Poziomka jest byliną o długich rozłogach, znaną wszystkim ze swoich wonnych, czerwonych owoców. Występuje pospolicie w lasach, zaroślach, na zrębach, polanach i zboczach. W ogrodach hodowane są truskawki i odmiany różnych dziko rosnących poziomek, wśród których wyróżniamy poziomkę zwyczajną, poziomkę twardawą i poziomkę wysoką. Dla amatora poziomek duża radość, gdy zbierając je natrafi na stanowisko stosunkowo rzadkiej poziomki wysokiej o dużych kulisto-owalnych i ciemno-malinowych owocach.

Kiedy i jak zbierać poziomkę?

Kiedy i jak zbierać poziomkę?

Zbieramy dla celów leczniczych liście poziomki w czasie całego jej okresu rozwoju, aż do czasu, gdy zaczynają żółknąć. Zrywamy z ogonkami lub bez ogonków tylko zdrowe, zielone i dobrze wykształcone liście, unikając tych, które mają zmienioną barwę lub plamy. Surowiec suszymy w naturalnych, dobrze zacienionych suszarniach, rozkładając liście warstwą o grubości do 5 cm. Suszenie kończymy, gdy ogonki liściowe łamią się z trzaskiem. Na 1 kg suszu potrzeba około 5 kg świeżych liści. Dobry susz zachowuje naturalną barwę liści, które są z wierzchu zielone, od spodu szarozielone. Usuwamy z niego liście ściemniałe lub pokryte plamami.

Skład chemiczny poziomki pospolitej

Skład chemiczny poziomki

Skład chemiczny poziomki to:

  • garbniki ok. 5%,
  • sole mineralne bogate w azotan potasowy,
  • flawonoidy (kwercytryna i kwercetyna),
  • swoiste glikozydy: fragaryna i fragarianina,
  • witamina C,
  • śladowe ilości olejku eterycznego o zapachu cytrynowym.





W świeżych owocach poziomki znajdują się karotenoidy, witamina C, związki cukrowe do 10%, kwasy organiczne (m.in. salicylowy), antocyjany, sole mineralne.

Liście porzeczki i ich działanie zdrowotne

Liście porzeczki i ich działanie zdrowotne

Wyciąg z liści poziomek zwiększa wydalanie moczu, a wraz z nim jonów sodowych i chlorków. Od dawna jest on uważany za skuteczny lek czyszczący krew. Rzeczywiście wyciąg z liści poziomek usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii w postaci rozpuszczalnych w moczu związków. Liście poziomki zawierają stosunkowo dużo garbników, więc są lekiem ściągającym. Zawarte w nich związki flawonowe posiadają cenne właściwości uszczelniania naczyń krwionośnych i ścianek komórkowych, dzięki czemu przyczyniają się do odporności naczyń włosowatych i tonizują krążenie krwi, zwłaszcza obwodowe. Działanie wyciągu z liści zbliżone jest do działania witaminy P oraz rutyny. W miażdżycy naczyń i nadciśnieniu wyciąg z poziomek zapobiega powikłaniom, krwawym wylewom, obrzękom wylewom siatkówkowym.

Owoc poziomki orzeźwia, nieco rozwalnia, rozpuszcza kamień nazębny, umacnia chwiejące się zęby, działa też nieco wykrztuśnie. Owoce poziomek są wykwintnym środkiem dietetycznym i odżywczym. U niektórych osób mogą jednak wywołać uczulenie.



Zastosowanie liści poziomki w leczeniu chorób

Wyciągi z liści poziomek stosujemy w leczeniu następujących schorzeń:

  • astma,
  • kamica nerkowa i pęcherzowa,
  • skaza moczanowa,
  • nadmierna łamliwość i przepuszczalność włośniczek,
  • miażdżyca naczyń, nadciśnienie,
  • zaburzenia na tle przemiany materii, niektóre schorzenia skórne na tym tle, np. krosty i wykwity na twarzy,
  • podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, np. przy zapaleniu gardła i jamy ustnej (płukanki),
  • lekka biegunka u dzieci,
  • kuracje przeciw otyłości.

W medycynie ludowej stosuje się wyciąg z liści poziomki w krwawieniach z narządów rodnych i w ogólnym osłabieniu u osób starszych.

Napary z liści poziomki

Herbata z liści poziomki

Łyżkę liści poziomek zalać szklanką wrzątku, zaparzać pod przykryciem 10 minut, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance płynu. Dla zwalczania biegunki przygotowuje się silniejszy napar z 2 łyżek liści na szklankę wrzątku.

Napar z dodatkiem liści brusznicy i czarnej porzeczki: Przy kamicy nerkowej, wskazane jest stosowanie mieszanki ze 100 g liści poziomek, 50 g liści brusznicy i 50 g liści czarnej porzeczki. Napar przygotowany z łyżki ziół na szklankę wrzątku pijemy 3 razy dziennie po jednej szklance.

Liści z poziomek można używać zamiast zwykłej herbaty. Herbata z nich ma delikatny złocistozielony kolor, miły zapach i przyjemny smak. Zachętą do jej częstego picia jest także to, że działa skutecznie na prawidłową przemianę materii i zapobiega wielu schorzeniom (lek profilaktyczny).