Czarny kmin, który zdecydowanie lepiej znany jest pod nazwą czarnuszka, to roślina, która znana jest od starożytności. Nasze babcie chętnie dodawały ją do bułek czy chleba. Następnie na długie lata była zapomniana. Dzisiaj znowu wraca do łask. Chętnie sięgamy nie tylko po te czarne i lekko piekące nasionka, ale również olej z czarnuszki, który doskonale wpływa na nasz organizm. Kiedy warto go stosować? Jak działa? Czy każdy może po niego sięgać? Na te i inne pytania odpowiedź w naszym artykule.

Czarnuszka: opis rośliny

Czarnuszka roślina

Czarnuszka siewna – bo tak prawidłowo nazywa się ta roślina – pochodzi z Turcji. Spotykana jest także w Iraku. W naszej strefie klimatycznej uprawiana jest niezwykle rzadko. Cenimy jednak i doskonale znamy jej nasiona, a w ostatnim czasie również przygotowywany z nich olej. Czarnuszka jest rośliną jednoroczną o rozgałęzionej łodydze i wzniesionym pokroju. Na ogół dorasta maksymalnie do czterdziestu centymetrów. Jej liście są niewielkie, ale bardzo charakterystyczne. Czarnuszka kwietnie od maja aż do września, a jej kwiaty są naprawdę bardzo ładne. Spotykane są odmiany zakwitające na błękitno, biało oraz różowo. W sezonie jesiennym w miejscu kwiatów pojawiają się owoce, w których ukryte są czarne i kanciaste nasiona o wyjątkowo silnym aromacie i piekącym – jak już wspomnieliśmy – smaku.




Czarnuszka najlepiej udaje się w miejscach słonecznych i ciepłych. Nie lubi przeciągów dlatego warto sadzić ją tak, aby była osłonięta od wiatru. Nie ma dużych wymagań, jeśli chodzi o podłoże. Warto jednak pamiętać, że jest to roślina, która nie lubi suszy. Decydując się na uprawę czarnuszki w ogrodzie, warto pamiętać, aby roślinę regularnie podlewać. Nie należy dopuścić do jej więdnięcia. Jeśli uprawiamy ją w celu pozyskania cennych nasion, nie zaleca się stosowania sztucznych nawozów. Nasiona mogą się rozsiewać, co będzie skutkowało pojawieniem się rośliny w kolejnym roku.

Długa historia oleju z czarnuszki

Okazuje się, że coraz popularniejszy obecnie olej z czarnuszki doskonale znany był już w okresie starożytnego Egiptu. Do dzisiaj bywa określany złotem faraonów. Ówcześni cenili jego wyjątkowe właściwości. Sięgali po niego w przypadku dolegliwości żołądkowych, wykorzystywali jako środek leczniczy na zmiany skórne. Ceniono czarnuszkę również jako wyjątkowy dodatek do rozmaitych potraw. Wykorzystywano ją do pieczywa, dodawano do wina, a także gulaszy mięsno – warzywnych. Powszechne było przekonanie, że czarnuszka sprawia, iż trwałość produktów żywnościowych jest znacznie dłuższa.

Jak smakuje i co zawiera olej z czarnuszki?

Co zawiera czarnuszka?

Olej z czarnuszki – podobnie jak same nasiona – ma niezwykle intensywny smak. Zwraca uwagę lekko korzennym aromatem. Jeśli chodzi o kolor, to jest on miodowy albo ciemnobrązowy. Właściwości oleju z czarnuszki wynikają z zawartych w nim substancji. Jest on doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to:

  • kwas linolowy;
  • kwas oleinowy;
  • kwas alfa-linolenowy.

