W dzisiejszych czasach siedzący tryb życia i niehigieniczny sposób odżywiania sieją żniwa, w postaci chorób cywilizacyjnych. Coraz więcej osób boryka się z nadwagą, cukrzycą czy problemami układu sercowo – naczyniowego. W dużym stopniu to również przyczyny zaburzeń gospodarki węglowodanowej, które objawiają się podwyższonym poziomem cukru we krwi. Na szczęście jest kilka sposób, które naturalnie pomogą obniżyć poziom glukozy we krwi.

Ruch

Pierwszym i jednym z istotniejszych sposobów skutecznie regulujących gospodarkę węglowodanową jest aktywność fizyczna. Ta rada jest tak powszechna, że mało kto przywiązuje do niej wagę, a jednak ruch ma kluczowe znaczenie dla zdrowia organizmu. Mało tego, jeśli stan zdrowia nam pozwala, powinno się wprowadzać ćwiczenia o zmiennej intensywności. Kontynuując wątek aktywności, dobroczynną metodą na spadek cukru we krwi jest wieczorny spacer po kolacji. Zamiast położyć się na kanapie, lepiej wyjść na 20 minutową przechadzkę. Dobrym wyzwalaczem wieczornych spacerów jest pies.

Styl odżywiania

Nie da się pominąć kluczowego narzędzia w walce z podwyższonym poziomem cukru, mianowicie zdrowej diety. I nie chodzi tu o kilkumiesięczne restrykcyjne trzymanie się przepisów zaleconych przez dietetyka, lecz o przejście na świadome żywienie. Ważna jest nie tylko umiejętność komponowania zbilansowanych posiłków obfitujących w składniki odżywcze, ale również kultura jedzenia. Jeśli chcesz skorzystać z usług psychodietetyka, a nie posiadasz teraz gotówki, możesz skorzystać z pożyczki przez Internet. Posiłek pospiesznie „wrzucony” przed komputerem, czy telewizorem jest niemalże niezauważony przez nasz mózg. A co za tym idzie, zaburzony jest ośrodek sytości, zjadamy więc więcej, niż potrzebujemy.

Imbir

Imbir, to roślina, która zyskała spore grono zwolenników. I nie ma się temu, co dziwić, ponieważ znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i rozgrzewających. Substancje zawarte w imbirze zwiększają również aktywność enzymów wątrobowych, co przyczynia się do szybszego rozpadu glukozy. Dzięki temu pomaga unormować cukier we krwi.

Cynamon

Skoro jesteśmy już przy przyprawach, nie można pominąć cynamonu, który według badań zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Jest to bardzo korzystne, ponieważ insulina reguluje poziom glukozy we krwi.

Berberys

Właściwości lecznicze posiada również Berberys zwyczajny, który jest krzewem o żółtych kwiatach i podłużnych, czerwonych owocach. Berberys posiada wysoką zawartość substancji aktywnej o nazwie berberyna. Sproszkowany korzeń i kora berberysa korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspiera pracę wątroby oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Berberyna zmniejsza również insulinooporność i wspomaga metabolizm glukozy.

Morwa Biała

Morwa biała to liściaste drzewo pochodzące z krajów azjatyckich. Właściwości lecznicze morwy białej znane są w medycynie Dalekiego Wschodu od wieków. Najwięcej substancji aktywnych znajduje się w liściach morwy. W swoich liściach morwa biała posiada substancję, która pomaga w regulacji i obniżeniu poziomu cukru we krwi.

Zielona herbata

Doskonale znana wszystkim zielona herbata to smaczny i jednocześnie zdrowy napój. Jest bogatym źródłem polifenoli, czyli silnych antyoksydantów. Warto ją pić z wielu względów, a pomoc w regulacji poziomu cukru we krwi jest jednym z nich. Napary z zielonej herbaty pomagają zmniejszyć insulinooporność, dlatego napój ten zaleca się również osobom z cukrzycą.

Jak widać, naturalnych metod i sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi jest wiele i nie należą do skomplikowanych. Na ogół wszyscy je znamy i są ogólnie dostępne, jednak to nasz tryb życia powoduje, że ich nie stosujemy. A warto zadbać o siebie.

Polecane artykuły