W tym artykule skupimy się na kluczowych aspektach związanych z PKU, ze szczególnym naciskiem na preparaty i dietę jako skuteczne metody zarządzania tą chorobą. Zrozumienie zarówno podstawowych informacji o PKU, jak i roli, jaką odgrywa dieta eliminacyjna oraz specjalnie dostosowane preparaty, jest kluczowe dla poprawy jakości życia osób dotkniętych tym schorzeniem. Przeanalizujemy praktyczne aspekty związane z leczeniem PKU, aby dostarczyć kompleksowego spojrzenia na to, jak skutecznie radzić sobie z tą rzadką chorobą metaboliczną.

Zasady diety PKU

Dieta PKU to przede wszystkim dieta ubogofenyloalaninowa. Chociaż dla większości z nas białko jest podstawowym elementem diety, to osoby chore na fenyloketonurię powinny go unikać, aby ograniczyć negatywny wpływ aminokwasu na układ nerwowy.

Produkty zakazane:

  • mięso,
  • ryby,
  • mleko,
  • jaja,
  • produkty zbożowe, np. pszenne, jaglane itd.,
  • rośliny strączkowe, np. fasola, groch, soja, soczewica,
  • orzechy, nasiona, pestki,,
  • czekolada,
  • ryż
  • przyprawy na bazie żelatyny,
  • aspartam (!).

Produkty dozwolone:

  • produkty PKU np. mąki, pieczywo,
  • zastępniki PKU np. zastępniki jaj czy ryb,
  • owoce (szczególnie te z niska zawartością fenyloalaniny),
  • warzywa (szczególnie te z niską zawartością fenyloalaniny),
  • ziemniaki,
  • masło,
  • oleje roślinne,
  • sorbety lodowe,
  • dżemy owocowe,
  • cukier, miód,
  • napary ziołowe, woda, herbata,
  • grzyby
  • przyprawy ziołowe.

Ten model żywienia obowiązuje chorych przez całe życie. Podaż fenyloalaniny powinna zostać indywidualnie ustalona przez profesjonalistę, ponieważ jej stężenie nie może być zbyt niskie ani zbyt wysokie.

Skomponowanie posiłków w diecie eliminacyjnej może być wyzwaniem, jeśli chcesz edukować się w zakresie diety PKU, to zajrzyj na stronę https://www.vitapku.pl/. Znajdziesz tam informacje, które pomogą Ci poprawnie ułożyć dietę.

Preparaty PKU – uzupełnienie jadłospisu każdego pacjenta

Eliminując białko z diety, niezbędnym staje się stosowanie specjalnych produktów białkozastępczych, które dostarczają wszystkich aminokwasów zawartych w białku, z wyjątkiem fenyloalaniny. Wyróżniamy dwa rodzaje preparatów PKU: kompletne – zawierające węglowodany i tłuszcze oraz skoncentrowane, czyli takie które zawierają znacznie ograniczoną ilość tłuszczu, węglowodanów. Te pierwsze wymagają nieco mniejszej ilości pożywienia.

Preparaty powinny być przyjmowane przez pacjenta razem z posiłkami. Dzięki temu organizm otrzymuje wszystkie wartości odżywcze w tym samym czasie. Optymalne jest spożywanie kilku porcji preparatów, tzn. 3-5 razy na dobę.

Podsumowując, fenyloketonuria nie musi nieść za sobą przykrych konsekwencji, o ile tylko zadbamy o przestrzeganie diety eliminacyjnej i wprowadzimy specjalne preparaty PKU. Oczywiście restrykcyjny jadłospis wymaga dobrego planowania, ale zdecydowanie można się do niego przyzwyczaić. Nie bójmy się także korzystać z profesjonalnej pomocy.

Polecane artykuły