W ubiegłym tygodniu Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła wybuch pandemii rozprzestrzeniającej się z chińskiego Wuhan COVID-19. Do chwili obecnej na świecie zarejestrowano prawie 200 tysięcy infekcji, 81 tysięcy wyzdrowiało, ponad 7,9 tysiąca zmarło. Zgłoszono przypadki infekcji w ponad 150 krajach, centrum epidemii, która przeniosła się z Chin do Europy. COVID – 19 to choroba zakaźna spowodowana przez ostatni z niedawno odkrytych koronawirusów. Pierwsze przypadki odnotowano pod koniec 2019 roku w Wuhan w Chinach.

Czym jest COVID – 19?

COVID-19 i grypa mają podobny obraz kliniczny choroby. Oba wirusy są przenoszone przez kontakt, przez rozpylanie i przez zainfekowane powierzchnie. Różnią się one jednak szybkością transmisji. Grypa ma krótszy średni okres inkubacji niż wirus COVID-19. Oznacza to, że grypa może rozprzestrzeniać się szybciej niż chiński koronawirus. Jednak jeden pacjent COVID-19 może zarazić od 2 do 3 osób, co w przypadku grypy najwyżej jedną osobę.

Covid-19

Dzieci chorują na nowego korona wirusa rzadziej niż dorośli, a częstotliwość zachorowań w grupie wiekowej od 0 do 19 lat jest stosunkowo niska. U 80% zakażonych przebieg choroby jest łagodny. U 15% ciężki, a u 5% sytuacja jest krytyczna. Te poważne i krytyczne infekcje mają poważniejsze następstwa niż w przypadku grypy. Najbardziej narażone na ciężkie zakażenie grypą są kobiety w ciąży, osoby starsze, osoby z chorobami przewlekłymi i osoby z niedoborem odporności.

Z COVID-19 u większości osób choroba kończy się wyzdrowieniem, ale przy jednym z sześciu przypadków COVID-19 występują poważne objawy wraz z rozwojem niewydolności oddechowej. U osób starszych, a także osób z istniejącymi chorobami somatycznymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze, choroby serca lub cukrzyca, prawdopodobieństwo ciężkiego przebiegu choroby jest wyższe.

Objawy koronawirusa COVID-19 to:

Niektóre zarażone osoby mogą nie mieć żadnych objawów lub źle się czuć. Możesz zarazić się COVID – 19 od innych osób, jeśli są zainfekowane wirusem. Choroba może być przenoszona z człowieka na człowieka przez małe krople uwalniane z nosa lub ust pacjenta podczas kaszlu, lub kichania. Krople te spadają na przedmioty i powierzchnie otaczające osobę. Inne osoby mogą zostać zarażone przez dotknięcie takich obiektów lub powierzchni, a następnie oczami, nosem lub ustami.

Ponadto infekcja może wystąpić przez wdychanie małych kropli, które są uwalniane, gdy osoba kaszle lub kicha za pomocą COVID-19. Z tego powodu ważne jest, aby trzymać się co najmniej jednego metra od chorego. Będąc zbyt blisko takiej osoby, ryzykujesz wdychaniem tych kropli i zarażeniem się od niego.

Ryzyko zakażenia osoby, która nie ma żadnych objawów, jest bardzo niskie. Z drugiej strony u wielu osób objawy COVID-19 są bardzo łagodne. Jest to szczególnie prawdziwe we wczesnych stadiach choroby. Istnieje zatem ryzyko przeniesienia COVID-19 od osoby, która nie czuje się chora i ma jedynie łagodny kaszel. Ryzyko zarażenia chińskiego koronawirusa przez kał zarażonej osoby jest niewielkie. Jeśli to możliwe, nie dotykaj oczu, nosa i ust. Dłonie dotykają wielu powierzchni i wirus może się na nie dostać. Po dostaniu się do rąk cząsteczki wirusa mogą dostać się do oczu, nosa lub ust. Z tych części ciała wirus może atakować ciało i powodować choroby.

