Wprawdzie właściwy sposób odżywiania nie jest panaceum na wszystkie choroby, nie da się jednak przecenić jego wartości dla naszego zdrowia. Przestawienie się na wyważone i pełnowartościowe pożywienie jest jednym z najważniejszych fundamentów świadomej i odpowiedzialnej profilaktyki medycznej. Indywidualnie zestawione diety nie są w stanie uleczyć wielu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca lub dna moczanowa, ale mogą bardzo korzystnie wpływać na ich przebieg. Część chorób cywilizacyjnych może być leczona w sposób ukierunkowany w ramach kuracji za pomocą głodówek leczniczych lub specjalnych diet leczniczych.

Głodówki lecznicze

Głodówki lecznicze

Osoba leczona głodówką spożywa w zasadzie tylko herbatę, soki, wodę mineralną i wywar z jarzyn. Mniej więcej drugiego dnia głodówki ustępuje uczucie głodu. W związku z odtruwaniem organizmu pojawiają się nieprzyjemne zapachy wydalin, potu i oddechu; jest to jednak zjawisko normalne. Ważnymi fazami głodówki są: początek (odciążenie) i koniec okresu głodówki (dni odbudowy). Jej skuteczność jest wzmagana przez ruch, świeże powietrze, dużo spokoju i stosowanie terapii fizycznych.

Głodówki lecznicze można stosować między innymi przy nadwadze, dnie moczanowej, reumatyzmie, schorzeniach wątroby, wysokim ciśnieniu krwi i przewlekłych chorobach skóry. Możliwa jest również kuracja głodówkowa w specjalnej klinice pod nadzorem lekarza.

Kuracja Mayra

Lekarz austriacki Fanz Xaver Mayr (1875-1965) nazwał jelita „systemem korzeniowym rośliny, jaką jest człowiek”. Zgodnie z tym przyczyny wielu chorób upatrywał w złym odżywianiu i przeciążeniu układu trawiennego. Kuracje Mayra odbywają się w specjalnych klinikach sanatoryjnych. Dieta składa się z czerstwych bułek, które trzeba dokładnie przeżuć i spożyć z pewną ilością mleka. Pomiędzy posiłkami pije się dużo herbatek ziołowych i wody mineralnej. Oczyszczanie jelit odbywa się dodatkowo za pomocą roztworów siarczanu magnezowego.

Kąpiele, masaże, programy gimnastyczne i drenaże limfatyczne dodatkowo wspomagają szybką utratę wagi oraz oczyszczanie i lepsze ukrwienie przewodu pokarmowego. Kurację Mayra można stosować między innymi przy chorobach serca i układu krążenia, wysokim ciśnieniu krwi i nadwadze.

Kuracja Schrotha

Johann Schroth, który zajmował się leczeniem środkami naturalnymi, na początku XIX wieku opracował kurację służącą do przestawiania i oczyszczania organizmu. Podstawą jest tutaj kuracja polegająca na spożywaniu dużych ilości płynów, dzięki której zostają wypłukane szkodliwe produkty przemiany materii. „Dni suche” wymieniają się z małymi i dużymi „dniami picia” według ścisłego rytmu. Kuracja Schrotha otrzymała swój przydomek „radosna głodówka” ze względu na dużą ilość białego wina, które pije się w dużych „dniach picia”.

Poprzez tak zwane zawijania Schrotha za pomocą wilgotnych prześcieradeł pobudza się organizm do wytworzenia ciepła i uruchomienia leczniczych procesów metabolicznych. Kurację Schrotha przeprowadza się w specjalnych klinikach przy takich schorzeniach jak nadwaga, choroby reumatyczne, choroby serca i układu krążenia oraz dolegliwości skórne.