Kiedy pytasz przypadkowych ludzi o ich ulubiony owoc, winogrona i mango wydają się być na szczycie listy. Wydaje się, że nie jest tak w przypadku suszonych śliwek, ponieważ ludzie zwykle unikają ich. Nie chodzi o to, że są niesmaczne, chodzi o to, że smakują inaczej w porównaniu do owoców, które jemy codziennie.

Suszone śliwki znane są z tego, że przynoszą ulgę od zaparć. Korzyści zdrowotne, jakie możemy uzyskać ze śliwek suszonych, nie ograniczają się jednak tylko do prawidłowego trawienia naszej żywności. W rzeczywistości istnieją niezliczone korzyści zdrowotne, które możemy uzyskać ze śliwek, ale w tym artykule wymienimy tylko pierwszą piątkę.

Zacznijmy odliczanie…

Powód numer pięć: śliwki pomagają zachować zdrowe kości

Wiadomo, że kobiety są bardziej narażone na osteoporozę niż mężczyźni. Dzieje się tak, ponieważ kobiety mają cieńsze i mniejsze kości niż mężczyźni. Innym powodem jest to, że wraz z wiekiem u kobiet zmniejsza się poziom estrogenu. Jeśli dobrze pamiętamy biologię, wiemy, że estrogen jest hormonem obecnym u kobiet i chroniącym ich kości.

Osteoporozie można zapobiec, poprawiając stan kości. Oczywiście natychmiast przychodzi na myśl wypicie szklanki mleka, ale oprócz tego możesz wzmocnić swoje kości, jedząc codziennie miskę lub filiżankę śliwek. Suszone śliwki zawierają fenolowe związki i flawonoidy, które pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy wraz z wiekiem.

Powód numer cztery: suszone śliwki mogą opóźnić proces starzenia się

Po latach poszukiwań możemy wreszcie powiedzieć, że znaleźliśmy fontannę (lub raczej miskę młodości)! Głównym podejrzanym stojącym za naszymi starzejącymi się ciałami są wolne rodniki. Te wolne rodniki uszkadzają niektóre części naszych komórek, takie jak DNA, błony komórkowe i białka, kradnąc jeden z ich elektronów przez utlenianie. Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się naszego organizmu.

Jednym ze sposobów na zwalczenie tego jest spożywanie pokarmów bogatych w witaminę K i beta-karoten, które mogą być również pozyskiwane ze śliwek. Działając razem, te składniki odżywcze pomagają opóźnić proces starzenia się twojego organizmu poprzez naprawę uszkodzeń komórek, które zostały spowodowane przez wolne rodniki. Te składniki odżywcze również pobudzają krążenie krwi.

Powód numer trzy: śliwki zapobiegają otyłości i cukrzycy (typu 2)

Jedną z rzeczy, które możesz zrobić, aby zarządzać swoją wagą, jest regularne spożywanie suszonych śliwek. Śliwki pomagają kontrolować apetyt i sprawiają, że czujesz się pełny i zadowolony po każdym posiłku. Suszone śliwki mają wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika, co jest bardzo ważne w walce z cukrzycą, ponieważ powoduje, że organizm jest jeszcze bardziej wrażliwy na insulinę. Utrzymuje również poziom cukru, pomagając naszemu żołądkowi prawidłowo trawić pokarm.

Powód numer dwa: śliwki pomagają zapobiegać nowotworom

Żyjemy obecnie w świecie, w którym każdy, niezależnie od rasy, wieku, pochodzenia religijnego czy płci, jest zagrożony zachorowaniem na raka. Wejdź do pokoju i zapytaj ludzi, czy wiedzą o kimś, kto ma raka lub umarł z powodu raka. Prawie każdy odpowie tak na twoje pytanie, które pokazuje, jak powszechny jest rak.

Jednak nadzieja nie jest stracona, ponieważ istnieje wiele sposobów walki z rakiem. Jednym z nich jest włączenie suszonych śliwek do codziennej diety. Suszone śliwki są bogate w składniki odżywcze, powszechnie znane jako fenole. Te składniki owijają komórki i chronią je przed radykalnym uszkodzeniem i utlenianiem tłuszczów. Z tego powodu stają się one niezbędne w walce z chorobami przewlekłymi, takimi jak rak.

Powód numer jeden: suszone śliwki mogą obniżyć poziom cholesterolu

Jeśli twój poziom cholesterolu jest wysoki, istnieje możliwość, że rozwiną się u Ciebie choroby sercowo-naczyniowe w przyszłości. To kolejny powód, dla którego powinieneś jeść śliwki: wchłaniają nadmiar żółci w wątrobie i jelitach, a następnie wypłukują je z naszego systemu. Żółć pochodzi z cholesterolu w wątrobie i jest potrzebna do trawienia tłuszczu. Kiedy nasze ciało wydala żółć wraz z włóknem z suszonych śliwek, wątroba musi zużyć więcej cholesterolu, aby wytworzyć więcej żółci. Ten proces obniża poziom cholesterolu w organizmie.

Śliwki są naprawdę niesamowite. Zawierają składniki odżywcze, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Dodając po prostu suszone śliwki do swojej diety, tworzysz silną obronę przed poważnymi chorobami. Co więcej, opóźniasz starzenie się! Do smaku naprawdę trzeba się przyzwyczaić, ale pod koniec dnia nie chodzi o smak, ale o to, jak śliwki mogą chronić twoje zdrowie.