Produkty na odchudzanie bogate w błonnik i pełnowartościowe białko przyspieszą redukcję tkanki tłuszczowej i są dobre dla całego organizmu. Dieta wzbogacona m.in. o nasiona chia, siemię lniane czy afrykańskie mango, połączona z regularną aktywnością fizyczną, pomoże ci szybko schudnąć i uzyskać wymarzoną, atrakcyjną sylwetkę!

Otyłość to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego świata. Nadmiar tkanki tłuszczowej nie jest kwestią wyłącznie estetyczną – wpływa bardzo negatywnie na ogólny stan zdrowia. W konsekwencji może prowadzić do rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca czy niewydolności nerek. Jednak niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć ze względów zdrowotnych, czy po prostu zachować atrakcyjną sylwetkę, najlepszy efekt uzyskasz poprzez aktywność fizyczną, a także zdrową dietę zawierającą konkretne produkty.

Jakie produkty wspomagają odchudzanie?

Zdrowa dieta nastawiona na redukcję to podstawa skutecznego odchudzania. Zakłada eliminację produktów takich jak fast-foody, tłuste czerwone mięso, słodycze, gazowane i słodkie napoje czy żywność wysokoprzetworzona. Powinna być zbilansowana i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników: pełnowartościowego białka, błonnika, węglowodanów i tłuszczów.

Istnieją jednak produkty, które w szczególny sposób wspomagają odchudzanie. To naturalne substancje, które przyśpieszają spalanie tłuszczu, obniżają poziom cukru we krwi, wspomagają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn i hamują apetyt. Oczywiście nie każda z nich wykazuje wszystkie te właściwości. Jednak warto wprowadzić do codziennej diety przynajmniej kilka z nich.

Najlepsza dieta redukcyjna to taka, która zapewnia stały, bezpieczny spadek masy ciała. To optymalny sposób na pozbycie się otyłości i nadwagi – może nie natychmiastowy, ale z pewnością zdrowy, nieobarczony ryzykiem efektu jo-jo.

Które produkty warto stosować na diecie odchudzającej?

Które produkty warto stosować na diecie odchudzającej?

Dieta redukcyjna to nie tylko liczenie kalorii. To też wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Nie może w niej zabraknąć pełnowartościowego białka, błonnika, ale też witamin i związków mineralnych.




Unikaj produktów wysokoprzetworzonych, w szczególności fast-foodów, słodyczy, słonych przekąsek i dań gotowych. Zamiast tego postaw na warzywa i owoce, pełnoziarniste kasze, jogurty naturalne, kefiry itp. Cennym źródłem białka są m.in. ryby, drób, jaja, rośliny strączkowe, orzechy i ziarna zbóż.

Wśród produktów, które warto jeść na diecie odchudzającym, trzeba wymienić m.in.:

  • migdały,
  • pistacje,
  • masło orzechowe,
  • komosę ryżową,
  • dynię,
  • szpinak,
  • awokado,
  • amarantus,
  • arbuz,
  • cynamon,
  • fasolę,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • jagody,
  • ryby,
  • suszone śliwki,
  • sałatę i wszelkie inne świeże warzywa.

Oczywiście dieta zakładająca spożywanie produktów zawierających mniej kalorii i pozytywnie wpływająca na spalanie tłuszczu, nie może być jedynym elementem odchudzania. Trzeba też pamiętać o aktywności fizycznej, piciu odpowiedniej ilości wody, a także m.in. rezerwowaniu czasu na regularny sen i odpoczynek.

Sprawdź 8 najlepszych propozycji

Wśród produktów wspierających odchudzanie niektóre wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami. Bogate w cenne składniki odżywcze, białko i błonnik, okazują się dobre dla całego naszego organizmu.

African Mango – afrykańskie mango

African Mango, znane też pod nazwą mango dzikie, to wyjątkowa roślina bogata w białko i błonnik. Suszone owoce stanowią podstawowy element diety m.in. w Nigerii i Kamerunie. Dzięki zawartości polifenoli, witamin i związków mineralnych, owoce te ograniczają łaknienie, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, a także przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu organizm lepiej wykorzystuje tłuszcz przyjmowany z pożywienia. African Mango nie tylko wspomaga odchudzanie, ale też wpływa pozytywnie na zdrowie organizmu, m.in. obniża poziom cholesterolu LDL we krwi.