Podczas kaszlu lub kichania pacjenci muszą zakrywać usta, lub nos łokciem, chusteczką i natychmiast wyrzucić zużytą tkankę. Jeśli źle się poczujesz, lepiej zostań w domu. Jeśli masz gorączkę, kaszel lub trudności w oddychaniu, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Jeśli poprosisz kogoś o przyniesienie ci artykułów spożywczych i pójdziesz do sklepu dla ciebie, użyj maski, aby nie zarazić osoby, która do ciebie przyjdzie.

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia?

Aby zmniejszyć ryzyko zarażenia koronawirusem i innymi infekcjami, WHO zaleca mycie rąk mydłem i wodą tak często, jak to możliwe – zmniejsza to liczbę zarazków na twoich rękach. Podczas mycia rąk w miejscach publicznych lepiej jest używać ręczników papierowych niż suszarek. Międzynarodowa grupa naukowców w 2012 roku stwierdziła, że ręczniki znacznie szybciej pozbywają się wilgoci, a suszarki ze strumieniem powietrza mogą również rozprzestrzeniać bakterie i wirusy. Jeśli ta metoda oczyszczania nie jest dostępna, można zastosować środki dezynfekujące na bazie alkoholu. Jak zauważają eksperci z amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, środki te powinny zawierać co najmniej 60% alkoholu.

Antyseptyki ręczne pojawiły się w 1966 roku dzięki młodej pielęgniarce Lupe Hernandez z Kalifornii. Po epidemii świńskiej grypy w 2009 roku stały się powszechne nie tylko w szpitalach, ale także wśród zwykłych ludzi. W Stanach Zjednoczonych w 2009 roku sprzedaż żeli i chusteczek dezynfekujących wzrosła o 70% w ciągu sześciu miesięcy. Dziś fiolki antyseptyczne można kupić w dowolnym miejscu, od lotnisk po sklepy kosmetyczne. Mogą zmniejszyć liczbę zarazków, ale są mniej skuteczne niż alkohol. Alkoholowe środki antyseptyczne są skuteczne przeciwko wielu bakteriom, a także wirusowi grypy, wirusowi nieżytu nosa, wirusowemu zapaleniu wątroby typu A, a nawet HIV. Etanol niszczy bowiem płaszcz białkowy, który zawiera wirusów, w tym koronawirusa.

Antyseptyki

Skuteczność środków antyseptycznych spada, jeśli dłonie są tłuste lub bardzo brudne – na przykład po jedzeniu lub pracy w ogrodzie. W takich przypadkach nadal zaleca się umycie rąk mydłem. Ponadto środki antyseptyczne są bezużyteczne przeciwko pestycydom i metalom ciężkim. Środki o stężeniu alkoholu poniżej 60% są praktycznie bezużyteczne. Po pierwsze, mają różną skuteczność wobec różnych drobnoustrojów. Po drugie, nie zabijają zarazków, a jedynie spowalniają ich wzrost. Środek antyseptyczny należy nakładać na dłoń i wcierać w powierzchnię dłoni, w tym w paznokcie i między palcami, aż do całkowitego wyschnięcia. Jeśli dziecko używa takiego środka, upewnij się, że go nie połyka – środki antyseptyczne często mają przyjemny zapach, a dzieci mogą spróbować go wypić.

Przepis na płyn do dezynfekcji rąk

W mediach można znaleźć przepisy na niezależną produkcję środków antyseptycznych z żelu Aloe Vera, 70% alkoholu izopropylowego i olejku z drzewa herbacianego. Proponuje się mieszanie równych części żelu i alkoholu, dodanie 2-3 olejków i wstrząsanie kompozycją przez około minutę. Alkohol izopropylowy może być również używany do czyszczenia klawiatury i telefonów.

