Salmonelloza jest bakteryjną chorobą zakaźną wywoływaną przez bakterie Salmonella, które są odpowiedzialne za Większość zatruć pokarmowych występujących w Polsce.

OBJAWY SALMONELLOZY

Wieloobrazowy przebieg salmonellozy wyszczególnia różne postaci kliniczne tych chorób.

Najczęstszą jest postać żołądkowo-jelitowa, przebiegająca w formie ostrego zatrucia pokarmowego i ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego, rozwijającego się zwykle ponad 12 godzin od zakażenia (okres inkubacji może wynosić 24-48 godzin).

Objawy ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego:

  • gwałtowny początek choroby z biegunką
  • może wystąpić biegunka krwista
  • kurczowe bóle brzucha
  • wymioty
  • stany podgorączkowe lub gorączka przekraczająca 39°C
  • częste bóle głowy w pierwszych dniach choroby.

PRZYCZYNY SALMONELLOZY

Salmonellozę wywołują bakterie z rodzaju Salmonella, które cechuje powszechność występowania i znaczna różnorodność, co powoduje szerokie spektrum chorób wywoływanych przez te mikroorganizmy.

Do wystąpienia choroby dochodzi najczęściej wskutek spożycia żywności zakażonej bakteriami Salmonelli, w szczególności jaj, choć przyczyną zatrucia może być również spożywanie potraw pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso i jego przetwory (zwłaszcza mięso drobiowe).

Szczególnie często choroba występuje latem, gdyż wysokie temperatury sprzyjają rozmnażaniu się drobnoustrojów.

DIAGNOSTYKA

Chorobę rozpoznaje się dzięki izolacji bakterii z krwi, stolca lub płynów ustrojowych, a następnie jej właściwej identyfikacji. Choroba może przejść w bezobjawowe nosicielstwo. Nosiciel może zarażać osoby z otoczenia, a także żywność, którą przygotowuje. Dlatego pracownicy mający kontakt z żywnością muszą być badani na obecność bakterii. Badanie wykonuje się w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

PORADY LEKARZA

 W celu zapobiegania zakażeniom salmonellą NALEŻY:

  • zachować odpowiednią higienę osobistą (myć ręce po wyjściu z toalety oraz przed jedzeniem)
  • zachować higienę przy przygotowywaniu posiłków (starannie myć deski do krojenia i blaty kuchenne)
  • odpowiednio przechowywać żywność (unikać przechowywania zbyt długo w temperaturze pokojowej surowych jaj, majonezu, surowego mleka, lodów oraz drobiu)
  • dostatecznie długo gotować mięsa, jaja i inne produkty mogące być źródłem zakażenia.

✓ W przypadku podejrzenia zakażenia salmonellą NALEŻY:

  • niezwłocznie zasięgnąć porady lekarskiej, szczególnie w przypadku niemowląt i małych dzieci, w celu ustalenia leczenia zapobiegającego odwodnieniu; w niektórych przypadkach może być wskazana hospitalizacja
  • zastosować odpowiednią dietę
  • stale przyjmować płyny, w celu uniknięcia odwodnienia
  • rozważyć podanie płynu glukozowo-elektrolitowego, będącego specjalnie przygotowanym roztworem soli mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, traconych przy znacznie nasilonej biegunce i wymiotach (płyn dostępny jest w aptekach)
  • rozważyć podanie węgla aktywowanego lub diosmektytu podawanego w formie zawiesiny
  • dużo odpoczywać.

✓ W celu zapobiegania zakażeniom salmonelli NIE NALEŻY:

  • spożywać żywności, co do której istnieje uzasadnione podejrzenie, że może być zakażona bakteriami Salmonella (spożywanie jaj, mięsa i ich przetworów o nieznanym pochodzeniu)
  • spożywać produktów łatwo psujących się, szczególnie w okresie letnim.

 

Zapalenie migdałków

Zapalenie migdałków
Zapalenie migdałków jest najczęściej spowodowane ich zakażeniem przez wirusy lub bakterie. Na ogół choroba trwa około 5 dni. Jakie są ...
Czytaj Dalej

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza
Toksoplazmoza jest chorobą zakaźną, inwazyjną, wywoływaną przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. Zarażenie mikroorganizmem wywołującym toksoplazmozę jest powszechne w całej Europie. OBJAWY TOKSOPLAZMOZY ...
Czytaj Dalej

Róża

Róża
Róża jest chorobą zakaźną bakteryjną, szczególną postacią zapalenia tkanki łącznej, przebiegającego z zajęciem naczyń chłonnych skóry. OBJAWY RÓŻY Objawy choroby ...
Czytaj Dalej

Zatrucie jadem kiełbasianym (Botulizm)

Zatrucie jadem kiełbasianym (Botulizm)
Zatrucie jadem kiełbasianym jest groźną postacią zatrucia, najczęściej pokarmowego, wywołanego działaniem silnej toksyny wytwarzanej przez bakterię zwaną laseczką jadu kiełbasianego ...
Czytaj Dalej