Płonica jest chorobą zakaźną wysypkową wieku dziecięcego, atakującą głównie gardło i migdałki podniebienne.

OBJAWY PŁONICY

Głównym objawem choroby jest wysypka, której wystąpienie poprzedzone bywa:

  • okresem stanów podgorączkowych
  • bólami głowy, brzucha i gardła
  • ogólnym złym samopoczuciem
  • niekiedy wymiotami (zwykle występują u dzieci).

Dopiero wraz z wystąpieniem gorączki (temperatura ciała powyżej 38°C) lub w następnej dobie rozwijają się charakterystyczne objawy chorobowe.

Charakterystyczne objawy płonicy:

  • wysypka, porównywalna do wyglądu skóry po nakłuciu szczotką ryżową; obejmuje całe ciało z wyjątkiem trójkąta zawartego pomiędzy fałdami policzkowymi (trójkąt Fiłatowa) oraz stóp i i dłoni; wysypka jest szczególnie obfita w miejscach dobrze ucieplonych i zgięciach fizjologicznych (pachwiny, zgięcia łokciowe i kolanowe, pośladki) przy potarciu skóry palcem wysypka znika i pojawia się żółte zabarwienie
  • wysypka płonicza znika po kilku dniach (może utrzymywać się do 7 dni); po ustąpieniu wysypki pojawia się płatowe łuszczenie skóry na dłoniach i stopach
  • początkowo obłożony język, czyli pokryty białym nalotem, następnie żywo jaskrawoczerwony z wyraźnie uwypuklonymi brodawkami i kubkami smakowymi (język malinowy)
  • linijne wybroczyny wzdłuż fałdów skórnych; występują nawet po lekkim uszczypnięciu
  • zmiany w gardle w postaci zaczerwienienia, nalotów, powiększenia migdałków podniebiennych
  • może także nastąpić powiększenie śledziony i węzłów chłonnych.

Okres od zakażenia do wystąpienia objawów klinicznych jest krótki i wynosi średnio 1-3 dni.

PRZYCZYNY PŁONICY

Przyczyną wystąpienia choroby jest toksyna wytwarzana przez szczepy bakteryjne paciorkowców z grupy A. Źródłem zarażenia jest człowiek chory na płonicę, na paciorkowcowe zapalenie gardła, a także bezobjawowy nosiciel. Zarażenie następuje poprzez kontakt bezpośredni (drogą kropelkową), jak również przez odzież i sprzęty używane przez chorego.

DIAGNOSTYKA PŁONICY

Podstawą rozpoznania są objawy kliniczne oraz hodowla bakterii wywołujących płonicę z materiału diagnostycznego pobranego z gardła (wymazu). Potwierdzenie choroby uzyskuje się, wykonując badania serologiczne.

LECZENIE PŁONICY

W przypadku podejrzenia płonicy należy zasięgnąć porady lekarskiej, gdyż wczesna diagnostyka choroby oraz właściwe leczenie są kluczowe, aby uniknąć groźnych powikłań, np. zapalenia nerek i stawów, zapalenia mięśnia sercowego oraz wsierdzia, zapalenia ucha środkowego. Leczenie wiąże się z podaniem antybiotyków. Po pięciu dniach od stosowania antybiotyku dziecko przestaje być zakaźne dla otoczenia. Zdarza się także, że osoby mające kontakt z chorym muszą również zażywać antybiotyki.

PORADY LEKARZA

 NALEŻY:

  • w przypadku podejrzenia płonicy zasięgnąć porady lekarskiej
  • po konsultacji z lekarzem można podawać leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe lub przeciwzapalne
  • podawać antybiotyki według instrukcji lekarza
  • utrzymywać odpowiedni stan higieny chorego
  • podawać zwiększoną ilość płynów
  • zastosować reżim łóżkowy
  • zastosować lekkostrawną dietę.

 NIE NALEŻY:

  • podawać leków bez konsultacji z lekarzem
  • dopuszczać do nagłych zmian temperatury w otoczeniu chorego
  • dopuszczać do nadmiernego wysuszenia powietrza, gdyż może to powodować zwiększenie dolegliwości ze strony gardła.

 

Zapalenie migdałków

Zapalenie migdałków
Zapalenie migdałków jest najczęściej spowodowane ich zakażeniem przez wirusy lub bakterie. Na ogół choroba trwa około 5 dni. Jakie są ...
Czytaj Dalej

Włośnica (Trychinelloza)

Włośnica (Trychinelloza)
Włośnica jest chorobą zakaźną odzwierzęcą. inwazyjną, wywoływaną przez nicienie. Często przybiera postać epidemii. Choroba występuje głównie na półkuli północnej, rzadziej ...
Czytaj Dalej

Płonica / Szkarlatyna

Płonica / Szkarlatyna
Płonica jest chorobą zakaźną wysypkową wieku dziecięcego, atakującą głównie gardło i migdałki podniebienne. OBJAWY PŁONICY Głównym objawem choroby jest wysypka, której ...
Czytaj Dalej

Zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe
Zatrucie pokarmowe to choroba przewodu pokarmowego wywołana przez spożycie pokarmu zawierającego bakterie chorobotwórcze lub szkodliwe substancje toksyczne. OBJAWY ZATRUCIA POKARMOWEGO ...
Czytaj Dalej