Dezynfekcja rąk

Domowe środki antyseptyczne mogą być mniej skuteczne niż apteka, ale nadal zapewniają pewną ochronę. Jednak w przypadku kichania lub odkrztuszania dłoni lepiej umyć ręce – wirusy są w tym przypadku otoczone śluzem, który chroni zarazki i zapobiega przedostawaniu się do nich alkoholu.

Aby przygotować 1 litr środka antyseptycznego, będziesz potrzebować:

  • 833,3 ml alkoholu etylowego lub 751,5 ml alkoholu izopropylowego;
  • 41,7 ml nadtlenku wodoru;
  • 14,5 ml gliceryny;
  • sterylna woda destylowana lub przegotowana;
  • szklany lub plastikowy pojemnik z zakrętką;
  • drewniane, plastikowe lub metalowe ostrza do mieszania;
  • pojemniki pomiarowe, plastikowe lub metalowe lejki, plastikowe butelki z uszczelnionymi zakrętkami.

Metoda przygotowania

Alkohol przeznaczony do wytwarzania środka antyseptycznego wlewa się do pojemnika z podziałką. Następnie dodaje się nadtlenek wodoru i glicerynę (za pomocą zbiornika pomiarowego, zlewek). Następnie do pojemnika dodaje się sterylną destylowaną lub schłodzoną przegotowaną wodę. Aby zapobiec parowaniu roztworu antyseptycznego, pojemnik należy natychmiast zamknąć pokrywką lub korkiem. Roztwór należy wymieszać przez lekkie wytrząsanie lub za pomocą szpatułki, a następnie wlać do małych pojemników, które można nosić ze sobą.

Szereg instrukcji dotyczących wytwarzania środka antyseptycznego wydał lekarz nauk medycznych i pediatra Eliza Song. Według niej koronawirusy mogą dezaktywować: 62-71% etanolu; 0,5% nadtlenek wodoru, 0,1% podchloryn sodu (wybielacz). Według Songa najlepszym rozwiązaniem jest odkażacz do rąk o zawartości alkoholu co najmniej 60%. Eliza Song podała następujące przepisy na płyny dezynfekcyjne:

Opcja nr 1 płyn z 99% alkoholem izopropylowym:

  • 2 części alkoholu
  • 1 część żelu Aloe Vera

(Na przykład ⅔ szklanki alkoholu + ⅓ szklanki aloesu).

Opcja nr 2 płyn z 91% alkoholem izopropylowym:

  • 3 części alkoholu
  • 1 część żelu Aloe Vera

(Na przykład ¾ szklanki alkoholu i ¼ szklanki aloesu).

Opcja nr płyn 3 z 70% alkoholem izopropylowym:

  • 9 części alkoholu
  • 1 część żelu Aloe Vera

(Na przykład 90 ml alkoholu + 10 ml lub 2 łyżeczki żelu Aloe Vera).

Możesz mieszać składniki w pojemniku, w którym będzie znajdować się środek antyseptyczny. Możesz dodać dowolny olejek eteryczny z tych, które mają działanie przeciwdrobnoustrojowe: szałwia; lawenda; drzewo herbaciane; mięta; tymianek cynamon eukaliptus; oregano.

Jak stosować środek antyseptyczny?

Oprócz samego przygotowania płynu bardzo ważne jest jego właściwe zastosowanie:

  1. Pocieraj ręce przez 20 do 30 sekund.
  2. Podczas użytkowania wlej środek antyseptyczny do garści dłoni, aby przykrył całą powierzchnię, a następnie potrzyj jedną dłoń o drugą.
  3. Zablokuj palce, pocierając dłonie. Ważne jest, aby środek antyseptyczny był rozmieszczony na całej powierzchni obu dłoni.

Ważne jest, aby nie wycierać środków antyseptycznych, dopóki dłonie nie wyschną. Gdy twoje ręce są suche, są „bezpieczne”.

Lekarze zalecają, aby najpierw umyć ręce, a następnie zastosować środek antyseptyczny. Jeśli nie jest to możliwe, możesz użyć wilgotnych ściereczek zawierających alkohol lub zdezynfekować szczoteczkę alkoholem.