Jesteś miłośnikiem herbaty? A może nie zwracasz zbytnio uwagi na jej smak, tylko pijesz ją, ot tak po prostu? Sprawdź zatem, czy na pewno każda herbata jest dobra dla naszego zdrowia.

Picie herbaty to czynność, która znana była od wieków. Ceniona jest od dawna nie tylko za wyjątkowy i aromatyczny smak, ale również poprzez jej szerokie właściwości zdrowotne. Jednak, czy o każdej herbacie można powiedzieć same superlatywy?

Obecnie na rynku znaleźć można mnóstwo rodzajów herbat. Producenci wprowadzają coraz to nowsze i kuszące smakiem produkty. Jednak bijąc się o klienta, nie zawsze uwzględniają jej zdrowotne właściwości, wręcz odwrotnie, dążąc za wszelką cenę do szybkiego zysku, niszczą w ten sposób zdrowie konsumentów. Mnóstwo toksycznych substancji odnaleźć można nie tylko w herbacie, ale również w woreczkach, w których się ona znajduje. Dlatego tak ważne jest unikanie tanich i supermarketowych produktów.

Jak głoszą specjaliści, warto regularnie sączyć herbatę, ponieważ niesie to mnóstwo korzyści zdrowotnych.

Niestety, często zamiast wspomóc nasz organizm, możemy mu jeszcze bardziej zaszkodzić. Jak pokazują badania oraz liczne kontrole znanych marek herbacianych, a także sposób ich pakowania, większość herbat nie powinna być wprowadzana do sprzedaży, ponieważ szkodzi a nawet rujnuje nasze zdrowie!

 

Szkodliwe pestycydy

Toksyczne substancje stosuje się, w celu ochrony uprawy herbaty przed szkodnikami. Niestety jak się okazuje, wśród popularnych marek odnaleźć można herbaty, w których ilość pozostałości pestycydów przekracza dozwoloną normę.

Szkodliwe pestycydy

Jak podaje Canadian Food Inspection Agency (CFIA), aż połowa wyrobów herbaty nie powinna być wprowadzana na rynek, bowiem poziom szkodliwych substancji znacznie przekracza ustalony limit.

W Polsce rzekomo dobrym produktem okazuje się być herbata Twinings Earl Grey. W rzeczywistości znajduje się w niej mnóstwo substancji, która nosi nazwę acetamipryd. Nawet niewielka jej ilość może okazać się mocno toksyczna. Acetamipryd to związek silnie oddziałujący na ludzki organizm, prowadzi do nudności, wymiotów, może spowodować osłabienie mięśni, hipotermię, drgawki, a nawet niedotlenienie. Jak wykazała ocena przeprowadzonej kontroli, substancja ta została wielokrotnie odnaleziona w herbacie Twinings Earl Grey. Ponadto zawierała również inne szkodliwe związki.

Jeszcze gorszą ocenę otrzymała zielona herbata firmy Tetley. Wykryto w niej nie tylko acetamipryd, ale także duże ilości chlorfenapyru, który jest równie niebezpieczny dla zdrowia, bowiem prowadzić może do nieodwracalnych zmian w mózgu, nawet po odczekaniu dwóch tygodni od spożycia. To niewiarygodne, ale aż 18 pestycydów odnaleziono w tej popularnej herbacie, w tym 3 w przekraczających normę ilościach.

Rekord w zawartości liczby pestycydów pobiła herbata Uncle Lee’s Legends of China. Odnaleziono w niej 22 różnych pestycydów, z czego aż 6 przekroczyło znacznie dozwolony limit!

Rakotwórcze torebki herbaciane

Jeżeli taka ilość pestycydów nie podtruje wystarczająco naszego organizmu, skutecznie zrobią to filtry siatkowe oraz papierowe torebki, do których pakowana jest herbata. Nylonowe siateczki i torebki nie zaliczają się do produktów spożywczych, dlatego też nie są poddawane atestami.

