Nerkowcom nie mogę nic zarzucić, są oczywiście smaczne i niepodważalnie zdrowe. Jednak mimo to nie jem ich już od dłuższego czasu. Nie podoba mi się sposób ich pozyskiwania, krótko mówiąc – jest skandaliczny. Dlaczego? Przeczytajcie poniższy artykuł i sami podejmijcie decyzję – jeść czy bojkotować i nie jeść?

Pochodzenie orzechów nerkowca

Te smaczne, słodkie i przyjemnie pachnące owoce pochodzą z drzewa zwanego nanerczem zachodnim. Zwane są nerkowcami i faktycznie wiernie oddają kształt ludzkiej nerki. To wiecznie zielone drzewo pochodzi z lasów tropikalnych Brazylii. Obecnie możemy je spotkać aż na trzech kontynentach: Afryce, Azji i Ameryce.

Orzechy nerkowca są bardzo trudne w obróbce. Wynika to przede wszystkim z tego, iż ich łupina zawiera żrący olej, który jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. To nie wszystko, pozostałość tej substancji trzeba usunąć przez gotowanie, suszenie lub prażenie. Najwięksi producenci, tacy jak Indie czy Wietnam, do przeprowadzenia tych procesów wykorzystują tanią siłę roboczą w postaci kobiet i – co tragiczne – dzieci. Są oni narażeni na rozpryski żrącego oleju, które w efekcie doprowadzają do powstania licznych poparzeń i ran. Mimo dramatycznych warunków pracy i niskich płac w krajach zachodnich, takich jak USA (główny konsument tych orzechów) ceny produktu są wysokie. Niestety, mimo wielu substancji odżywczych, które zawierają świadomość takiego stanu rzeczy powinna wywołać w nas jedyną słuszną reakcję – niekupowania czegoś, co pozyskiwane jest krzywdą ludzką.

Kalorie, indeks glikemiczny, wartości odżywcze orzechów nerkowca

ZAWARTOŚĆ W100g PRODUKTU:

ENERGIA 553kcal,
BIAŁKO 18g,
TŁUSZCZ 44g,
WĘGLOWODANY 30g,
BŁONNIK 3,3g,
SÓD 12mg.

WARTOŚĆ IG:

IG<50 = produkty o małym IG,
IG 55–70 = produkty o średnim IG,
IG >70 = produktu o dużym IG Marchew surowa: 30, Marchew rozgotowana: 90.

Orzechy nerkowca – skład chemiczny

Orzechy nerkowca - skład chemiczny

Nerkowce zawierają witaminy:

  • B1, B2, B3, B9 (grupa ta zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga procesy metaboliczne, poprawia odporność, poprawia funkcjonowanie układu hormonalnego oraz krwionośnego),
  • E (zapewnia młody wygląd, wspomaga płodność i działa jako silny antyoksydant – przez co niezbędna jest w diecie antynowotworowej),
  • K (działa przeciwkrwotocznie i zapobiega osteoporozie),

minerały:

  • magnez (wspomaga przeciążony układ nerwowy w stanach napięcia emocjonalnego i stresu, rozszerza tętnice),
  • potas (odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi),
  • miedź (zwiększa odporność, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, chroni przed osteoporozą, działa bakteriobójczo),
  • fosfor (przyczynia się do prawidłowej budowy kości),
  • żelazo (przeciwdziała anemii),
  • cynk (zapobiega wystąpieniu zmian zapalnych skóry i wypadaniu włosów),
  • błonnik – poprawiający funkcjonowanie układu trawiennego,
  • fitosterole – pozwalają obniżyć poziom cholesterolu we krwi,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – zapobiegają chorobom serca.

Orzechy nerkowca i ich właściwości zdrowotne

  1. Orzechy nerkowca zapobiegają nadciśnieniu i chorobom serca (przeciwdziałają podnoszeniu się cholesterolu i trójglicerydów),
  2. przeciwdziałają wystąpieniu cukrzycy typu 2,
  3. poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę,
  4. wspierają odchudzanie,
  5. wspomagają przeciążony układ nerwowy, mają działanie uspokajające,
  6. poprawiają pamięć i koncentrację,
  7. dodają energii,
  8. sprzyjają zachowaniu pięknej i młodej skóry,
  9. zachowują gęstość włosów, zapobiegają ich przetłuszczaniu,
  10. zapewniają ładny wygląd płytki paznokciowej.

Zastosowanie orzechów nerkowca

Oczywiście najzdrowsze nerkowce to te bez dodatków, jednak bardzo dobrze smakują oblane czekoladą, prażone czy solone.

Ze względu na swój delikatnie słodki smak świetnie sprawdzają się w deserach i sałatkach. Są szeroko stosowane w kuchni orientalnej. Występują w dobrze nam znanych daniach, takich jak curry czy kurczak tikka masala. Stanowią dobre połączenie zarówno z produktami i przyprawami łagodnymi, jak i ostrymi. Warto sparować je z mleczkiem kokosowym, kolendrą czy krewetkami – składniki te świetnie ze sobą współgrają.

Ciekawostki

Masło orzechowe możemy zrobić nie tylko z fistaszków; do tego celu można również wykorzystać nerkowce; jest podobno zdrowsze od tego tradycyjnego ze względu na korzystniejszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6.

Orzechy te podnoszą poziom serotoniny w organizmie – tym samym sprzyjają naszemu dobremu nastrojowi.

Oprócz orzechów, drzewo nanerczowe rodzi również tzw. jabłka nanerczowe, które faktycznie bardziej przypominają gruszkę; powstają one z rozrośnięcia zakończenia szypułki kwiatowej, na której wzrósł wcześniej orzech; z tych jadalnych jabłek można produkować wino, soki, marmolady oraz dżemy.

Barfi to tradycyjny świąteczny deser jedzony w Indiach – zmielone nerkowce łączy się z roztopionym masłem i syropem cukrowym.

Teraz już wiecie co stoi za tymi pysznymi orzechami. Jeść czy nie jeść? Decyzję podejmijcie sami.

 

Polecane artykuły