Przejdź do treści

Niezapomniany smak zdrowych, domowych lodów z dzieciństwa

    Każdy pamięta smak domowych lodów z dziecięcych lat. Nie było w nich żadnych konserwantów, składniki były w 100% naturalne, a dorośli nie mieli wyrzutów sumienia że dają dzieciom coś niezdrowego….

    Mamy przepis na znakomite lody domowej roboty, bez grama sztucznych składników. Przepis jest bardzo prosty, każdy bez problemu poradzi sobie z ich przygotowaniem w domu, a do tego ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

    Pomimo nie sprzyjającej pogody na zajadanie lodów polecamy ten szybki przepis na osłodzenie pochmurnych dni dla naszych pociech i nie tylko:)

    Oto składniki domowych lodów:

    • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
    • 200 g skondensowanego mleka słodkiego
    • 2 sztuki wafli

    Jak przygotować te pyszne lody?

    1. Przygotowania lodów zaczynamy od schłodzenia w zamrażarce miski w której będziemy przyrządzać masę lodową.

    2. Następnie do schłodzonej miski wlej śmietankę również schłodzoną w lodówce i ubijaj ją przez 5-7 minut na najwyższych obrotach w mikserze.

    3. Kiedy śmietanka już będzie ubita na sztywno, wlej do niej cienkim strumieniem mleko skondensowane. Tym razem mieszaj mikserem składniki na wolnych obrotach. Mieszaj tak przez około 1 minuty do połączenia w jednolitą masę.

    4. Umieść wafle na dnie prostokątnej blaszki. Jeżeli nie odpowiada rozmiar wafla do blaszki, należy przyciąć wafel dopasowując do foremki.

    5. Rozprowadź łyżką na waflu kremową masę lodową , przykryj ją drugim waflem.

    6. Całość włóż do zamrażarki na około 4-6 godzin.

    Smacznego!!!

    Podziel się przepisem z przyjaciółmi – polub nasz fanpage na Facebooku i nie zapomnij udostępnić artykułu znajomym!



    Polecane artykuły