Salmonelloza jest bakteryjną chorobą zakaźną wywoływaną przez bakterie Salmonella, które są odpowiedzialne za Większość zatruć pokarmowych występujących w Polsce.
OBJAWY SALMONELLOZY
Wieloobrazowy przebieg salmonellozy wyszczególnia różne postaci kliniczne tych chorób.
Najczęstszą jest postać żołądkowo-jelitowa, przebiegająca w formie ostrego zatrucia pokarmowego i ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego, rozwijającego się zwykle ponad 12 godzin od zakażenia (okres inkubacji może wynosić 24-48 godzin).
Objawy ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego:
- gwałtowny początek choroby z biegunką
- może wystąpić biegunka krwista
- kurczowe bóle brzucha
- wymioty
- stany podgorączkowe lub gorączka przekraczająca 39°C
- częste bóle głowy w pierwszych dniach choroby.
PRZYCZYNY SALMONELLOZY
Salmonellozę wywołują bakterie z rodzaju Salmonella, które cechuje powszechność występowania i znaczna różnorodność, co powoduje szerokie spektrum chorób wywoływanych przez te mikroorganizmy.
Do wystąpienia choroby dochodzi najczęściej wskutek spożycia żywności zakażonej bakteriami Salmonelli, w szczególności jaj, choć przyczyną zatrucia może być również spożywanie potraw pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso i jego przetwory (zwłaszcza mięso drobiowe).
Szczególnie często choroba występuje latem, gdyż wysokie temperatury sprzyjają rozmnażaniu się drobnoustrojów.
DIAGNOSTYKA
Chorobę rozpoznaje się dzięki izolacji bakterii z krwi, stolca lub płynów ustrojowych, a następnie jej właściwej identyfikacji. Choroba może przejść w bezobjawowe nosicielstwo. Nosiciel może zarażać osoby z otoczenia, a także żywność, którą przygotowuje. Dlatego pracownicy mający kontakt z żywnością muszą być badani na obecność bakterii. Badanie wykonuje się w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
PORADY LEKARZA
✓ W celu zapobiegania zakażeniom salmonellą NALEŻY:
- zachować odpowiednią higienę osobistą (myć ręce po wyjściu z toalety oraz przed jedzeniem)
- zachować higienę przy przygotowywaniu posiłków (starannie myć deski do krojenia i blaty kuchenne)
- odpowiednio przechowywać żywność (unikać przechowywania zbyt długo w temperaturze pokojowej surowych jaj, majonezu, surowego mleka, lodów oraz drobiu)
- dostatecznie długo gotować mięsa, jaja i inne produkty mogące być źródłem zakażenia.
✓ W przypadku podejrzenia zakażenia salmonellą NALEŻY:
- niezwłocznie zasięgnąć porady lekarskiej, szczególnie w przypadku niemowląt i małych dzieci, w celu ustalenia leczenia zapobiegającego odwodnieniu; w niektórych przypadkach może być wskazana hospitalizacja
- zastosować odpowiednią dietę
- stale przyjmować płyny, w celu uniknięcia odwodnienia
- rozważyć podanie płynu glukozowo-elektrolitowego, będącego specjalnie przygotowanym roztworem soli mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, traconych przy znacznie nasilonej biegunce i wymiotach (płyn dostępny jest w aptekach)
- rozważyć podanie węgla aktywowanego lub diosmektytu podawanego w formie zawiesiny
- dużo odpoczywać.
✓ W celu zapobiegania zakażeniom salmonelli NIE NALEŻY:
- spożywać żywności, co do której istnieje uzasadnione podejrzenie, że może być zakażona bakteriami Salmonella (spożywanie jaj, mięsa i ich przetworów o nieznanym pochodzeniu)
- spożywać produktów łatwo psujących się, szczególnie w okresie letnim.