Oprócz tego olej z czarnuszki dostarcza dużych ilości witaminy E, beta – karotenu, biotyny, fitosteroli. Do tego dochodzą niezwykle ważne dla naszego organizmu substancje mineralne. Są to między innymi żelazo, magnez, wapń, potas, selen. Nie można zapomnieć również o olejku eterycznym, w które skład wchodzą między innymi p – cymen, transanetol oraz limonen. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że olej z czarnuszki tak doskonale wpływa na nasze ciało. Chcąc kupić olej z czarnuszki, który będzie korzystny dla organizmu, należy pamiętać, że najlepszy jest ten, który tłoczony jest na zimno. Zawiera on bowiem najwięcej cennych substancji.



Na jakie dolegliwości poleca się olej z czarnuszki?

Okazuje się, że olej z czarnuszki przynosi poprawę w wielu dolegliwościach. Warto wprowadzić go do swojej diety, jeśli naszym problemem są:

  • alergie;
  • nawracające zapalenie oskrzeli;
  • problemy z wątrobą;
  • problemy ze strony układu pokarmowego;
  • zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Olej z czarnuszki poleca się wszystkim, którzy chcą poprawić odporność swojego organizmu, uporać się ze stresem, problemami ze snem oraz poprawić kondycję włosów i skóry.

Olej z czarnuszki na alergie oraz infekcje dróg oddechowych

Olej z czarnuszki na alergie

Specjaliści zgodnie twierdzą, że olej z czarnuszki doskonale wspomaga wszystkich, którzy zmagają się z alergiami. Poleca się go osobom, u których często rozwijają się infekcje górnych dróg oddechowych. Regularnie spożywany olej z czarnuszki łagodzi katar sienny, nie dając przy tym żadnych efektów ubocznych. Warto sięgać po niego w przypadku zapalenia oskrzeli. Okazuje się bowiem, że pity w trakcie infekcji znacznie skraca czas jej trwania. Ułatwia również odkrztuszanie wydzieliny.

Olej z czarnuszki a układ pokarmowy

Olej z czarnuszki powinny do swojej diety wprowadzić wszystkie osoby, które często cierpią z powodu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poleca się go w przypadku:

  • refluksu;
  • wrzodów żołądka;
  • wrzodów dwunastnicy.

Przynosi ulgę w zatruciu pokarmowym, łagodząc nieprzyjemne dolegliwości. Co ważne, prowadzone badania pokazują, że olej z czarnuszki doskonale radzi sobie z bakterią Helicobacter pylori, która stoi za chorobą wrzodową. Korzystnie wpływa on na kondycję wątroby.

Olej z czarnuszki a poziom cholesterolu

Olej z czarnuszki świetnie radzi sobie ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Obniża również poziom cukru, co sprawia, że warto sięgać po niego, jeśli naszym problemem jest cukrzyca. Coraz więcej mówi się o tym, że regularne spożywanie oleju z czarnuszki stanowi doskonałą broń w walce z miażdżycą. Wszystko za sprawą zawartych w nim kwasów omega 3, omega 6 oraz omega 9. Wpływają one korzystnie na ściany naczyń krwionośnych, uelastyczniając je.




Olej z czarnuszki doskonale podnosi odporność organizmu i to zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Tym samym sprawia, że zdecydowanie rzadziej padamy ofiarą rozmaitych infekcji.

Olej z czarnuszki a kondycja skóry

Okazuje się, że olej z czarnuszki może być stosowany nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie. Warto smarować nim skórę, na której znajdują się podrażnienia czy rany. Przynosi szybką ulgę w przypadku poparzeń słonecznych. Poprawia kondycję skóry, która zaatakowana jest przez trądzik, atopowe zapalenie skóry czy liszaje. Poleca się go również w przypadku łupieżu. Olej z czarnuszki nawilża skórę, sprawia, że jest ona skuteczniej chroniona przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Nie uczula i nie podrażnia, znacznie spowalnia procesy starzenia się, sprawiając, że skóra zdecydowanie dłużej wygląda młodo.

Kondycja włosów a olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki nie tylko upora się z łupieżem – o czym wspomnieliśmy przed chwilą – ale poprawi także kondycję włosów. Wystarczy go pić, a także wcierać w skórę głowy, aby włosy przestały wypadać. Co więcej, stymuluje on nowe włosy do wzrostu, sprawia, że stają się mocniejsze.

