Przejdź do treści

Soja – imponujące właściwości zdrowotne i zastosowanie

    Soja - właściwości odżywcze

    Soja zapobiega zawałowi serca i udarowi, jest pomocna w walce z rakiem, wspomaga układ trawienny, zapobiega osteoporozie, pomaga w lepszym krążeniu krwi, leczeniu bezsenności. Jest również pomocna w okresie menopauzy oraz ciąży poprzez zapewnienie niezbędnego kompleksu witaminy B i kwasu foliowego. Inne korzyści soi obejmują leczenie objawów cukrzycy, poprawę funkcji poznawczych, zwiększenie odporności i zmniejszenie depresji.

    Soja występuje w różnych kolorach i stała się bardzo znana w ostatnich latach ze względu na długą listę korzyści zdrowotnych. Soja jest najczęściej uprawiana w Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Argentynie i jest uważana za skuteczną w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. W tym artykule podzielimy się z wami trzynastoma różnymi sposobami z jakimi soja może pomóc w utrzymaniu zdrowego stylu życia.

    Soja – pochodzenie

    Pochodząca z Azji Wschodniej soja należy do rodziny roślin strączkowych i jest uważana za bogatą w białko. Soja jest uprawiana poprzez przechodzenie przez różne etapy, które pomagają jej rozwinąć się z nasion do rośliny. Surowa soja nie jest uważana za jadalną i można ją ugotować na wiele sposobów, aby cieszyć się różnorodnością składników odżywczych zawartych w tych ziarnach.

    Soja odnotowała wzrost popularności podczas II wojny światowej ze względu na jej zdolność do stania się użytecznymi substytutami białka korzystnego dla niedożywionych ludzi w tym czasie. Obecnie soja jest przetwarzana głównie ze względu na olej i jest wykorzystywana jako źródło białka w przemyśle paszowym. Soja jest również stosowana w produktach takich jak mleko sojowe, mąka sojowa i inne produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi.

    Wartości odżywcze soi (na 100g)

    Wartość energetyczna soi 446 (kcal)
    Tłuszcz 20 g
    Cholesterol 0 mg
    Sód 2 mg
    Potas 1 797 mg
    Węglowodany 30 g
    Błonnik 9 g
    Cukry 7 g
    Białko 36 g
    Witamina A 22 IU
    Wapń 277 mg
    Kwas askorbinowy 6 mg
    Żelazo 15,7 mg
    Witamina B6 0,4 mg
    Magnez 280 mg

     

    13 korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania soi

    korzyści zdrowotne - soja

    Zawał serca i udar mózgu

    Spożywanie produktów sojowych może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, a zawartość błonnika w soi może zmniejszać wchłanianie cholesterolu w organizmie i pozbywać się warstw tworzących się na powierzchni tętnic. Z powodu tych korzyści soja jest uważana za przyjazną dla serca i można ją spożywać, aby zapobiegać ryzyku zawału serca lub udaru mózgu. Ponadto kwasy tłuszczowe znajdujące się w soi mogą również pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a tym samym rozwinąć zdrowy układ sercowo-naczyniowy.

    Przeciw rakowi

    Rak jest poważną chorobą, która wymaga znacznej uwagi i leczenia. Soja działa dobrze, pomagając ciału walczyć z rakiem. Jak wiemy, soja jest bogata w przeciwutleniacze ich obecność sprawia, że ​​soja doskonale neutralizuje wolne rodniki obecne w twoim ciele, które powodują raka.




    Układ pokarmowy

    Ze względu na obecność znacznej ilości błonnika w soi uważa się ją za niezwykle pomocną w leczeniu licznych problemów trawiennych. Błonnik znajdujący się w soi pomaga ciału regulować proces trawienia i eliminować toksyny z organizmu. Ludzie cierpiący na zaparcia, biegunkę lub wzdęcia mogą używać soi, aby uzyskać płynny proces trawienia.

    Zapobieganie osteoporozie

    Bogactwo przeciwutleniaczy w soi może pomóc zwiększyć gęstość kości, co może skutkować wzmocnieniem kości. Ponadto obecność wapnia, miedzi i magnezu również pomaga poprawić ogólne zdrowie kości i może odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu i leczeniu problemów, takich jak osteoporoza.