Skuteczność niwelowania otyłości przy zastosowaniu afrykańskiego mango była przedmiotem wielu badań. Jedno z nich zostało przeprowadzone w Kamerunie w 2005 r. Wzięło w nim udział 40 otyłych osób w wieku od 18 do 50 lat. Wśród nich 28 badanych trzy razy dziennie otrzymywało kapsułki zawierające 350 mg ekstraktu z afrykańskiego mango. Pozostałe 12 osób przyjmowało pigułki z placebo. Po miesiącu w pierwszej grupie zaobserwowano spadek masy ciała średnio o 5,26 ± 2,37%. W grupie placebo było to zaledwie 1,32 ± 0,41%. W pierwszej grupie odnotowano też niższy poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów. W grupie placebo nie zaobserwowano zmian w lipidogramie..

W Polsce afrykańskie mango można kupić przede wszystkim pod postacią tabletek na odchudzanie. Rzadko pojawia się w formie suszonej w sklepach ze zdrową żywnością. Ten skuteczny spalacz tłuszczu może być bezpiecznie stosowany praktycznie przez każdego – to produkt naturalny, który nie powoduje żadnych efektów ubocznych.

Nasiona chia

Nasiona chia

Maleńkie, niepozorne nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, należą do tzw. superfoods, czyli produktów nieprzetworzonych o wielu pozytywnych właściwościach. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nich również znaczną ilość antyoksydantów, kwasy omega-3, witaminy z grupy B, a także związki mineralne: wapń, cynk, potas, fosfor, żelazo, magnez, selen i wiele innych. Stanowią też źródło łatwo przyswajalnego białka.

Potrawa wzbogacona nasionami chia wypełnia żołądek i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Ziarenka pęcznieją w brzuchu – to sprawia, że zjadamy mniej i tracimy chęć na podjadanie.

Grejpfruty

Grejpfrut pozwala nasycić się mniejszą ilością kalorii niż inne owoce, a do tego przyspiesza przemianę materii. Najlepiej jeść go razem ze znajdującą się pod skórką białą powłoką i błonkami – zawierają bowiem spore ilości błonnika, który oczyszcza organizm i wspiera proces odchudzania. Grejpfruty hamują apetyt, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na podjadanie. Zawarte w nich związki wspomagają proces usuwania tkanki tłuszczowej nagromadzonej w okolicach ud i pośladków. Co więcej, chronią one komórki ciała przed wnikaniem nowego tłuszczu.

Siemię lniane

Siemię lniane

Niepozorne ziarenka siemienia lnianego pomagają schudnąć i są bardzo zdrowe. Poprawiają krążenie krwi, usprawniają perystaltykę jelit i oczyszczają je ze złogów, przyśpieszają metabolizm, obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i cukru we krwi. Siemię lniane zawiera wiele cennych składników: łatwo przyswajalnego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, C, D, E, K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także potasu, magnezu i żelaza. Jednak to błonnik w dużej ilości odpowiada za dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego.




Jak jeść siemię lniane? Wystarczy posypać nimi np. płatki śniadaniowe czy inne zdrowe potrawy. Śniadanie z dodatkiem nasion lnu jest zdrowe i zaspokaja głód na dłużej poprzez zwiększenie uczucia sytości. Warto stosować je w codziennej diecie – wpływają pozytywnie na pracę całego organizmu.

Kurkuma

Szafran indyjski, powszechnie zwany kurkumą, wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Pozytywnie wpływa na pracę serca i mózgu, chroni przed nadciśnieniem tętniczym, pomaga oczyścić organizm z toksyn i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Do tego wzmacnia stawy, wybiela zęby, wspiera odporność i obniża poziom cukru.

Kurkuma zawiera związek zwany kurkuminą, która wspiera odchudzanie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Regularnie stosowana w diecie, kurkuma nie tylko pomaga schudnąć, ale też eliminuje problem odkładania się niechcianej tkanki tłuszczowej w komórkach. Kurkuma pozytywnie wpływa na żołądek i procesy trawienne.