Rakotwórcze torebki herbaciane

W krajach, takich jak Chiny czy Indie, czyli tam gdzie uprawia się herbatę na dużą skalę, łodyga i gałązki należą do produktów końcowych, gorszej jakości i trafiają do niektórych producentów. W ten sposób w herbacie, zamiast wysokiej jakości liści znaleźć można jedynie pył herbaciany, albo inaczej mówiąc produkt uboczny.

Producenci zapewniają, że wykonane z nylonu lub poliestru siateczki do herbat są całkowicie bezpieczne, ponieważ jak twierdzą, cechują się one w rzeczywistości dość wysoką temperaturą topnienia. Ale czy to wystarcza?



Okazuje się, że nie jest to jedyny wyznacznik. Jak twierdzi dr Ray Fernando ważna jest także temperatura witryfikacji (Tg) . Przy jej osiągnięciu niektóre materiały, w tym także polimery, rozpadają się na części. Uwalniany zostaje rakotwórczy bisfenol (BPA, BPS) oraz niebezpieczne dla zdrowia sole i estry kwasu ftalowego, które znajdują się w nylonie i poliesterze. Podczas styczności z wrzątkiem, wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki, które znajdują się w torebce herbacianej i które trafiają regularnie podczas picia herbaty do naszego organizmu.

Przestrzegać trzeba także torebek, które niby wykonane są z czystego jedwabiu. To niedorzeczne, ale jak się okazuje, w większości przypadków jest to zwykły plastik!

Co w takim razie z tradycyjnymi, papierowymi torebkami? Czyżby i one były szkodliwe?

Niestety, znaczna część torebek wykonanych z papieru również nie jest bezpieczna, bowiem aby uzyskać trwałość i wytrzymałość w kontakcie z wrzątkiem, impregnuje się je odpowiednimi żywicami syntetycznymi, które są rozpuszczone w acetonie lub alkoholu. Co w rezultacie prowadzi do przedostania się do torebek dioksyny, czyli produktu, który bierze udział również w wybielaniu z wykorzystaniem związków chloru. Jakby tego było mało, w papierowych torebkach znajduje się epichlorohydryna, która podczas zetknięcia z wodą tworzy związek 3-MCPD. A Jak pokazują badania, powoduje niepłodność, nowotwory oraz upośledzoną odporność.

Przekraczające ilości fluoru i aflatoksyny

W herbatach gorszej jakości odnaleziono rakotwórcze substancje, które wytwarzają się przez pleśń. Jest to fluor i aflatoksyny. Jak wiadomo, przez cały cykl, w naturalnym środowisku, fluor zostaje nagromadzony w liściach herbaty. Większość herbat z niższej półki jest wytwarzana głównie ze starych liści, w których znajduje się najwięcej tego pierwiastka. W niektórych produktach odnaleźć można aż 7 części na milion (ppm) fluoru, gdzie norma wynosi jedynie 4 ppm.

Po jaką herbatę zatem sięgać?

jaka jest zdrowa cherbata

Jeżeli cenisz swoje zdrowie i zależy ci na produktach, które będą korzystnie oddziaływać na nasz organizm, warto sięgać po dobrej jakości ekologiczne herbaty sypane. Wiąże się to z większym wydatkiem, ale pozwala czerpać korzyści zdrowotne i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Co więcej, unikniesz zagrażających twojemu zdrowiu szkodliwych substancji. Jeśli przepadasz za klasyczną, czarną herbatą, zwróć uwagę na to, czy po zaparzeniu pojawia się piana. Dobrej jakości herbata będzie miała jedynie śladową jej ilość, a także po dodaniu cytryny zmieni się jej kolor na jasny czerwono – brązowy. Najwartościowsza okaże się biała herbata, ponieważ jest produkowana z młodych i świeżych liści.

A Ty jaką herbatę pijesz najczęściej?