W dzisiejszych czasach, gdzie dostęp do złych produktów jest łatwy, prowadzenie niezdrowego stylu życia stało się standardem, ryzyko zachorowania na raka znacznie wzrosło. Ok. 80% zachorowań na nowotwory może wynikać właśnie ze złej diety. Według przeprowadzonych badań 1 na 3 kobiety i 1 na 2 mężczyzn w przyszłości mają duże szanse aby zachorować na nowotwór. Róbmy więc wszystko aby do tego nie dopuścić. Znacznie prościej jest zapobiegać niż leczyć! Czy zatem jest zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna i oczyszczenie z toksyn dadzą nam pewność, że nigdy nie zachorujemy? Tak, najlepszym sposobem jest zapobieganie czyli stosowanie diety antynowotworowej!

Jakie są przyczyny raka?

Przyczyny raka bywają różne, większość z nich nie zależy od nas ale są takie, które możemy wyeliminować. Zaburzenia równowagi kwasowo zasadowej jak i wszelkie stany zapalne to czynniki które mają ogromny wpływ na powstanie raka. Człowiek zachodniej cywilizacji przez zły styl życia i dietę stracił bardzo dużo na swojej odporności. Słabo reagujemy na wszelkie wirusy, łatwo się przeziębiamy i zarażamy różnymi infekcjami. Podstawą jest posiadanie silnego układu immunologicznego, który doskonale radzi sobie z wirusami.

Zdrowy układ immunologiczny jest w stanie radzić sobie również z komórkami nowotworowymi. Mocny układ immunologiczny podziała jak tarcza dla naszego organizmu. Aby wzmocnić nasz organizm bardzo ważne jest abyśmy wprowadzili do naszego życia zdrową dietę antynowotworową. Dieta antynowotworowa jest najbardziej alkalizującą i przeciwzapalną żywnością na świecie. Ma ogromny wpływ na to czy w naszym organizmie rozwinie się nowotwór. Wokół nas znajduje się wiele pokarmów i produktów, które znacznie zmniejszą ryzyko zachorowania na raka.

Produkty alkalizujące

Produkty alkalizujące

Jarmuż

Jarmuż jest doskonałą skarbnicą przeciwutleniaczy (sulforafanu), które mają silne działania przeciwnowotworowe. Przeciwutleniacz ten może chronić nas przed rakiem jelita grubego czy prostaty. Jarmuż posiada mnóstwo alkalizujących minerałów takich jak wapń czy magnez. Posiada sporo chlorofilu, który przyczynia się do odkwaszania naszego organizmu. Działa silnie anty zapalnie, doskonale sprawdzi się pod postacią soku, smoothie czy koktajli.

Cytryna

Cytryna to owoc, który doskonale alkalizuje ludzki organizm i przywraca równowagę kwasowo zasadową. Cytryna doskonale pobudza procesy trawienne, co znowu przyczynia się do oczyszczania naszego organizmu. Dzięki zawartości witaminy C, podnosi naszą odporność. Cytryna zawiera limonen czyli silny przeciwutleniacz. Związki te doskonale niszczą komórki rakowe. Najlepiej spożywać na czczo pół szklanki wody z cytryną, spowoduje to wypłukanie toksyn i pobudzi organy wewnętrzne.

Brokuły

Brokuły są pełne błonnika, który sprzyja zdrowiu okrężnicy. Brokuł zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz, który ułatwia likwidacje komórek tworzącego się nowotworu. Najlepiej spożywać je blanszowane, zachowują wtedy wszystkie właściwości odżywcze.

Produkty przeciwzapalne

Produkty przeciwzapalne

Kurkuma

Kurkuma pochodzi z Indii, gdzie wskaźnik zachorowań na raka jest dużo niższy niż w krajach europejskich. Odkryto ponad 200 zastosowań kurkumy w leczeniu raka oraz mnóstwo korzyści, które wynikają ze spożywania kurkuminy, czyli aktywnego związku, który występuje w kurkumie. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwzapalnych. Wspomaga organizm w leczeniach nowotworu piersi, skóry, płuc, przełyku i wielu innych. Kurkumę można spożywać w formie sproszkowanej, pasty lub korzenia. Bardzo zdrowe jest tzw. złote mleko, które posiada szereg właściwości leczniczych. Stosuje się je przy kaszlu, przeziębieniach, depresji, problemach ze snem i wielu innych dolegliwościach.

Przepis na złote mleko:

  • 1 szklanka mleka… może być mleko kokosowe lub roślinne,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego oleju,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • odrobina pieprzu,
  • 2 cm startego imbiru,
  • cynamon do smaku.

Pasta z kurkumy: 1 szklankę wody zagotować w rondelku z 4 łyżkami kurkumy (do smaku dodać po łyżeczce cynamonu i imbiru). Zwróć uwagę, aby pasta była dość gęsta. Jeżeli jest za gęsta dolej troszkę wody, jeżeli za rzadka dodaj kurkumy. Powstałą pastę przełóż do wyparzonego słoiczka i przechowuj 2 – 3 dni w lodówce.

Jagody

Jagody zawierają sporo przeciwutleniaczy, różnych witamin i błonnika. Dzięki temu chronią mózg i doskonale chronią jelita. Posiadają niski indeks glikemiczny i sporo witaminy C, która ma zbawienny wpływ na naszą skórę i zmniejsza ryzyko raka skóry. Zawarte w jagodach antybiotyki działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Jagody to jedyne owoce które po zamrożeniu nie tracą właściwości przeciwutleniających.



Siemię lniane

Właściwości zdrowotne, siemię lniane zawdzięcza sporej ilości składników aktywnych biologicznie. Te znowu niezbędne są do wspierania równowagi zdrowotnej naszego organizmu. Siemię lniane zawiera mnóstwo kwasów omega-3, których brak w naszym organizmie powoduje stany zapalne. Siemię zawiera błonnik, który działa korzystnie na florę bakteryjną jelit oraz lignany, które działają przeciwnowotworowo i osłonowo na wątrobę.

Oprócz tych produktów na rynku jest mnóstwo innych produktów przeciwzapalnych, które pomogą nam w walce z nowotworem. Mogą to być:

  • czosnek,
  • imbir,
  • goździki,
  • orzechy włoskie.

Podsumowanie

Każdy z tych pokarmów charakteryzuje się pięknymi barwami. Każdy z nich oprócz tego zawiera cenne dla naszego zdrowia związki i przeciwutleniacze. Każdy z nich wpływa pozytywnie na nasze zdrowie oraz pozwala poznać nowe smaki. Staraj się, wprowadzić do swojej diety jak najwięcej tych barwnych składników.

Nowotwór to trudny i niebezpieczny przeciwnik. Postaraj się w tej jakże niebezpiecznej chorobie wyzbyć strachu a przede wszystkim nie poddawaj się! Staraj się żyć zdrowo i jedz polecane produkty i pozbądź się stresu. Pamiętaj, rak to nie wyrok… Ucz się pozytywnych zachowań i wzmocnij wolę walki o zdrowie!

Polecane artykuły
Więcej z kategorii: Choroby nowotworowe