Nadciśnienie tętnicze należy to jedno z częściej występujących schorzeń układu krążenia. Wysokie ciśnienie tętnicze podnosi ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych takich jak zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu. Jak rozpoznać nadciśnienie tętnicze? Jakie są przyczyny i jak wspomóc organizm dietą?

Nadciśnienie tętnicze – jak rozpoznać?

Ciśnienie krwi to parametr, który wskazuje, z jaką siłą krew naciska na ściany tętnic. Jego wartości będą zależeć od pracy serca, elastyczności i sprężystości ścian tętnic oraz gęstości i objętości krwi. Jest podawany w milimetrach słupa rtęci (mm Hg) i wyraża stosunek ciśnienia maksymalnego do minimalnego (skurczowego do rozkurczowego).

Ciśnienie tętnicze krwi jest wartością zmienną i ma różne wartości w ciągu doby. Najniższe jest w trakcie snu, a wzrasta po przebudzeniu. W regulacji ciśnienia krwi bierze udział układ sercowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz nerki. Naturalnie podwyższone wartości obserwuje się także w trakcie wysiłku fizycznego, pod działaniem stresu lub podczas odczuwania lęku i wówczas nie należy mówić o nadciśnieniu. Ciśnienie tętnicze podnosi się także pod wpływem spożycia alkoholu, kawy czy palenia tytoniu.

Jakie są objawy nadciśnienia tętniczego?

  • przyspieszona akcja serca;
  • ból głowy;
  • zaburzenia widzenia;
  • szum w uszach;
  • ból w klatce piersiowej;
  • uczucie duszności;
  • uderzenia gorąca;
  • zwiększona potliwość;
  • uczucie niepokoju;
  • bezsenność;
  • uczucie zmęczenia.

Ze względu na to, że objawy nadciśnienia tętniczego nie są jednoznaczne, w wielu przypadkach są ignorowane. Nieleczone nadciśnienie tętnicze prowadzi do wielu powikłań, jak uszkodzenie naczyń krwionośnych, nadmierne obciążenie mięśnia sercowego, czego konsekwencją są incydenty kardiologiczne takie jak zawał czy udar.

Nadciśnienie tętnicze – jak leczyć?

Do diagnozowania nadciśnienia tętniczego bardzo często dochodzi podczas incydentalnych, przypadkowych pomiarów. Jednak kontrola ciśnienia tętniczego, powinna być standardem u wszystkich osób dorosłych. Szczególnie że pomiar może odbywać się w warunkach domowych, potrzebujemy jedynie ciśnieniomierza.

Rozpoznanie nadciśnienia tętniczego stwierdza się wtedy, gdy w trakcie kilku pomiarów ciśnienie skurczowe jest wyższe lub równe 140 mm Hg, a wartość ciśnienia rozkurczowego wyższa lub równa 90 mm Hg. Warto wspomnieć, że pomiar ciśnienia tętniczego powinien być przeprowadzony w odpowiednich, spokojnych warunkach.

W przypadku podejrzenia nadciśnienia tętniczego krwi należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który zleci dodatkową diagnostykę. Leczenie zdiagnozowanego nadciśnienia tętniczego opiera się o farmakoterapię.

Zaleceniem lekarza z pewnością będzie ograniczenie używek i całkowite wyeliminowanie palenia tytoniu. Dodatkowo ważną rolę w profilaktyce ciśnienia tętniczego odgrywa właściwa dieta oraz aktywność fizyczna.

Nadciśnienie tętnicze – jak leczyć?

Nadciśnienie tętnicze – rola diety

Zdrowe odżywianie to profilaktyka nie tylko w przypadku nadciśnienia tętniczego, ale także innych chorób o podłożu metabolicznym, które sprzyjają rozwojowi nadciśnienia. W przypadku otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy naczyń krwionośnych wzrasta ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi.

W nadciśnieniu tętniczym podstawowe zalecenie dotyczy ograniczenia soli do 5 g na dobę. Dietoterapia powinna opierać się na założeniach diety śródziemnomorskiej, a osobom z nadciśnieniem dedykowana jest jej zmodyfikowana opcja, czyli dieta DASH. Warto zapoznać się z zasadami komponowania posiłków, gdyż wsparcie żywieniowe odgrywa kluczową rolę w leczeniu nadciśnienia. Ten model żywienia znajduje się w ofercie cateringu dietetycznego w Olsztynie, Krakowie i innych miastach Polski.

Co jeść przy nadciśnieniu tętniczym według diety DASH?

  • warzywa i owoce;
  • mięso, ryby i owoce morza;
  • zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, awokado, nasiona, orzechy;
  • pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż.

Z jadłospisu należy przy tym wyeliminować wysoko przetworzoną żywność, dania typu fast food, słodycze i słodkie napoje.