządzenia pysznego deseru. Czy jednak wiesz, że kakao możesz użyć również do… przygotowania mięsa? Pikantny, kakaowo-kawowy stek to dość nieoczywisty smak, którym możesz zaskoczyć znajomych zaproszonych na grilla. Przepis jest prosty i zajmie Ci kwadrans, łącznie ze smażeniem mięsa. Jest to przepis wykorzystujący tzw. dry rub, czyli suchą wcierkę, czyli mieszankę przypraw. Potrzebujesz:

  • łyżkę kakao,
  • łyżkę drobno zmielonego proszku espresso (o tym, jak go przygotować, możesz przeczytać  ),
  • łyżkę soli,
  • łyżkę pieprzu,
  • mieloną ostrą paprykę lub pieprz cayenne według uznania.

Przed usmażeniem steku użyj 1-2 łyżeczek mieszanki i natrzyj nią stek i wrzuć na ruszt. Gotowe! Jest to szybka i przede wszystkim smaczna alternatywa dla „tradycyjnych” marynat i mieszanek do mięs. Smacznego!

Jeśli chcesz usmażyć idealny stek nie zapomnij zakupić termometr do steków.

Makijaż

Tak, makijaż z kakao. Kakao połączone z  gałką muszkatołową, skrobią kukurydzianą lub cukrem pudrem i olejkiem eterycznym może zastąpić bronzer w nagłych wypadkach, takich jak np. nie handlowa niedziela. 😉 Naturalny i znany skład takiego specyfiku będzie dodatkowym atutem.

Jakie kakao wybrać?

Jakie kakao wybrać?

Niezależnie od tego, czy chcesz użyć kakao do pieczenia, do przygotowania mięsa, czy nawet do makijażu, wybór kakao zależy głównie od Twoich preferencji. Czy wolisz droższe, trudniej dostępne kakao naturalne, czy też może najczęściej wybierane  😉, pamiętaj, żeby przy wyborze proszku kakaowego do pieczenia zwrócić uwagę na zawartość przepisu.

Przepisy pochodzące np. z USA poprzez kakao rozumieją „kakao naturalne”, czyli o większej kwasowości, przez co często będą zawierały oprócz proszku do pieczenia również sodę oczyszczoną.

W takim wypadku, jeśli chcesz zamienić jeden rodzaj kakao na inny,  pamiętaj o zasadzie: jeżeli przepis zawiera samą sodę oczyszczoną, lepiej nie próbuj używać „europejskiego” kakao, bo wypiek Ci nie wyjdzie. Sam proszek do pieczenia w przepisie oznacza, że można użyć któregokolwiek z dwóch rodzajów kakao, tak samo, jak przy braku spulchniacza.

Przy obecności sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia, rodzaj kakao zależy od proporcji tych dwóch składników względem siebie.

Niezależnie od tego, na jakie kakao się zdecydujesz, naturalne czy alkalizowane, pamiętaj, że kakao można wykorzystać na jeszcze więcej sposobów, a lista zastosowań jest niemalże nieskończona. Zachęcamy do eksperymentów, może akurat Ty wymyślisz kolejne zastosowanie kakao, które podbije świat?

Polecane artykuły