To aromatyczna i zarazem ostra roślina, która posiada mnóstwo walorów leczniczych. Ma również zastosowanie w medycynie naturalnej.
Chrzan jest znaną rośliną od stuleci.

Często używany jako dodatek do potraw, dzięki czemu stają się one bardziej aromatyczne i zdrowe. Przyjmowanie odpowiednich ilości chrzanu, pozwoli cieszyć się długo dobrym samopoczuciem i zdrowiem.

Właściwości lecznicze chrzanu

Chrzan działa doskonale na nasz układ trawienny, a przede wszystkim na wątrobę. Zamiast korzystać z naszpikowanych chemią środków, sięgnij po tę cudowną roślinę. Chrzan bardzo często rośnie na łąkach, jeżeli tylko możesz odszukaj go w otoczeniu.

Jednak  ze względu na swój mocny zapach i smak, rzadko jest wybierany przez nas w kuchni. Pomimo dość silnego aromatu, należy brać pod uwagę jego cudowne wartości zdrowotne. Zawiera on ogromne dawki witaminy A, C, E, a także tych z grupy B. Najlepszy chrzan to taki, który występuje w swojej naturalnej postaci, czyli nieprzetworzony.

Chrzan

Może trudno w to uwierzyć, ale często jest wyrzucany z ogródków jak zwykły chwast. Jednak nie tak łatwo można się go pozbyć, ponieważ ma on bardzo mocny i głęboki korzeń. Dlatego nie warto wyrzucać tą roślinę, wręcz przeciwnie, można wykorzystać ją i cieszyć się jej zdrowotnymi korzyściami. W świeżym, nieprzetworzonym chrzanie znajdują się takie wartości jak żelazo, potas, wapń i magnez.

Uwaga! W chrzanie znajdziesz aż dwa razy więcej witaminy C niż w cytrynie!

Jeżeli chcesz skorzystać ze wszystkich tych dobrodziejstw, ważne jest, aby spożywać chrzan bezpośrednio po starciu. Jeśli będziesz przechowywać go przez długi czas, zatraci on swoje wartości.

W jaki sposób chrzan może uleczyć naszą wątrobę?

Chrzan może wpłynąć na lepsze funkcjonowanie naszej wątroby. Ma idealne działanie i pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku oraz posiada silne właściwości antybakteryjne. Spożywanie chrzanu powinniśmy wprowadzać zwłaszcza wtedy, gdy jemy ciężkostrawne posiłki, tłuste czy też wędzone, obciążające naszą wątrobę.

Właściwości chrzanu

Jeśli sięgamy po tego typu potrawy dość często, powinniśmy odciążyć wątrobę poprzez dodanie do posiłku niewielkiej ilości chrzanu. Dzięki niemu nasze dania będą bogatsze w smaku, a przede wszystkim nasz układ trawienny będzie o wiele lepiej działał. Chrzan nie tylko wpływa świetnie na pracę wątroby. Udowodniono, że wspiera również pracę naszych nerek.

Ważne jest jednak, aby pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu chrzanu, ponieważ zbyt duża jego ilość może doprowadzić do podrażnienia błon śluzowych. Przez co, zamiast pomóc, mogłoby to poważnie zaszkodzić całemu układowi trawiennemu.



Kuracja z chrzanu, która pomoże twojej wątrobie i układowi trawiennemu

Przygotowanie należy rozpocząć już od odpowiedniego wydobycia chrzanu z ziemi. Szczególnie należy uważać na jego korzenie, dlatego, że właśnie ta część jest najbardziej istotna.

Do przygotowania kuracji potrzebujesz:

  • średniej wielkości dwa korzenie chrzanu
  • 4 łyżeczki przegotowanej i ostudzonej wody
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • miód lub ewentualnie cukier
  • szczyptę soli

Przygotowanie:

1. Starannie umyj i obierz korzenie chrzanu. Pamiętaj, aby obierać go cienko, ponieważ tuż pod skórką znajduje się mnóstwo cennych składników.
2. Następnie wlej zimną wodę do płaskiego naczynia i namoczyć chrzan. Możesz to zrobić maksymalnie do 3 godzin, wtedy łatwiej będzie można go zetrzeć.
3. Ścieraj chrzan na małych oczkach tarki.
4. Tak przygotowany chrzan wymieszać z pozostałymi składnikami: miodem,  przegotowaną wodą i sokiem z cytryny. Możesz dodać do smaku szczyptę soli.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak, aby uzyskać jedną masę.

Zastosowanie:

Taką masę chrzanową spożywaj regularnie, jednak pamiętaj, aby nie zjeść jej zbyt wiele w ciągu jednego razu. Zaleca się, aby była to jedna łyżeczka dziennie w trakcie kuracji. Taki chrzan możesz również dodawać do swoich codziennych i ulubionych dań.