Przejdź do treści

Chrzanica z jajkiem – przepis z polskich gór i podkarpacia

    Chrzanica z jajkiem przepis

    Zupa chrzanowa nazywana także chrzanicą wywodzi się z polskich gór, z Podhala i Podkarpacia. Jako tradycyjne danie kuchni góralskiej charakteryzuje się prostotą i łatwością przygotowania. Przepis opiera się na kilku podstawowych składnikach takich jak chrzan, jajka, śmietana czy mąka. Bardzo ważną rolę odgrywa w tej zupie mięso, popularna „wędzonka” czyli kiełbasa, boczek i szynka. To one wpływają na smak całego wywaru i czynią potrawę tak pyszną.

    Warto postarać się aby użyte wyroby były wysokiej jakości, swojskie ponieważ od nich właśnie zależy także jakość zupy. Górale wykorzystują w tym celu produkty domowe, przyrządzane własnoręcznie. Również chrzan czy jaja są u nich najczęściej swojskie i z własnego gospodarstwa. Niestety, w miastach nie mamy takich możliwości jednak nie jest to problemem gdyż możemy kupić produkty w sklepie ekologicznym lub w sprawdzonym sklepie mięsnym.

    Zupa chrzanowa

    Zupa chrzanowa jest jedną z najważniejszych potraw podczas wielkanocnego obiadu. Święta Wielkanocne w górach spędzane są szczególnie wyjątkowo. Dzięki temu przepisowi każdy z nas może cieszyć się smakiem tradycyjnej zupy chrzanowej przyrządzając ją nie tylko w Wielkanoc ale również na co dzień.

    Składniki na chrzanicę

    Składniki na chrzanicę

    Do przygotowania chrzanicy będziemy potrzebować:

    • 150 g dobrej kiełbasy,
    • po 200 g wędzonej szynki i wędzonego boczku,
    • trzy-cztery łyżki utartego chrzanu,
    • ugotowane na twardo jajka (po dwie połówki na porcję),
    • szklankę kwaśnej śmietany,
    • dwie łyżki mąki,
    • łyżeczkę soku z cytryny
    • trzy litry wody.

    Przygotowanie chrzanicy

    1. Rozpocznij od ugotowania w wodzie szynki, kiełbasy i boczku. Gdy będą ugotowane, wyjmij je z garnka.

    2. Kwaśną śmietanę wymieszaj z mąką i zagęść nią gotujący się wywar. Wtedy dodaj starty chrzan, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
    3. Kiełbasę, boczek i szynkę pokrój w kostkę i wrzuć do zupy.

    Gotową chrzanicę podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i ulubionym pieczywem, możesz też przyprawić posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie możesz dodać do wywaru włoszczyznę. Smacznego!

    Więcej z kategorii: Dieta i zdrowe odżywianie