Pokrzywka jest zespołem chorobowym, w którym charakterystycznym wykwitem jest bąbel pokrzywkowy, powstający bardzo szybko i ustępujący w ciągu kilku godzin bez pozostawienia śladu.
OBJAWY POKRZYWKI
- bąble pokrzywkowe o różnych wymiarach oraz kształtach, koloru różowego i lub porcelanowo-białego, otoczone zaczerwienioną skórą
- świąd.
Bąble pokrzywkowe mogą zajmować dużą powierzchnię skóry. Z uwagi na mechanizm powstawania choroby pokrzywce często towarzyszą inne objawy związane z obrzękiem błony śluzowej jamy ustnej i dróg oddechowych, takie jak duszność i kaszel.
Pokrzywkę można podzielić ze względu na czas utrzymywania się objawów.
Pokrzywka ostra:
- trwa do 6 tygodni
- występuje najczęściej u dzieci i młodzieży.
Pokrzywka przewlekła:
- trwa 6 tygodni i dłużej
- częściej występuje u dorosłych, szczególnie u kobiet.
PRZYCZYNY POKRZYWKI
Przyczyną powstawania bąbli pokrzywkowych jest aktywacja specyficznych komórek zwanych komórkami tucznymi i uwalnianie z nich mediatorów, m.in. histaminy, substancji, która powoduje wzrost przepuszczalności naczyń, obrzęk skóry właściwej i powstanie bąbla pokrzywkowego. Do aktywacji komórek tucznych może dochodzić na drodze alergicznej lub w innym mechanizmie powodującym pokrzywkę niealergiczną.
Występuje wiele rodzajów pokrzywki, które mogą być wywołane przez inne czynniki sprawcze.
Typy pokrzywki:
1. Pokrzywka alergiczna – wywołana jest działaniem alergenów, tj. substancji powodujących wystąpienie odpowiedzi układu immunologicznego tylko u ludzi predysponowanych, nie-wywołujących natomiast tych zmian u ludzi zdrowych.
Najczęstsze alergeny wywołujące pokrzywkę:
- niektóre leki (penicylina, leki znieczulające miejscowo)
- substancje zawarte w jadach owadów
- alergeny wziewne
- alergeny pokarmowe.
Najczęstsze alergeny pokarmowe:
- orzechy, orzeszki ziemne
- ryby
- skorupiaki
- mleko
- owoce.
2. Pokrzywka fizykalna – wywołana jest przez bodźce fizyczne, takie jak ucisk, zimno, ciepło, światło.
3. Pokrzywka z nietolerancji – wywołana najczęściej przez substancje chemiczne i związana z działaniem mechanizmów niealergicznych. Reakcje nietolerancji wykazują zależność od dawki.
Czynniki wywołujące pokrzywkę z nietolerancji:
- środki przeciwbólowe i inne leki (np. kwas acetylosalicylowy)
- konserwanty i związki chemiczne dodawane do żywności (np. benzoesany)
- barwniki.
4. Pokrzywka samoistna (pojawia się u 50% chorych).
5. Pokrzywka wewnątrzpochodna – wywołana przez czynniki wewnątrzustrojowe (może wystąpić w przebiegu niektórych chorób). Niekiedy wywołana jest czynnikami psychicznymi.
DIAGNOSTYKA POKRZYWKI
Chorobę rozpoznaje się na podstawie:
- wywiadu lekarskiego
- analizy stwierdzonych objawów klinicznych
- wnikliwego badania lekarskiego.
Niekiedy mogą być wskazane badania pomocnicze, mające na celu ustalenie przyczyny pokrzywki:
- testy skórne
- próby płatkowe.
LECZENIE POKRZYWKI
W przypadku podejrzeń, że objawy skórne mogą mieć charakter pokrzywki i utrzymują się one lub pokrzywce towarzyszą inne niepokojące objawy (np. duszność), należy zasięgnąć porady lekarskiej. Leczenie opiera się głównie na stosowaniu maści łagodzącej swędzenie i zmniejszającej objawy zapalenia.
Stosuje się również leki przeciwhistaminowe podawane doustnie albo w zastrzyku.
PORADY LEKARZA
✓ NALEŻY:
- dbać o higienę osobistą
- stosować filtry ochronne w czasie opalania
- unikać ukąszeń owadów poprzez stosowanie środków odstraszających.
✓ NIE NALEŻY:
- stosować leków bez konsultacji z lekarzem
- drapać miejsc swędzących
- spożywać w nadmiarze jaj, małż i czekolady.
W celu złagodzenia dolegliwości zaleca się stosowanie:
- naparu z pokrzywy
- naparu z mieszanki ziół: liścia babki, brzozy, korzenia mniszka
- kąpieli ziołowych i kompresów
- kremu z rumianku.