Wino domowej produkcji, najlepsze jakie kiedykolwiek piliście. Musisz go wypróbować! Jest bardzo proste w przygotowaniu.

Potrzebujesz jedynie czasu oraz tylko tych oto składników:

  • 3 kg czarnych porzeczek
  • 5 litrów wody
  • 2 kg cukru

Przygotowanie wina domowej produkcji:

Na wstępie przebierz owoce. Pamiętaj, aby ich nie płukać, ponieważ pozbawisz ich w ten sposób naturalnych składników i drożdży. Przy użyciu dłoni lub praski zmiażdż dokładnie owoce. Następnie rozpuść 1,5 kg cukru w wodzie i zalej nią porzeczki. Przygotuj wysokie naczynie do fermentacji. Uważaj, aby nie było wypełnione bardziej niż do 2/3 objętości.

Umieść naczynie w ciepłym miejscu. Najlepsza temperatura to 18-25 stopni.

Odczekaj 3 tygodnie, dodaj pozostały cukier, po czym sprawdź smak, jeśli wydaje Ci się zbyt kwaśny, odstaw go jeszcze na 3 tygodnie.

Wino jest gotowe po upływie 6 tygodni. Przelej je cedząc do butelek. Trzymaj w chłodnym miejscu. Z otrzymanych ilości powinieneś otrzymać około 7 litrów wina. Idealnie będzie ono pasować do dań mięsnych, wędzonych i pieczonych oraz pikantnych potraw.

Nie zapomnij udostępnić przepisu – smacznego!

Dietetyczne i pyszne sałatki zamiast obiadu, które zjesz nawet po 22:00

Sałatki
Przygotowaliśmy specjalnie dla Was przepisy na dietetyczne i pyszne sałatki, które idealnie pasują na kolację lub lunch. Sałatki ...
Czytaj Dalej

Uczulenie na słońce – jak sobie z nim radzić?

Uczulenie na słońce
Promieniowanie słoneczne w umiarkowanych ilościach jest korzystne dla zdrowia – pozytywnie wpływa na samopoczucie, pobudza produkcję wielu hormonów, ...
Czytaj Dalej

Do czego służy metoda femtolasik?

Femtolasik
Metoda femtolasik to jedna z najbardziej zaawansowanych metod korekcji wzroku na świecie, uznawana obecnie za tzw. „złoty standard” ...
Czytaj Dalej

Zbawienne działanie wody utlenionej

Zbawienne działanie wody utlenionej
Woda utleniona (nadtlenek wodoru) jest związkiem chemicznym, łączącym wodór z tlenem. Możesz ją kupić w większości aptek i ...
Czytaj Dalej