Salmonelloza jest bakteryjną chorobą zakaźną wywoływaną przez bakterie Salmonella, które są odpowiedzialne za Większość zatruć pokarmowych występujących w Polsce.

OBJAWY SALMONELLOZY

Wieloobrazowy przebieg salmonellozy wyszczególnia różne postaci kliniczne tych chorób.

Najczęstszą jest postać żołądkowo-jelitowa, przebiegająca w formie ostrego zatrucia pokarmowego i ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego, rozwijającego się zwykle ponad 12 godzin od zakażenia (okres inkubacji może wynosić 24-48 godzin).

Objawy ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego:

  • gwałtowny początek choroby z biegunką
  • może wystąpić biegunka krwista
  • kurczowe bóle brzucha
  • wymioty
  • stany podgorączkowe lub gorączka przekraczająca 39°C
  • częste bóle głowy w pierwszych dniach choroby.

PRZYCZYNY SALMONELLOZY

Salmonellozę wywołują bakterie z rodzaju Salmonella, które cechuje powszechność występowania i znaczna różnorodność, co powoduje szerokie spektrum chorób wywoływanych przez te mikroorganizmy.

Do wystąpienia choroby dochodzi najczęściej wskutek spożycia żywności zakażonej bakteriami Salmonelli, w szczególności jaj, choć przyczyną zatrucia może być również spożywanie potraw pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso i jego przetwory (zwłaszcza mięso drobiowe).

Szczególnie często choroba występuje latem, gdyż wysokie temperatury sprzyjają rozmnażaniu się drobnoustrojów.

DIAGNOSTYKA

Chorobę rozpoznaje się dzięki izolacji bakterii z krwi, stolca lub płynów ustrojowych, a następnie jej właściwej identyfikacji. Choroba może przejść w bezobjawowe nosicielstwo. Nosiciel może zarażać osoby z otoczenia, a także żywność, którą przygotowuje. Dlatego pracownicy mający kontakt z żywnością muszą być badani na obecność bakterii. Badanie wykonuje się w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

PORADY LEKARZA

 W celu zapobiegania zakażeniom salmonellą NALEŻY:

  • zachować odpowiednią higienę osobistą (myć ręce po wyjściu z toalety oraz przed jedzeniem)
  • zachować higienę przy przygotowywaniu posiłków (starannie myć deski do krojenia i blaty kuchenne)
  • odpowiednio przechowywać żywność (unikać przechowywania zbyt długo w temperaturze pokojowej surowych jaj, majonezu, surowego mleka, lodów oraz drobiu)
  • dostatecznie długo gotować mięsa, jaja i inne produkty mogące być źródłem zakażenia.

✓ W przypadku podejrzenia zakażenia salmonellą NALEŻY:

  • niezwłocznie zasięgnąć porady lekarskiej, szczególnie w przypadku niemowląt i małych dzieci, w celu ustalenia leczenia zapobiegającego odwodnieniu; w niektórych przypadkach może być wskazana hospitalizacja
  • zastosować odpowiednią dietę
  • stale przyjmować płyny, w celu uniknięcia odwodnienia
  • rozważyć podanie płynu glukozowo-elektrolitowego, będącego specjalnie przygotowanym roztworem soli mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, traconych przy znacznie nasilonej biegunce i wymiotach (płyn dostępny jest w aptekach)
  • rozważyć podanie węgla aktywowanego lub diosmektytu podawanego w formie zawiesiny
  • dużo odpoczywać.

✓ W celu zapobiegania zakażeniom salmonelli NIE NALEŻY:

  • spożywać żywności, co do której istnieje uzasadnione podejrzenie, że może być zakażona bakteriami Salmonella (spożywanie jaj, mięsa i ich przetworów o nieznanym pochodzeniu)
  • spożywać produktów łatwo psujących się, szczególnie w okresie letnim.