    Słabe krążenie

    Niedokrwistość stała się częstym problemem wynikającym z niższego poziomu hemoglobiny. Zdrowy poziom czerwonych krwinek jest niezbędny, aby zapobiec anemii i słabemu krążeniu. Słabe krążenie wpływa na wszystkie ważne narządy w ciele i należy je leczyć. Soja jest bogata zarówno w żelazo, jak i miedź; te dwa minerały są niezwykle ważne w produkcji zdrowych krwinek czerwonych, które mogą znacznie zapobiec wszystkim wyżej wymienionym problemom i mogą regulować bezpiecznie krążenie krwi.

    Leczy bezsenność

    Magnez jest ważny dla regulacji zdrowego cyklu snu. Z tego powodu soja jest uważana za bardzo pomocną przy próbach pozbycia się problemów związanych ze snem, takich jak bezsenność. Obecność magnezu w soi pomaga w walce z bezsennością i nieprzerwanym, spokojnym snem.

    Wsparcie w okresie menopauzy

    Menopauza to trudny okres dla każdej kobiety, dlatego tak ważne jest spożywanie pokarmów, które pomagają twojemu ciału łatwo i płynnie przejść przez ten ciężki okres. Izoflawony znajdujące się w nasionach soi zapobiegają odczuwaniu przez organizm złych skutków obniżenia poziomu estrogenu poprzez naśladowanie ich działania. To bardzo pomaga w przejściu i leczy objawy, takie jak uderzenia gorąca, wahania nastroju i inne bóle.

    Soja podczas ciąży

    Soja jest również bogata w witaminę B oraz kwas foliowy, które są niezbędne w czasie ciąży. Spożywając soję, kobiety w ciąży mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wrodzonej niepełnosprawności związanej z niskim poziomem kwasu foliowego i kompleksu witaminy B.

    Leczenie objawów cukrzycy

    Obecność izoflawonów i magnezu w soi może poprawić wrażliwość insuliny w organizmie i znacznie pomóc osobom cierpiącym na cukrzycę. Poziom magnezu u osób cierpiących na cukrzycę jest również uważany za niższy niż zwykle; dlatego dodając soję do diety, możesz pomóc swojemu ciału kontrolować cukrzycę.

    Koncentracja

    Witaminy znajdujące się w soi, a także minerały, takie jak cynk i magnez, mogą znacznie poprawić zdrowie mózgu. Spożywając soję, będziesz bardziej skoncentrowany i będziesz miał lepsze zdolności poznawcze niż zwykle. Magnez znajdujący się w soi pomaga również zapobiegać lękowi i innym problemom związanym ze zdrowiem mózgu. Soja może pomóc Ci zmniejszyć poziom stresu i zapewnić lepszą pamięć.

    Zwiększenie odporności

    Aby walczyć z różnymi wirusami i chorobami, twoje ciało potrzebuje bogatego spożywania ważnych składników odżywczych i minerałów. Jednym z tych składników odżywczych jest białko, które odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji układu odpornościowego i pomaga organizmowi zwalczyć choroby i wirusy. Tak więc, jeśli chcesz zwiększyć spożycie białka bez jedzenia mięsa, soja będzie znakomitym wyborem. Spożywając soję, możesz zwiększyć spożycie białka, a tym samym zwiększyć odporność organizmu.

    Właściwości przeciwzapalne

    Soja ma również właściwości przeciwzapalne, które są niezbędne w leczeniu wielu poważnych chorób. Kwas alfa-linolenowy sprawia, że ​​soja zmniejsza stan zapalny w organizmie. Zapalenie organizmu może prowadzić do wielu problemów, takich jak zapalenie stawów. Dlatego soja może być skutecznie stosowana w leczeniu problemów związanych z zapaleniem.

    Soja na depresję

    Kwas foliowy może znacznie pomóc pacjentom cierpiącym na depresję. Dlatego jej spożywanie może pomóc organizmowi w walce z depresją, pomagając w procesie produkcji serotoniny. Serotonina zmniejszy depresję i znacznie poprawi nastrój.

    Soja jest pełna składników odżywczych i minerałów, które są ważne dla zdrowego stylu życia. Jednak ilość tę należy starannie dobierać, ponieważ soja może również zwiększać ryzyko rozwoju kamieni nerkowych i powodować reakcje alergiczne.

    Polecane artykuły