Jak jeść kurkumę? Istnieje mnóstwo przepisów na zdrowe potrawy z tą przyprawą. Ze względu na neutralny smak nadaje się jako dodatek do wielu różnych produktów – zup, dań obiadowych, a nawet przekąsek. Kurkuma jest nieodłącznym składnikiem dań curry.

Jeśli chcesz przyspieszyć metabolizm już od samego rana, przygotuj napój na odchudzanie. Do 100 ml wody dodaj łyżeczkę kurkumy, szczyptę pieprzu i sok z ćwiartki cytryny. Taką miksturę wypij pół godziny przed śniadaniem.

Papryczka chili

Papryczka chili

Czasem można usłyszeć opinię, że osobom lubiącym ostre potrawy łatwiej zachować szczupłą sylwetkę. W stwierdzeniu tym jest sporo prawdy, i to prawdy popartej badaniami! Papryczka chili zawiera substancję o nazwie kapsaicyna – można ją znaleźć w składzie wielu spalaczy tłuszczu dostępnych w tabletkach.

Przeprowadzone w 2010 r. badania wykazały, iż spożywanie zaledwie 1 grama papryczki chili dziennie sprzyja ujemnemu bilansowi energetycznemu. Oznacza to, iż ta ostra przyprawa w znaczący sposób przyspiesza spalanie tłuszczu. Hamuje też apetyt i odbiera chęć sięgnięcia po niezdrowe, tłuste, słone i słodkie potrawy oraz przekąski.

Niestety, to samo badania wykazało, iż pozytywny efekt odchudzający znikał, gdy tylko badani zaczęli spożywać papryczkę chili regularnie. Jeśli więc chcesz schudnąć, raz na jakiś czas sięgnij po ostrą przyprawę, jednak nie wprowadzaj jej na stałe do swojego jadłospisu.

Płatki owsiane

Owsianka uznawana jest za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Zdrowe płatki owsiane zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Błonnik w bardzo dużych ilościach czyści jelita ze złogów, wspiera pracę całego układu trawiennego, do tego usuwa nadmiaru cholesterolu z naczyń krwionośnych. Płatki owsiane na śniadanie dostarczają energii na cały dzień i przyśpieszają metabolizm. Choć zawierają dość sporo kalorii (około 366 kcal w 100 g produktu) na dłuższą metę sprawiają, że w ciągu dnia jemy mniej, dzięki czemu łatwiej jest schudnąć.

Dieta owsiankowa to prosty i tani sposób na odchudzanie. Najlepsze są płatki owsiane zwykłe i górskie. Te w wersji błyskawicznej wprawdzie przygotowuje się prościej, ale są bardziej przetworzone. Owsianka stanowi źródło cennych kwasów tłuszczowych, polifenoli, witamin i związków mineralnych. Zbilansowana dieta nie powinna jednak opierać się wyłącznie na tym produkcie. Nie zawiera on bowiem wszystkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych.

Kawa

Kawa a odchudzanie

Nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznej kawy? Jeśli tylko nie chorujesz na nadciśnienie tętnicze, korzystaj z jej pysznego smaku i dobroczynnych właściwości każdego dnia. Sekret pozytywnego wpływu kawy na odchudzanie tkwi w kofeinie – związku wykazującym działanie pobudzające, wpływającym pozytywnie na koncentrację i pamięć krótkotrwałą.




Kawa dodaje energii do ćwiczeń, a przy tym neutralizuje wolne rodniki, które powstają w czasie intensywnego wysiłku fizycznego. Obecny w niej kwas chlorogenowy działa antyoksydacyjnie i zmniejsza wchłanianie wody w jelitach.

Zwarte w kawie związki przyspieszają metabolizm, zapobiegają zaparciom i wspierają perystaltykę jelit. Najlepsze kawy to te parzone po turecku lub przygotowywane w ekspresie ciśnieniowym. Kawa wspiera odchudzanie w jeszcze inny sposób – rozpoczyna proces, w którym organizm spala tłuszcz z tkanek. Ten aromatyczny napój sam w sobie prawie nie zawiera kalorii, za to skutecznie hamuje apetyt. Unikaj jednak kawy w nadmiarze, ponieważ wypłukuje ona cenne związki z organizmu, m.in. magnez.