Czy każdy może stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest oczywiście substancją pochodzenia naturalnego. Oznacza to, że jego stosowanie jest w pełni bezpieczne. Nie jest to jednak równoznaczne z brakiem przeciwwskazań do jego stosowania. Wystrzegać powinny się go kobiety spodziewające się dziecka. Nie należy podawać go również dzieciom, które nie ukończyły jeszcze trzeciego roku życia. W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących stosowania oleju z czarnuszki warto skonsultować się z lekarzem bądź farmaceutą.

Jak dawkować olej z czarnuszki?

Jak dawkować olej z czarnuszki?

Aby nie pojawiły się niepożądane objawy, dziennie można spożywać maksymalnie dwie łyżeczki oleju z czarnuszki. Najrozsądniej jest dodawać go do posiłku. Wiele osób przygotowuje sałatki z olejem z czarnuszki. Jest to niezwykle wygodna forma jego stosowania. Można dodawać go również do innych potraw. Jeśli chodzi o stosowanie na skórę, to olejek można nanosić w niewielkiej ilości na miejsca, które zmienione są chorobowo. W przypadku włosów warto dodać go do szamponu.

Ci, którzy nie chcą dodawać oleju do sałatek czy zup mogą spożywać go bezpośrednio. Aby nieco złagodzić jego intensywny smak, można mieszać go z miodem lub ulubionym sokiem owocowym. Najlepiej po olej sięgać jeszcze przed posiłkiem. Można to robić również przed snem, zapewniając sobie tym samym lekkie wyciszenie.

Gdzie można kupić olej z czarnuszki?

Obecnie z kupnem oleju z czarnuszki nie ma najmniejszego problemu. Można znaleźć go w sklepach zielarskich, niektórych aptekach, a także w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Co ważne, dzisiaj olej z czarnuszki dostępny jest zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i tych prowadzących sprzedaż internetową. Decydując się na skorzystanie z tych drugich, olej z czarnuszki można kupić, nawet na chwilę nie wychodząc z domu. Zostanie dostarczony pod wskazany podczas składania zamówienia adres.




Warto pamiętać, że olej z czarnuszki to tylko płyn zamknięty w butelce. Ci, którzy szukają bardziej wygodnej formy mogą zdecydować się na tabletki z dodatkiem oleju z czarnuszki. Poleca się je wszystkim, dla których smak oleju z czarnuszki jest zbyt intensywny.

Czarnuszka w kuchni

Chcąc wprowadzić czarnuszkę do swojej diety, warto zacząć od wykorzystywania jej w kuchni. Większość z nas sięga oczywiście po charakterystyczne czarne ziarenka, którymi posypywać można bułki, chleby, gotowe kanapki. Dobrze komponują się one z wieloma sałatkami, warto dodać je do sosów. Olej jest niezastąpiony w przypadku sałatek, można dolewać go do zup. Sprawi, że będą nie tylko bardziej aromatyczne, ale również zdrowe. Czarnuszka świetnie zastępuje dodatek pieprzu i innych wyrazistych przypraw. Sięgając po olej z czarnuszki, należy jednak pamiętać, że powinien on być stosowany na zimno. Jego podgrzewanie nie jest wskazane. Może bowiem skutkować zabiciem cennych substancji. Jeśli chodzi o przechowywanie, to jest to jeden z trwalszych olejów. Warto jednak zadbać o to, aby zamknięty był w ciemnej butelce, która nie przepuszcza promieni słonecznych.

Olej z czarnuszki jest niezwykle zdrowy. Jego charakterystyczny smak nie wszystkim odpowiada. Warto jednak pamiętać, że dostarcza całe mnóstwo witamin, minerałów i innych substancji, które dla organizmu są niezwykle cenne.

Więcej z kategorii: Zioła